Beşiktaş'a başarı için ne lazım? Ali Ece, Fanatik editörlerinin sorularını yanıtladı.


1- Ligin başlamasına 3 hafta gibi bir süre kaldı. Şu anda Beşiktaş’ın kesinlikte transfer yapması gereken bölge, yani olmazsa olmazı nedir?


Sert ve solak stoper


Abdullah Avcı’nın ideal oyununun olmazsa olmazı, geriden oyun inşası. Daha önce çalıştığı takımlarda da bunu defalarca beyan etti: Geriden sağlam garanti oyun inşasında pas açılarına çok önem veriyor, bu yüzden de idealinde topla ilişkisi iyi olan mümkünse de sert bir solak bir stoper var. Benim nacizane görüşüm de Vida’ya daha iyi bir partner gerektiği. Ayrıca beklere alternatif isimler de gerek. Solda belki genç Rıdvan form durumuna göre kullanılabilir ama sağda Gökhan Gönül sakatlanıp oraya Necip veya Medel gibi doğal mevkisi sağ bek olmayan oyuncular kaydırılmaya devam ederse Avcı’nın idealindeki futbolu oynamak çok zorlaşır.


2- Transfer konusunda acele edilmemesini isteyen Abdullah Avcı, eldeki kadro ile hem lig hem de Avrupa Ligi’nde nereye kadar gidebilir?

Mart ayında belirlenmeliydi


Aceleye gerek yok zaten geç kalındı! Geç kaldığında acele etsen de geç kalmışsındır! İlla stoper almak için herhangi birisi alınıp geçen yılki hatalar tekrarlanmamalı. Lakin bu iş çok önce çözülmeli, adaylar Mart ayından belirlenmeli ve ona göre bir yol haritası çizilmeliydi. Misal Sosa geldiğinde listede Ben Arfa’nın ardından ikinci sıradaydı. Doğru transfer stratejisi ve pratiği oydu! Abdullah Avcı, lig şampiyonluğunu UEFA’da çeyrek finale tercih eder bence. İkisinde birden başarı için beklere alternatifler bulunmalı, stoperde de Marcelo ayarında tempo belirleyen bir oyuncu mutlaka bulunmalı. Lig-UEFA yani Perşembe-Pazar maç trafiğinde maç içinde tempoyu kendi takımının lehine dikte etmek belirleyici oluyor. Yoksa UEFA’da uzak deplasman yolculuğu, yıpratıcı maç tempoları derken bir süre sonra kadro derinliği sorun olur.


3- Eğer transfer yapılmazsa eldeki genç oyuncular Beşiktaş’a ne kadar fayda sağlar? Ne kadar gelişim gösterirler?

Genç yeteneklere hasret


Genç oyuncular oynatılarak gelişirler lakin doğru efektif bir taktiksel planda onları geliştirecek usta oyunculara eşlik ederek üzerlerinde ağır baskı kurmayarak oynatılmalılar. Bu açıdan geçen sezonki Trabzonspor çok iyi bir örnek: Yaşı ilerleyen Sosa’yı forvet arkasından 8 numaraya çeken Ünal Karaman, Yusuf Yazıcı’nın doğal mevkisinde gelişmesinin yolunu açtı. Abdülkadir için de aynısı geçerli. Beşiktaş’ın şu andaki en yetenekli genç oyuncusu şüphesiz Güven Yalçın. Güven hangi mevki boşsa orada değil, en iyi gelişeceği, doğal yeteneklerini maksimum sergileyeceği mevkide oynatılmalı. Başta Oğuzhan Akgün olmak üzere Abdullah Avcı’nın kadroya aldığı diğer isimler de yetenekli gençler. Sol bek Rıdvan kötü sakatlıklar geçirmeseydi zaten kendi yaş grubunun en iyi Türk sol bekiydi. UEFA Ligi bu gençler açısından büyük bir şans. Süper Lig’de ise Beşiktaş taraftarı zaten özkaynaktan yetişen genç yeteneklere hasret. Yönetim, taraftarı ikna edecek şekilde özkaynak devrimi yapıyoruz derse daha fazla sabır gösterilir. Ancak Hugo olmayınca “Roco çok iyiymiş aslında” demeye getirmek Fabri gidince “Aslında Tolga Zengin daha iyi kaleci” demek kadar çelişkili. Hugo olmadı ama genç stoper Alpay var dense, sabır istense daha ikna edici olmaz mıydı?