Sergen Yalçın’lı Beşiktaş’ın 1 yılı nasıl geçti?

15 Aralık 2019 tarihinde oynanan Beşiktaş- Yeni Malatyaspor maçının sonunda kendisine uzatılan Beşiktaş’ta teknik direktörlük yapıp yapmayacağıyla ilgili soruya ‘’Elbet bir gün buluşacağız.’’ cevabını veren, Beşiktaş’ın 100’üncü yılındaki şampiyonluğunu getiren golün sahibi olan Sergen Yalçın siyah beyazlı takımın teknik direktörü olarak 1 yılını geride bıraktı.

Acaba geride kalan 1 yıl içinde başarılı teknik adamın Beşiktaş karnesi nasıl şekillenmiş, sizlerle paylaşalım...

25 BİN TARAFTARLI ÇOŞKULU İMZA TÖRENİ
Geçen yıl bugün, 29 Ocak 2020’de, Beşiktaş Vodafone Park’taki 25 bin taraftarın önünde yapılan görkemli imza töreniyle Beşiktaş Teknik Direktörlüğü görevine başlayan başarılı çalıştırıcı, teknik ekibiyle birlikte siyah beyazlı takımın başında çıktığı ilk maçta, 3 gün sonra, 1 Şubat 2020’de Ç. Rizespor deplasmanında 1-2’ lik galibiyetle Beşiktaş’taki teknik adamlık kariyerine güzel bir başlangıç yaptı. 

LİGİN İKİNCİ YARISINDA TAKIMI TOPARLADI
Siyah beyaz formayı terlettiği sayısız maç sonrasında bu kez eşofmanlarıyla yeşil sahanın diğer tarafında görev alan Sergen Yalçın, altyapısından çıktığı renklerin teknik sorumlusu olarak işe başladığı ilk sezonda son derece başarılı bir performans sergiledi. 
2019-2020 sezonunun ikinci yarısında göreve başlayan teknik adam önderliğinde 15 maç oynayan Beşiktaş, bu maçların 10’unda sahadan 3 puanla ayrıldı. 2 maçta berabere kalırken 3 maçta da mağlup oldu. 

DERBİLERDE KAYBETMEDİ
Geride kalan sezonun ikinci yarısındaki derbi karnesine bakıldığında, Sergen Yalçın’lı Beşiktaş 3 büyük rakibiyle yaptığı maçlarda Galatasaray ve Trabzonspor’la berabere kalırken Fenerbahçe’yi 2-0’lık skorla mağlup etti.

Böylece, 2019-2020 sezonunun ilk yarısını istediği yerde tamamlayamayan Beşiktaş, Sergen Yalçın’ın liderliğinde toparlanarak sezonu 3’üncü sırada bitirerek dikkat çeken bir performans sergiliyordu. 

YENİ SEZONA İSTENMEYEN BAŞLANGIÇ
Yeni sezonun ilk resmi maçı olan Şampiyonlar ligi ön eleme ikinci tur maçında Paok’a deplasmanda 1-3 mağlup olarak Şampiyonlar Ligi’ne katılma hakkını kaybeden Sergen Yalçın’ın öğrencileri sezona istemedikleri bir başlangıç yaptı. 

COVID NEDENİYLE GEÇ MESAİ
Daha sonra Covid-19 nedeniyle ligin ilk 2 haftasında oynanan maçlarda takımının başında görev alamayan teknik adam ilk kez 27 Eylül 2020 tarihinde Konya deplasmanında saha kenarındaki mesaisine başladı. Kulübede görev alamayan Yalçın'ın yerine yardımcısı Murat Şahin takımın başında yer aldı.
Ligin ilk 4 haftası geride kaldığında, Avrupa kupalarında oynadığı 2 maçla beraber toplamda 6 maç oynayan Sergen Yalçın’lı Beşiktaş bu maçlarda kötü bir performans sergileyerek 1 galibiyet 1 beraberlik ve 4 yenilgi aldı. 

MİLLİ ARADAN SONRA YÜKSELEN GRAFİK
4’üncü hafta oynanan ve içerde Gençlerbirliği’ ne 0-1 yenilerek BAY haftasına giren Beşiktaş’ta, Sergen Yalçın ve ekibi bir sonraki hafta verilecek milli maç arasını fırsat bilerek kötü giden takımını iyi analiz etti ve bu arayı son derece etkin kullandı. 
26 Ekim 2020’de oynanan 6’ıncı hafta maçından başlayan 7 maçlık seride 5 galibiyet alan siyah beyazlılar Gaziantep FK ve Alanyaspor’ deplasmanda yenildi. 
Gaziantep ve Alanyaspor deplasmanları arasındaki 3 haftalık İstanbul serisinde son şampiyon Başakşehir, ezeli rakip Fenerbahçe ve sürekli ters gelen Kasımpaşa engellerini geçti.

 13 Aralık 2020’de Alanyaspor deplasmanında alınan 2-1’lik yenilgi Sergen Yalçın ve öğrencilerinin aldığı son yenilgi oldu. 

ZTK ve LİGDE ART ARDA GELEN GALİBİYETLER VE LİDERLİK
Alanyaspor maçının ardından, Tarsus İdman Yurdu ile oynanan ZTK maçıyla başlayan 11 maçlık seride yalnızca 1 maçta berabere kalan Sergen Yalçın’lı Beşiktaş 10 maçta (8 lig, 2 Türkiye Kupası) sahadan zaferle ayrıldı. Dikkat çeken bu galibiyet serisi Beşiktaş’ı liderlik koltuğuna taşıdı. 

DERBİLERDEKİ HEGEMONYA
Sergen Yalçın’ın başına geçmesinden itibaren hiçbir derbide mağlubiyet yüzü görmeyen siyah beyazlı ekip 15 yıl ardından Fenerbahçe’yi Kadıköy’de 3-4 yenerken, kendi sahasında da zirve takipçisi Galatasaray’ı 2-0 mağlup etti. 
Başarılı teknik adam böylece göreve geldiğinden bugüne dek hiçbir derbi maçı kaybetmeyerek önemli bir istatistiğe imza attı. 

İşte Sergen Yalçın’ ın Beşiktaş karnesi

YÜZDE 66,67
Beşiktaş teknik direktörü olarak 39 maçta görev aldı. 
Bunların 26’ sında (24 lig, 2 Türkiye Kupası) sahadan galibiyetle ayrıldı.
39 maçın yalnızca 4’ünde berabere kalırken 9 (7 lig, 2 Avrupa Kupası) maçta da mağlubiyet yaşadı.
Böylece başarılı teknik adamın siyah beyazlılar başında elde ettiği galibiyet yüzdesi % 66,67 oldu. 


LİGDE RAKİPLERİNİ SOLLADI
Görev aldığı 35 lig haftası boyunca rakiplerini geride bırakan Sergen Yalçın’ lı Beşiktaş bu seride toplamda 76 puan alırken, en yakın rakibi 62 puan toplayan Galatasaray oldu. Trabzonspor 60 puan toplarken, Sergen Yalçın'ın görevde olduğu bu 35 hafta boyunca Fenerbahçe sadeec 58 puan toplayabildi. 

Başarılı teknik adamın başında yer aldığı siyah beyazlılar, lig, kupa ve Avrupa kupaları olmak üzere 3 kulvarda oynadıkları maçlarda 85 gol atarken kalelerinde 46 gol gördüler.

 DUHULİYE  / ÖZEL HABER