İşte Oktay’ın açıklamaları:

“BEŞİKTAŞ BİLDİĞİMİZ OYUNUNU SERGİLEYEMEDİ, ÇÜNKÜ…”

Alanyaspor maçında Beşiktaş, son 3 maçta sergilediği oyunu sergileyemedi. Alanyaspor çok iyi bir takım, lig lideri konumunda. Beşiktaş’ın bu vasat oyununda Alanyaspor’un oyun planı ve baskılı futbolunun da etkisi vardı ancak belki de daha önemlisi Sergen Yalçın’ın kazanan anlayıştan geri adım atmasıydı. Orta sahada dirençli olabilmek adına üç defansif özellikli oyuncuyla başladı ancak özellikle Mensah’ın olmaması orta sahanın hücum hattıyla olan bağlantısını kesti. Daha önceki maçlarda olduğu gibi Mensah ile başlanmış olsa Beşiktaş ileride top tutabilir, daha organize olabilirdi. Bu maç bize dirençli orta sahayla maça çıkmanın orta sahaya hakim olmak anlamına gelmeyeceğini gösterdi. Alanyaspor, Atiba üzerine baskı uygulayarak Beşiktaş’ın oyun planını etkisiz hale getirdi. Sakatlıktan çıkan Josef de gününde olmayıp ağır tempoda kalınca Beşiktaş için bu sonuç kaçınılmaz oldu.

“BEŞİKTAŞ’IN BU SORUNU ÇÖZMESİ ŞART”

İkinci yarıda gelen Mensah ve N’Koudou hamleleri Beşiktaş’ı oyuna ortak etti, daha etkili gözükmeye başladık. Burada hücum hattına top taşıyan Mensah’ın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Mensah, mevcut kadro içerisinde bunu yapma becerisi olan tek orta saha oyuncusu. Dolayısıyla oynatılmasında ısrar edilmesi gerektiği kanaatindeyim. Beşiktaş’ın hücum silahı Aboubakar da, takım oyunu üçüncü bölgeye taşıyamadığı için etkisiz olduğu bir maçı geride bıraktı. Beşiktaş yine de bu maça ortak oldu, belki galibiyeti de kovalayabilirdi ama maçın kırılma anı Utku kardeşimizin hatasıyla gelen, Alanyaspor’un ikinci golü oldu. Utku ile ilgili her ne kadar medyada, yorumcular arasında olumlu sözler sarf ediliyor olsa da Beşiktaş’ın bu kaleci sorununu çözmesi şart. Utku da, Ersin de gelişime açık, potansiyelli kardeşlerimiz ama içinde bulunduğumuz şampiyonluk yarışında şu an için yeterli değiller. Futbolda “atanınla tutanın iyi olacak” diye bir deyim var. Beşiktaş’ın atanı bu maç için etkisiz olsa da genel olarak bakıldığında çok iyi. Tutanının da iyi olması lazım. Alanya gibi bir deplasmanda, hatta birçok maçta 1 gol yemene rağmen kazanabilirsin ancak ikinci golü yersen çevirmen çok zor olur. Beşiktaş o ikinci golü yemeseydi beraberliği cebine koyar, hatta on kişi kalmış rakibine karşı süre kısa da olsa galibiyeti kovalayabilirdi. İkinci yarıdaki oyunuyla Beşiktaş’ın gol bulacağı çok belliydi. Burada bir kaleci hatası, liderle arasındaki puan farkının da açılmasına neden oldu. Beşiktaş’ın ara transferde mutlaka bir kaleci, bir stoper, bir de Aboubakar’ı yedekleyecek santrfor takviyesi yapması gerekiyor. Aboubakar’ın bir iki maçlık yokluğunu belki idare edebilir Beşiktaş, ancak Allah vermesin daha uzun süreli bir sakatlığında büyük yara alır. Bu transferlerin yapılması, şampiyonluk yarışı için çok önemli.

“SERGEN YALÇIN’IN VAR ELEŞTİRİLERİ YÜZDE YÜZ DOĞRU”

Alanya maçı için çıkardığı kadroda, oyun planında Sergen Yalçın’ı ne kadar eleştirdiysem, maç sonrası VAR sistemi ile ilgili eleştirilerini de bir o kadar doğru buluyorum. VAR sistemi futbol maçlarında hakemlerin hata payını en aza indirgemek için getirildi ancak bizim hakemlerimiz VAR’ı da kendi inisiyatiflerine göre kullanıyor. VAR sisteminin tartışmasız tek artısı, ofsayt pozisyonlarında oldu. Gerçi o pozisyonlarda da ofsayt çizgisini bilgisayar ortamında istedikleri gibi ayarladıkları yönünde bir iddia var. Eğer böyle bir şey yoksa ofsayt pozisyonları için son derece faydalı. Ancak ofsayt pozisyonları dışında hakemlerimiz gitmeleri gereken çoğu faul, kart pozisyonlarında VAR’a gitmiyor, gitseler de yine kendi bildiklerini okuyorlar. Pozisyonu görmelerine, izlemelerine rağmen kararlarını değiştirmiyorlar. Bir de Premier Lig’e bakıyorsunuz, 15-20 saniyede karar çıkıyor. Bizde VAR’da izlenen pozisyonların karara bağlanması dakikalar alıyor. Bu sürede oyun soğuyor, futbolcular tempo ve motivasyon kaybına uğruyor. Futbolun doğallığı Sergen Hoca’nın da söylediği gibi tamamen kayboluyor. Hakemlerimizin VAR sisteminin hem doğru, hem de hızlı kullanımı konusunda kendilerini geliştirmeleri gerekiyor. Bizim ligimiz zaten yavaş oynanan bir lig, bir de VAR böyle olunca bu haliyle futbolumuza hiçbir katkısı olmuyor

“BEŞİKTAŞ AVANTAJLI PERİYOTTA”

Alanyaspor maçıyla birlikte Beşiktaş, zorluk derecesi yüksek maçlarını Galatasaray derbisi dışında neredeyse noktaladı. Şimdi nispeten daha favori olduğu, daha zayıf rakiplerle oynayacağı bir periyoda giriyor. Alanyaspor yenilgisi güven kırıcı bir yenilgi değil. Ben zor maçları kolaya çeviren Beşiktaş’ın bundan sonraki maçlarında da galibiyetlere devam edeceğini düşünüyorum. İlk olarak önümüzdeki üç maç olan Erzurumspor, Ankaragücü ve Sivasspor maçlarından 9 puan bekliyorum. Ancak Beşiktaş’ın bu maçlardan galibiyetle çıkabilmesi için Başakşehir, Fenerbahçe, Kasımpaşa maçlarında ortaya koyduğu büyük takım felsefesine geri dönmesi ve Aboubakar, Ghezzal, Atiba, Mensah, Josef gibi oyuncularının Alanyaspor maçındaki görüntülerinden kurtularak bildiğimiz seviyelerine dönmesi gerekiyor.

Doruk KOÇ / Duhuliye