İŞTE GÖKÇE'NİN AÇIKLAMALARI:

"Beşiktaş niyet olarak da pratik olarak da Türkiye'nin en iyi futbol anlayışına sahip takım. Bunu her maçta beceriyor mu, becermeye çalışıyor. Beşiktaş'ın oyunundaki temel unsur ne? Savunmayı ileri çıkararak oyunu rakip yarı sahada oynamak. Temel ilke şu, iki stoper orta yuvarlağa yaklaşarak rakibin oyununu orada sınırlıyorlar. Josef de Souza çok hareketli bir ilk müdahale elemanı. Çok başarılı. Böyle olunca bekler kanat oyuncusu haline dönüşüyor. Sağ ve sol önde oynayan adamlar da içeri giriyorlar. Böylece daha kalabalık bir oyuncu grubuyla rakibin de daralttığı alanda pas üstünlüğüyle gole ulaşmaya çalışıyorlar." 

"FUTBOLCULUĞUNDAKİ DÜŞÜNCE ZENGİNLİĞİ..."

Bu oyun zaman zaman tıkanıklığa uğrayabilir, verimsiz kalabilir ama Beşiktaş bir ilkeyle hareket ediyor. O da aşağı yukarı 30 seneden beri, 90 Dünya Kupası'ndan beri, UEFA'nın pro-lisans düzeyinde eğitim verdiği eğitim verdiği seminerlerde ortaya koyduğu şey: Savunma bloğunu sadece rakibi karşılamakta ilkel bir şekilde kullanmayın, oyunu oradan başlatın ki öndeki oyuncular daha zengin bir hücum organizasyonu sergileyebilsinler. Beşiktaş bunu yapıyor. Doğrusu Sergen Yalçın'ın pro-lisans kurslarında birlikte olduğu hocalarının etkisi, - ki bunların en önemlilerinden biri şu an Beşiktaş altyapısının başındaki Mehmet Ekşi'dir - Sergen Yalçın'ın futbolculuk zamanındaki engin ve değişik futbol görüşleri, düşünce zenginliği, UEFA'nın sunduğu ilkelerle birleşince de yeni bir oyun pratiği ortaya çıktı. Bu ligde öteki takımlara bakınca daha ilkeli, daha derli toplu ve en önemlisi de takımda oynayan diğer oyuncular tarafından benimsenmiş, eğlenceye dönüşmüş bir iş rutini haline geldi."

"SERGEN YALÇIN KENDİ OYUNUNU DİKTE EDİYOR"

"Strateji önemli bulduğunuz, belirlediğiniz hedeftir. Taktik ise o hedefe ulaşmak için izleyeceğiniz yol. Bazı takımlar her maça ayrı bir taktik yaparak, rakibe göre kendini yenileyerek farklı anlayışlar ortaya koyuyor. Bu konuda başarılı olan hocalar var. Ama Sergen Yalçın kendi oyununu dikte ediyor. Bunu takımın başardığı ve başaramadığı anlar oluyor. Ama son tahlilde baktığımız zaman, Beşiktaş sezon başında hiç de hesaplanmayan, beklenmeyen, çok sıkıntılı bir geçireceği düşünülen bir dönemde ligin en saygı duyulası örneği olarak alkışlanabilir."

"BU OYUNCULAR LİSTEDE KAÇINCI SIRADAYDILAR"

"Bu kadro bulunabilinenlerle, kiralanabilinenlerle oluşturuldu. Başka takımların scout ekiplerinin başarısıyla oluşturulan transfer etme, kiralama opsiyonlarını Beşiktaş rahat kullanamadı. Benim en çok merak ettiğim şu, Beşiktaş'ın sezon başında kadrosuna kattığı oyuncular, scout ekibinin ya da Sergen hocanın listesinde kaçıncı sıradaydılar, var mıydılar, yok muydular?"

"ŞAMPİYONLUK MÜCADELESİ VEREN İKİ EKİPTEN BİRİ OLUR"

"Şu anda Beşiktaş'ın şampiyonluk şansı en az %50... Mart ayı bu yüzdeyi artırır ya da azaltır. Beşiktaş bu görüntüsüyle zirvede şampiyonluk mücadelesi veren iki ekipten biri olur."

Duhuliye / ÖZEL RÖPORTAJ