Avrupa futbolunda tarihi bir kriz yaşanıyor. Uzun süredir ciddi anlamda tartışılan Avrupa Süper Ligi için resmen adımlar atıldı. Fransa’dan L’Equipe ve İngiltere’den Daily Mail’in aktardığı özel haberlerde 6 İngiliz, 3 İspanyol ve 3 İtalyan kulübünün girişimiyle Avrupa Süper Ligi 20 takımla kuruluyor. Bu kulüplerin Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Inter, Milan ve Juventus olduğu belirtildi. Oluşuma herhangi bir Alman ya da Fransız kulübü katılmadı.

Ancak UEFA da anında karşılık vererek Premier Lig, La Liga ve Serie A yönetimleriyle ortak hareket etti ve sert bir tepki gösterdi. UEFA, “İmza atmayı reddeden Fransız ve Alman kulüplerine teşekkür ederiz. Savaşımızda bize katılmak isteyen futbol aşıklarına, taraftarlara ve politikacılara çağrı yapıyoruz. Azınlık bir grup, uzun süredir sadece kendini düşünmekte ısrar ediyor. Artık yeter! FIFA’nın da açıkladığı gibi, Avrupa Süper Ligi’ne katılacak kulüpler yerel, UEFA ve FIFA organizasyonlardan men edilecekler ve bu kulüplerin oyuncuları, milli takımlarını temsil edemeyebilirler” dedi.

Avrupa Kulüpler Birliği de UEFA’ya destek verip, “UEFA ile 2024’ten itibaren geçerli olmak üzere mevcut turnuvaları geliştirme üzerine görüşüyoruz ve medyada gündeme gelen ‘Avrupa Süper Lig’ modeline şiddetle karşıyız” ifadesini kullandı.

‘Büyük zarar verebilir’

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Süper Ligi projesine net bir şekilde karşı olduklarını belirtti. FIFA ve UEFA’dan yana tavır alacaklarını kaydeden Başbakan Johnson, “Avrupa Süper Ligi futbola büyük zarar verebilir. Otoritelerin harekete geçmesini destekliyoruz. Ulusal Ligler ve taraftarları da olumsuz etkiler bu proje” ifadelerini kullandı.
Premier Lig yönetimi de oluşumun içerisinde yer alan 6 İngiliz kulübünü ‘destekten çekilmeleri’ konusunda uyardı.

20 takım 4 milyar

UEFA’nın Şampiyonlar Ligi organizasyonundan çıkarak Avrupa Süper Ligi’ni kurmak isteyen 12 kulüp hazırlıklarını tamamladı. Buna göre 20 takımlı turnuvada 15 takım daimi olarak turnuvada yer alacak. 5 takım ise her sezon değişecek.

Kalıcı olan 15 takım her yıl 350 milyon euro gelir elde edecek. Diğer 5 takıma da 100 milyon euro dağıtılacak. Sponsorlarla beraber yıllık 4 milyar euroyu bulan bir gelir hedefleniyor.
Turnuva, 10’ar takımdan iki gruba bölünülecek. Grubu ilk 4 sırada bitiren takımlar çeyrek finale kalacak. Takımlar grup aşamasında toplamda 18 maç yapacak.

UEFA’ya karşı hamle

UEFA, bugünkü toplantısı ve yarınki kongresiyle beraber 2024’ten itibaren 36 takımlı yeni Şampiyonlar Ligi formatını açıklamaya hazırlanıyor.

Ancak Avrupa Süper Ligi’ni isteyen 12 kulüp UEFA’dan önce davranmayı amaçladı. Bu nedenle tüm işlemler hızlıca halledildi. L’Equipe’in özel haberinde de bu oluşumu gören UEFA’nın bir kriz masası oluşturduğu ve Avrupa Süper Ligi’ne karşı tüm kozlarını oynama kararı aldığı ifade edildi. FIFA’yı da yanında bulan UEFA’nın üye federasyonlar ve lig yönetimleriyle de anlaştığı kaydedildi. 

Kaynak: Skorer