Basketbolda artık hevesle beklenen vakit geldi çattı. Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde 2023-24 sezonu heyecanı, birbirinden güçlü takımlar ve çok değerli yıldızlarla birlikte resmen başlamak üzere!

Yıl boyunca kıyasıya geçmesini beklediğimiz mücadelelerin yanı sıra bu yaz ligimize dahil olan flaş transferleri izleme fırsatını da elde edeceğiz.

Ligin uzun yıllardır iddialı kulüpleri Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko’nun yanı sıra Pınar Karşıyaka, BeşiktaşGalatasaray NEF, Bahçeşehir Koleji, Türk Telekom ve Darüşşafaka Lassa gibi ekipler de kaliteli kadrolarıyla rekabetçi olabilmeyi hedefleyecekler.

NOT: 16 takımı kapsayan bu liste, tamamen subjektif görüşlerin sonucunda ortaya çıkmıştır ve herhangi bir bağlayıcılığı yoktur.

1- Anadolu Efes

2022-23 Sezonu Derecesi: Şampiyon

Basketbol Süper Ligi’nin son şampiyonu Anadolu Efes için bu yaz bir dönemin sonu geldi. Panathinaikos ile sözleşme imzalayan Ergin Ataman, yerini ülke basketbolunun potansiyelli koçlarından Erdem Can’a bıraktı.

Bu durumun ardından hareketli bir yaz dönemi geçiren Efes, Vasilije Micic’in ayrılığına rağmen Darius Thompson gibi çok önemli bir kısayı kadrosuna katabildi.

Buna ek olarak lacivert-beyazlı ekip, kadrosunu Tyrique Jones, Derek Willis, Erkan Yılmaz, Doğuş Özdemiroğlu, Ercan Osmani ve Justus Hollatz gibi transferlerle güçlendirdi.

Açık konuşmak gerekirse ligin en büyük iki favorisi Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko, bu yaz yine iddialı kadrolar kurdular. Yine de ligde geçtiğimiz sezon şampiyonluğa ulaşmayı başaran Efes, son şampiyon olarak listemizin zirvesinde yer alıyor.

2- Fenerbahçe Beko

2022-23 Sezonu: Yarı finalde elendi

Geçtiğimiz sezon Playoff yar finallerinde Anadolu Efes’e 3-1’le geçilerek sezonu noktalayan Fenerbahçe Beko, bu yaz kadro yapısını koruyarak üzerine yaptığı takviyelerle gücüne güç kattı.

Uzun rotasyonuna Georgios Papagiannis, Nate Sestina ve Sertaç Şanlı gibi çok önemli isimleri dahil eden Fenerbahçe, ayrıca Yam Madar hamlesiyle de kısa rotasyonundaki çeşitliliği arttırdı.

Özellikle uzunlarda Johnathan Motley, Sertaç Şanlı ve Georgios Papagiannis gibi fark yaratabilecek oyuncuları bir araya getiren Fenerbahçe, yeni sezonda bir kez daha şampiyonluğun en büyük adaylarından biri olacak.

3- Pınar Karşıyaka

2022-23 Sezonu Derecesi: İkincilik

Geçen sezon Basketbol Süper Ligi’nde final oynayarak beklentilerin üzerine çıkan Pınar Karşıyaka, finalde zorlu rakibi Anadolu Efes’e 3-0’la geçilse bile başarılı bir sezonu geride bırakmıştı.

Bu yaz Angel Delgado, Mindaugas Kuzminskas, Braian Angola ve Berkan Durmaz gibi oyuncularıyla yollarını ayıran Karşıyaka, yerlerine ise Darrun Hilliard, Kelan Martin, Vernon Carey ve Furkan Haltalı gibi önemli takviyelere imza attı.

Buna ek olarak Errick McCollum ve Vitto Brown gibi çok önemli iki yıldızını takımda tutmayı başaran koç Ufuk Sarıca’nın ekibi, özellikle Kelan Martin ve Vernon Carey gibi Avrupa tecrübesi sınırlı oyuncularından düzenli katkı alabildiği takdirde yine ligin en iddialı takımlarından biri olacaktır.

4- Beşiktaş

2022-23 Sezonu Derecesi: 14. sıra

Geçen sezon tam anlamıyla kabus gibi bir yıl geçiren Beşiktaş, kadro istikrarına dair yaşadığı ciddi sorunlar ve koç değişikliğinin ardından küme düşmenin eşiğine kadar gelmişti.

