Finans Kartalları'ndan futbol ekonomisi uzmanı Gökhan Tiryaki, TFF ve Beşiktaş'ın bugün yaptığı harcama limitleriyle ilgili duhuliye.com'a konuştu.

Gökhan Tiryaki TFF ve Beşktaş'ın üst üste yaptığı açıklamaları şöyle değerlendirdi:

Sizce TFF harcama limiti oranını neden arttırdı?
TFF kulüperin harcama limitlerini transferin son gününde açıkladı. Herkes traferleri yaptı, harcamalarını yaptı ve borçlandı. Ondan sonra siz bu kulüplere limit koyarsanız bunun bir anlamı olmaz.

TFF zamanlama olarak yanlış bir tarih seçti. Şimdi de bu durumu düzeltmek için çabalıyor.

Ayrıca kulüperin gelirleri azaldı ancak giderleri arttı. Şu üç madde çok önemli:

1-Yayıncı kuruluştan gelecek gelirden 90 milyon dolar düşüş oldu.

2- Ülkedeki futbolcu maaşlarındaki vergi yüzde 15'ten, yüzde 20'ye yükseldi.

3- Harcama limitlerindeki faiz oranı yüzde 32, borçları daha da arttıracak. Ancak faiz oranları son dönemde çok daha düştü.

Beşiktaş'ın mali yapısı TFF'nin belirlediği kriterleri yerine getirebilir mi?
Şu anda takip ettiğimize göre bütçe başa baş gidiyor. Bugünkü açıklamada ise federasyon bizim sınırları aştığımızı gösteriyor. Limitler neden aşıldı? Bunların tam olarak incelenmesi gerekiyor.

Limitlerin aşılması halinde bizi iki sorun bekliyor.

1- Kurallara uyulmaması...

2- Ceza verilmesi...

Kurallarda zaman sorunu var. 2 Eylül'de transferin son günü açıklanmıştı kriterler. Ben transferimi yaptım ve harcamalarımı yaptım, limitimi sonrasında belirleyemem.

Bizim 256 milyon TL'lik limitimiz vardı. Yüzde 40'a kadar aşabiliriz, TFF, 'Yüzde 40'a kadar ben sana ceza vermeyeceğim' diyor.

Yüzde 40-45 arası ise ihtar veriyor. Beşiktaş en kötü ihtar alabilir ama ceza almaz.

Puan silme cezası ihtimali alınma ihtimali var mı? Böyle bir durumda camianın ve taraftarın tepkisi ne olur sizce?
Kuralı esnetiyorsanız cezayı bu sene veremezsiniz. TFF esnetmek zorunda kaldı. Beşiktaş'ın ceza alacağını zannetmiyorum. İlk gelen bildirimde limitlerin geçildiği söylendi. Sonrasında yüzde 10 artınca limit altında kaldı.

Beşiktaş'ın itiraz etmesi gereken fazi oranları. Harcama limitlerinde uygulanan faiz yüzde 32. Kulübün itirazı bu konuda doğru. Bu takımlara ceza vermek çok kolay değil.

Beşiktaş'in harcama limitleri konusunda TFF ile karşıt görüşte olması ileride kulübe daha ciddi zararlar verebilir mi?
Kulübe zarar verecek bir durum yok. Bugünkü açıklamalardan gördüğümüz kulüp ve TFF kurulları iletişimdeler.

İlk duyduğumuz kurul, kulüp limitlerini aştınız dedi. Kulüp ise itiraz etti. Burada uygulamada bir sorun var. İki taraf arasında bir görüşme var çözmeye çalışıyorlar. Ortada bir denetçi var, kurulda çalışan finans uzmanı profesyoneller var. Bu yapıdaki insanlar kulübe zarar ya da fayda sağlamak için değil kuralları uygulamak için görev yapıyorlar.

Ahmet Nur Çebi'nin TFF ile ilgili açıklamaları kıulüp ve TFF ile yazışmaların yapıldığı zamana denk gelmiş. Ardından karşılıklı açıklamalar oldu.

Finansal harcama kriterleri sadece Beşiktaş'ın sorunu değil. Fenerbahçe ve Galatasaray'ın da sorunu. Anadolu kulüplerinin de sorunu. Antalyaspor'un 23 milyon limiti var. Asıl gerçek sonun Anadolu kulüplerinde.

DUHULİYE.COM ÖZEL HABER