TÜRKİYE 47. SIRADA

8 Haziran 2020 itibariyle salgın 6 ayı geride bıraktı. Bugünkü verilerle tüm dünyada pozitif vaka sayısı 8 milyon 147 bin 9'dur. Ülkemiz 1 milyon kişi başına 2 bin 141 vaka sayısı ile 51. sırada yer almaktadır. Kovid-19'a bağlı ölümlerde Avrupa ülkeleri baş sıralardadır. Türkiye, 1 milyon kişi başına 57 vefat ile dünyada 47. sırada yer almaktadır.

7 HAZİRAN'DA ZİRVEYE ÇIKTI

Salgının başlangıcından bu yana 7 Haziran'da dünya en yüksek vaka sayısını gördü. Dünyanın herhangi bir yerinde KOVID-19'a etkili bir ilaç bulunamadı, aşı geliştirilemeledi.

ÜRETİM DEVAM ETMELİ

Haziran ayıyla birlikte başlattığımız normalleşmenin eski hayatımıza dönmek olmadığını vurguladım. Toplum hayatının vazgeçilmez gerekliliklerinin farkındayız. Üretim devam etmek zorunda. Eğitim, ulaşım, ticaret ve bütün hizmet sektörlerinin canlı olması toplum için vazgeçilmez durumda.

DENİZ HALA DALGALI

Kara göründü ama deniz hala dalgalı. Ekonomik ve sosyal yönden sürdürülebilir bir mücadele için normalleşme bir zorunluluktur. Bilinçli, istikrarlı ve kararlı adımlarla ilerleyince dalgalardan, dalgalanmalardan korkmayız. Bu zorunlu dönüşümü ne kadar dikkatli yaparsak, ne kadar davranışlarımızı kontrol ederek ilerlersek neticeye o kadar kolay ulaşırız.

HASTALIK KONTROL ALTINDA

Korona hala iş başında ama hastalık kontrol altında. Virüsün şiddetini düşürdüğüne dair bir kanıtımız yok ama vakalarımızın şiddetinde azalma var. Hastalarımız ilk günlerde 20 günün üzerinde hastanelerde kalırken, bu 2.4 güne düştü. Yoğun bakım 2.7 güne indi. Daha az hasta entübe edilir oldu. Entübe edilenlerin vefat etme oranı önemli oranda düştü. Salgının başlangıcında entübe edilenlerin yüzde 67'si, yoğun bakımdakilerin ise yüzde 57'si vefat ediyordu. Virüsün etkisinde azalma yok ama hekimlerin tedavi gücünde önemli artış olduğu bir gerçek.

EN YÜKSEK ORAN GÜMÜŞHANE'DE

Vaka sayısına göre vefat sayısının en yüksek olduğu il Gümüşhane'dir, en düşük olan il ise Kilis'tir. Son 1 ayda Ankara'da günlük vaka sayısı 127, son 1 haftada günlük vaka sayısı 155, son 3 günde ise 177. Son 1 ayda İstanbul'da 623, son 1 haftada 620, son 3 günde ise 616. Son güne baktığımızda bu sayı 700'leri geçmekte.

GÜNÜN KORONAVİRÜS TABLOSU

Günlük yeni vaka sayımızda, dün, bir önceki güne göre 125 azalma olmuştu. Bugün durum durağan. Yeni iyileşen hasta sayımız, şu an yeni vaka sayısından daha az. Tedbirlerle vaka sayısını ve riski azaltmalıyız.

MASKE ZORUNLULUĞU

Maske kullanımıyla ilgili şu an 45 ilde gerekli görüldüğü için bu karar alındı. Benzer şekilde ilave olabilecek illerimiz de olabilir. Bunlardan 3 tanesi için Bilim Kurulu'nun önerisi oldu: İstanbul, Ankara ve Bursa. İstanbul'da artış çok ciddi olmamakla birlikte tedbir amaçlı alınmasını Bilim Kurulu önermiş oldu. Özellikle şu dönemde uygulamada maske zorunluluğu olmasına rağmen birçok ilimizde ve kapalı alanda bunun sağlanmadığını görüyoruz. Bu noktada sağlanmayan illerimizde veya ortamlarda, topluluklarda, kültürel, sosyal etkinliklerde bu vaka sayılarının arttığını çok net görüyoruz. Vatandaşımızdan ısrarla ricamız, maske, mesafe ve el hijyenine olabildiğince dikkat etmeleri noktasında 83 milyon olarak gayret içinde olmamız gerekir.