Bu olumsuz tecrübenin ardından bu yaz her şeye yeni baştan başlayan siyah-beyazlı ekip, Genel Menajer Nedim Yücel ve koç Dusan Alimpijevic’in önderliğinde fazlasıyla iddialı olma potansiyeline sahip bir kadro kurdu.

Angel Delgado, Jonah Mathews, Derek Needham gibi kaliteli yabancılarının yanı sıra ligin en iyi rotasyonlarından birine sahip olan Beşiktaş, ilk dört sıra için ciddi bir şansa sahip olacaktır.

5- Bahçeşehir Koleji

2022-23 Sezonu Derecesi: 9. sıra

Geçtiğimiz sezon ciddi anlamda istikrar sorunlarıyla boğuşan ve bunun sonucunda Playoff biletini almayı başaramayan Bahçeşehir Koleji, bu yaz transferde çok daha emin adımlarla ilerledi.

Başantrenörlük görevi için Sinan Atalay’la yola devam kararı alan İstanbul temsilcisi, yabancı rotasyonuna Tony Taylor, Axel Bouteille ve Tyler Cavanaugh gibi çok tecrübeli ve güvenilir isimleri dahil etti.

Yerli rotasyonunda ise koç Sinan Atalay’ın ekibi; Arca Tülüoğlu, Can Maxim Mutaf ve Egemen Güven gibi değerli eklemelere imza attı.

Hazırlık maçlarındaki performansıyla yeni sezona dair olumlu sinyaller veren Bahçeşehir Koleji, sağlıklı kalabildiği takdirde Playoff yarışının en dişli takımlarından biri olacaktır.

6- Türk Telekom

2022-23 Sezonu Derecesi: Normal sezon liderliği, Playoff yarı finali

Geçtiğimiz sezon koç Erdem Can önderliğinde tam anlamıyla harikalar yaratan Türk Telekom, ligde normal sezonu lider bitirmiş ve EuroCup’ta finale çıkma başarınını elde etmişti.

Bu yaz ise koç Erdem Can’ın ayrılığından sonra başantrenörlük görevine Nenad Canak’ı getiren başkent ekibi, değişen kadrosuna rağmen yazın birbirinden iddialı takviyelere imza attı.

Yerli rotasyonuna Yiğitcan Saybir, İsmail Cem Ulusoy, Troy Selim Şav, Metehan Akyel; yabancı rotasyonuna ise Steven Enoch ve Jalen Adams gibi önemli isimleri dahil eden Türk Telekom, atletik kadrosuyla bir kez daha Playoff yarışının ana aktörlerinden biri olmayı hedefleyecek.

7- Galatasaray NEF

2022-23 Sezonu Derecesi: 8. sıra, Playoff çeyrek finali

Geçtiğimiz sezonun sonlarına doğru koç Andreas Pistiolis’le yollarını ayırarak takımın başına Zvezdan Mitrovic’i getiren Galatasaray NEF, bu yaz hareketli bir transfer dönemi geçirdi.

Yerli rotasyonuna Buğrahan Tuncer, İsmet Akpınar, Samet Geyik; yabancı rotasyonuna ise Jonah Radebaugh, Corey Walden ve Jarell Martin gibi önemli takviyeler yapan Galatasaray, buna karşın yaz döneminde belli başlı soru işaretleri yarattı.

Büyük beklentilerle takıma eklenen Buğrahan’ın henüz beklenen formu yakalayamamış olmasına ek olarak kadronun yeterince dengeli gözükmemesi, hazırlık maçlarında alınan neticelere de etki etti.

Yine de EuroLeague patentli oyuncularıyla birlikte kaliteli bir kadroya sahip olan Galatasaray NEF, sezon boyunca Playoff yarışının önemli aktörlerinden biri olacaktır.

8- Darüşşafaka Lassa

2022-23 Sezonu Derecesi: 6. sıra, Playoff çeyrek finali

Bu yaz beş sezondur takımın başında bulunan koç Selçuk Ernak ve takım kaptanı Doğuş Özdemiroğlu ile vedalaşan Darüşşafaka Lassa, başantrenörlük görevine uzun süredir Ergin Ataman’ın yardımcı antrenörlüğünü yapan Yakup Sekizkök’ü getirdi.

Bu değişikliğin yanı sıra kadrosunu neredeyse baştan aşağı değiştiren Darüşşafaka, özellikle kısa rotasyonuna Kyle Allman, Mason Jones ve Muhammad Ali-Abdur Rakhman gibi önemli hamleler yaptı.

