FIFA’nın covid 19 koşulları nedeniyle kulüplere, oyuncularını milli takımlara göndermeme hakkı tanıması kararı, bu hakkın nasıl farklı şekilde kullanılabileceğine yönelik çarpıcı bir örneği ortaya çıkardı. Dünya futbolunun patronları aldıkları bir kararla sağlık gerekçeleri ve özellikle oyuncuların karantinaya girmelerinin zorunlu olacağı haller sebebiyle kulüplerin milli takımlara oyuncu göndermek zorunda olmadığını açıklamıştı.

Milli takım tercihinde kulübün etkisi
Beşiktaş’ın Şampiyonlar Ligi’ndeki rakibi Sporting, henüz a milli takım tercihini yapmayan oyuncusu Matheus Nunes’in Brezilya milli takımı forması giymesini engelledi, Portekiz Milli Takımı’nda oynamasını sağladı. Hem Brezilya hem Portekiz vatandaşlığı bulunan futbolcu geçtiğimiz milli arada ilk kez Brezilya milli takımı tarafından davet aldı.

Portekiz ile ilk maçlarına çıktı
Ancak Sporting kulübü, oyuncunun dönüşünde karantinaya girip maçları kaçıracağı gerekçesiyle kendisini Brezilya milli takımına göndermedi. Bu gelişmenin hemen ardından Portekiz milli takımı kendisini kadroya davet etti, Brezilya’ya gidemeyen oyuncu bu davet kabil etti. Nunes geçtiğimiz günlerde önce Katar il olan hazırlık maçı ardından Lüksemburg karşısındaki Dünya Kupası eleme maçında sahaya çıkarak Portekiz formasıyla ilk karşılaşmalarını oynadı.

FIFA'nın tanıdığı hak, bunu mümkün kıldı
23 yaşındaki futbolcunun, dünyanın en önemli milli takımlarından Brezilya’nın kapısından dönerek başka bir takımın formasını giymeye mecbur kalması bakımından, FIFA’nın tanıdığı haktan yararlanarak bir futbolcunun milli takımlara gönderilmemesinin, ne tür sonuçlara yol açabileceğini göstermesi açısından çarpıcı oldu.

Kaynak: Skorer