Koronavirüs pandemisi spor kulüplerini çıkmaza sokmuş durumda. En çok takip edilen spor dalı olan futbolda ise işler hiç iyiye gitmiyor. Özellikle son dönemde ertelenen ve geleceği belirsiz olan ligler ve kulüplerin zaten iç açıcı olmayan mali durumları futbolun genel ekonomisini de işlemez duruma getirdi
Koronavirüsün ekonomik etkileri gün geçtikçe daha çok ortaya çıkmaya başlarken özellikle Beşiktaş gibi zaten ekonomik sıkıntısı olan kulüpler krizin eşiğine gelme noktasında.
Büyük bir kaosun içinde olan Beşiktaş’ın mali durumunu ve ileride yaşanabilecek parasal sorunları Futbol Ekonomisti ve Beşiktaş Kongre Üyesi Gökhan Tiryaki’ye sorduk.

ARTIK KURTULUŞ DAHA DA ZOR
Tiryaki, önümüzdeki dönemlerde Beşiktaş yönetimini nasıl bir mali tablo bekliyor sorusuna “daha kriz başlamadı bile asıl etkilerini Haziran ayı itibariyle çok daha ciddi göreceğiz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: Bu dönemde Beşiktaş’ın en büyük beklentisi projesinin bile hazır olduğu bağış kampanyasıydı. Artık böyle bir kampanya düzenlenemez. Dolayısıyla bu durum “tek çare bağış kampanyası” diyerek yola çıkılan projeden gelecek sıcak para artık ihtimal dahilinde değil. Diğer yandan yayıncı kuruluş gelirlerinde kayıp olacak. Yayıncı kuruluş ödemeleri hala yapmadı Pazartesi vadesinin son günü ve yapılmayacağı konuşuluyor. Yayın gelirleri olmayacak. Futbol ne zaman başlayacak belli değil. Çin’de bir tane kulüp iflas etti. Almanya’dan bir çok haber geliyor. Bundesliga’da Haziran’a kadar lig başlamazsa 36 takımın 13’ünün iflas edeceği öngörülüyor. Yani bu durumda gelirlerin tamamı düşecek buna karşılık futbolcu sözleşmeleri devam ediyor. Haberlere yansıdığı kadarıyla söylüyorum hiçbir futbolcuda ücretini düşürmüyor. Ben koronovirüs krizi olmadan önce mevcut durumda dahi hep şunu söyledim Beşiktaş'ın oyuncu maaşlarını yüzde 30 yüzde 40 düşürmesi gerekiyor. Mevcut durumda ise gelirlerin minimum yüzde 25-30 düşeceğini düşündüğümüz zaman artık etki çok daha büyük olacaktır. Bundan 2 ay öncesinde kurtuluş daha kolaydı artık çok zor.
 

LİGLERİN HAZİRAN’DA BAŞLAMASI İMKANSIZ
Gelirler açısında futbolun başlaması gerekiyor ama TFF’nin açıkladığı Haziran ayında maçların başlaması açıklaması bana göre imkansız görünüyor. Çin mesela 15 gün önce COVID olayını çözdüğünü dünyaya açıkladı. Geçtiğimiz gün Çin’in futbol ligi Haziran’a kadar tekrar ertelendi. Yani Cin'in problemi çözdüğünü iddia ettiği zamandan 3 ay sonra bile futbolu başlatıp başlatamayacağı konuşuluyor. UEFA ligleri mutlaka tamamlayın diye bastırıyor hatta gönderdiği yazıda sıralamanızı bu şekilde onaylarsanız Avrupa kupalarına gitme konusunda hakkınızda sorun yaşanır deniyor.

YILDIZLAR YÜKSEK ÜCRETLER İSTEYEMEYECEK
Öte yandan futbol ekonomisinde artık birçok şey değişecek taraftar mali durumu göz önüne alıp yıldız futbolcu transferinde ısrarcı olamayacak aynı şekilde yıldız oyuncularda zamanında istedikleri ücretleri artık talep edemeyecek. Ama tüm bunları daha iyi değerlendirmemiz için önce futbolun oynanmaya başlaması lazım.

 ASLA İMZALANMAMALIYDI
Tiryaki Bankalar Birliği'yle yapılan anlaşmanın revize edilip edilemeyeceği konusunda ise şunları söyledi:
Eski başkan Fikret Orman’ı da en çok eleştirdiğimiz noktaydı bu, imzalandığı günde söyledik, zaten asla imzalanmamalıydı. Şartları, ödeme şekilleri, faiz oranları, taksitler, vadeler aslında sözleşmenin içinde neye baksanız elinizde kalıyordu. Yeni sponsorluk anlaşması yaptırmıyordu, mesela bonus kart gibi özellikli ürünlerin tamamını bankaya topluyordu. Zaten olmaması gereken bir sözleşmeydi yani virüs krizi öncesi bile şartları zor hatta imkansız bir sözleşmeydi şu durumda mecburen bankaların tamamı yeniden yapılandırılacaktır bunu. Çünkü gelirleri zaten düşen kulüpte böyle bir para yok. Kendi açıkladıkları raporlarda da var zaten iflas gelmiş durumda.

ÇEBİ YÖNETİMİ NE YAPMALI? GEÇ BİLE KALDILAR
Finans dünyasında şöyle bir söz vardır; ödenmeyecek borç yoktur, çıkış her zaman vardır ama doğru yapı doğru planlama yapılmalı. Sayın Çebi’nin bu işin uzmanlarıyla çalışması gerekiyor. Sadece yönetim anlamında söylemiyorum. Kulüpte bu konularla ilgili yönetici bildiğim kadarıyla Adnan Dalgakıran. Adnan Bey’in de kendi ekibini genişletip bu ekibe uzman kişileri dahil etmesi gerekir. Konusunda yani bankacılık sektöründe, finans sektöründe uzmanlarla çalışıp bütçelerin tamamı yeniden revize edilmeli. Akla ve bilimsel gerçeklere uygun bir bütçe oluşturulmalı. Ancak bunun için geç bile kaldılar yani kriz dönemi bitti yeni bir yapılanma için planlama yapalım derseniz zaten artık çok geç kalmış olursunuz. Krizin yaşandığı dönemde planlamalarınızı yapmalısınız ihtimalleriniz ve senaryolarınız hazır olmalı. Ancak o zaman futbol başlayınca bu senaryolar üzerinde stratejinizi belirleyeceğiniz dinamik bir yapı kurabilirsiniz.

duhuliye.com/özel haber