Koç Yakup Sekizkök’ün de belirttiği üzere önümüzdeki sezon tempolu ve akıcı bir hücum basketbolu oynamayı planlayan Daçka, yerli rotasyonundan da beklediği katkıyı alabildiği takdirde Playoff için iddialı olacaktır.

9- TOFAŞ

2022-23 Sezonu Derecesi: 7. sıra, Playoff çeyrek finali

Geçtiğimiz sezonun ilk yarısını kabus gibi geçiren ve bir ara düşme hattına kadar gerileyen TOFAŞ, buna karşın koç Orhun Ene’nin göreve gelişiyle toparlanmış ve müthiş bir yükselişle yedinci sıradan Playoff biletini almıştı.

Bu yaz ise tam yedi yabancı transferine imza atan Bursa temsilcisi, özellikle Cassius Winston, Caleb Homesley ve Austin Wiley gibi yabancılarıyla ligin en keyifli hücum takımlarından biri olma potansiyeline sahip.

Buna karşın yerli rotasyonunda benzer bir çeşitliliği ortaya koymakta zorlanan TOFAŞ, kadrosundaki Özgür Cengiz ve Ege Demir gibi potansiyelli gençlerden düzenli katkı alabilirse Playoff yarışı için iddialı olacaktır.

10- Manisa Büyükşehir Belediyespor

2022-23 Sezonu Derecesi: 11. sıra

Geçtiğimiz sezon kulüp tarihinde ilk kez Basketbol Süper Ligi’nde mücadele eden Manisa Büyükşehir Belediyespor, özellikle ilk yarıda yaşadığı ciddi istikrar sorunlarına rağmen koç Hakan Demir’in göreve gelişiyle toparlanmış ve hatta Playoff biletini hedefler hale gelmişti.

Buna karşın Hakan Demir’in İran Milli Takımı’nın başına geçmesiyle birlikte Manisa ekibi, bu yaz başantrenörlük görevine ligin deneyimli antrenörlerinden Ahmet Kandemir’i getirdi.

Transferde ise önemli işlere imza atan Manisa temsilcisi, yabancı rotasyonuna Emanuel Terry, Fatts Russell ve James Anderson gibi isimleri dahil etti.

Bu hamlelerin yanı sıra Pako Cruz ve John Roberson’la yola devam eden Manisa Büyükşehir Belediyespor, yerli rotasyonundan da düzenli katkı alabildiği takdirde geçtiğimiz senenin sonundaki yükselişini yeni sezona da taşıyabilir.

11- Bursaspor İnfo Yatırım

2022-23 Sezonu Derecesi: 5. sıra, Playoff çeyrek finali

Epey hareketli bir yaz dönemini geride bırakan Bursaspor İnfo Yatırım’da bu yaz birçok şey değişti. Genel Menajer Nedim Yücel ve koç Dusan Alimpijevic, Beşiktaş’ın yolunu tuttular. Bunun üzerine GM’lik görevine Özgün Önver, başatrenörlük görevine ise Jure Zdovc getirildi.

Ayrıca Frutti Extra’nın isim sponsorluğundan çekilmesiyle birlikte şubenin yeni isim sponsoru İnfo Yatırım oldu.

Transfere çoğu takıma göre daha geç başlayan Bursaspor, yine de başta Jordan Floyd olmak üzere David Michineau, Johnny Hamilton, Michael Young ve Anthony Brown gibi takviyelere imza attı. Yerli rotasyonuna ise David Mutaf, Metin Türen ve Ahmet Can Duran eklendi.

Fena olmayan yerli ve yabancı rotasyonuna rağmen kadro dengesi, Bursaspor için soru işareti yaratan noktaların başında geliyor. Genel Menajer Özgün Önver’in deyişiyle bir ‘geçiş sezonuna’ hazırlanan Bursa temsilcisi, Playoff bileti için rekabetçi olup düşme hattından uzak kaldığı takdirde fene geçmeyen bir sezonu geride bırakmış olacaktır.

12- Yukatel Merkezefendi Belediyesi

2022-23 Sezonu Derecesi: 13. sıra

Geçtiğimiz sezon Max Heidegger ve Nikos Rogkavopoulos gibi potansiyelli oyuncuları parlatarak EuroLeague sahnesine yollayan Yukatel Merkezefendi Belediyesi, sezonun ikinci yarısında yaşadığı istikrar sorunlarına rağmen düşme hattından uzak bir yıl geçirmişti.

Bu yaz başta Daniel Oturu ve Vrenz Bleijenbergh olmak üzere kadrosuna yine potansiyelli isimleri dahil eden Denizli ekibi, yetenekli ve genç yabancılarıyla birlikte izlemesi keyifli bir takım olabilir.

Buna karşın yerli rotasyonuna dair ciddi soru işaretleri, Yukatel Merkezefendi Belediyesi’nin listemizin 12. sırasında yer almasına neden oluyor.

13- Onvo Büyükçekmece

2022-23 Sezonu Derecesi: 10. sıra

Geçtiğimiz sezon bir dönem ligin en büyük düşme adayı olarak görülen Onvo Büyükçekmece, buna karşın devamında müthiş bir çıkış yakalamış ve Playoff biletini tek maçla kaçırmıştı.

Bu yaz Jordon Crawford, Briante Weber ve Demetre Rivers gibi üç çok önemli yabancısıyla yollarını ayıran Büyükçekmece, yerlerine Kendrick Ray, Marcquise Reed, Alex Perez ve Devonte Upson gibi eklemeler yaptı.

Yabancı rotasyonunun hücum potansiyeli fena gözükmese de İstanbul ekibi, ligin en sınırlı yerli rotasyonlarından birine sahip olacak. Bu durum, takımın rekabetçilik seviyesine olumsuz anlamda etki edebilir.

14- Aliağa Petkimspor

2022-23 Sezonu Derecesi: 12. sıra

Geçtiğimiz sezon kadrosunda yaşadığı istikrar problemlerine rağmen düşme hattından uzak kalmayı başaran Aliağa Petkimspor, bu yaz bir kez daha koç Burak Gören ile yola devam kararı aldı.

Kadrosunda Peyton Aldridge ve Jeremy Simmons ile sözleşme yenileyen İzmir ekibi, ayrıca Kristers Zoriks, Khyri Thomas, David Efianayi, Tayfun Erülkü, Mahir Ağva ve Emre Tanışan gibi hamlelere imza attı.

Yerli rotasyonundaki güvenilir alternatiflere rağmen yabancı rotasyonunda başta Khyri Thomas olmak üzere soru işareti yaratan isimler bulunan Petkimspor, en azından şu an için sezon ortasında kadrosunda bazı değişikliklere gidebilir gibi gözüküyor.

15- Çağdaş Bodrumspor

2022-23 Sezonu Derecesi: TBL Şampiyonluğu

2021 yılında kurulan bir kulüp olan Çağdaş Bodrumspor, geçtiğimiz sezon Basketbol Süper Ligi’ne yükselerek önemli bir iş başardı. Buna karşın Bodrum ekibi, zorlu bir yaz dönemini geride bıraktı.

Yerli rotasyonunu genişletmekte zorlanan ve ağırlıklı olarak tecrübeli oyunculara yönelen koç Ender Arslan’ın ekibi, yabanco rotasyonuna ise Dominic Artis, Jaron Johnson, Amar Alibegovic ve Ben Moore gibi isimleri dahil etti.

Hazırlık döneminde hiç de fena olmayan bir performans ortaya koyan Bodrumspor, buna karşın yeni sezonda maçlarını evinde değil, Muğla’da oynamak durumunda kalacak. Üzerine dar rotasyon gibi olası soru işaretlerini de eklediğimiz zaman Çağdaş Bodrumspor’u pek kolay bir sezonun beklemediği ortada.

16- Reeder Samsunspor

2022-23 Sezonu Derecesi: TBL Playoff şampiyonu

Geçtiğimiz sezon Türkiye Basketbol Ligi Playofflarını şampiyon tamamlamayı başaran Reeder Samsunspor, Çağdaş Bodrumspor’la birlikte bir üst lige yükselen iki takımdan biri oldu.

Buna karşın zorlu bir yaz dönemini geride bırakan Samsunspor; Matt Mooney, Sagaba Konate ve Bryant Crawford gibi potansiyelli yabancılarına rağmen hazırlık döneminde Yalçın Efe Turnuvası dışında istediği sonuçları pek elde edemedi.

Buna ek olarak ligin belki de açık ara en dar yerli rotasyonuna sahip olan Reeder Samsunspor, ligde kalıcı olmak istiyorsa mutlaka TBL seviyesinden kadrosuna kattığı yerli oyunculardan düzenli katkı almak durumunda.

eurohoops