Batış edebiyatı yaptı. Uygulanan politika mali bünyeye faydalı olmadı, çünkü vaatler tutulmadı. Bir faydası oldu, taraftarın iki sezon boyunca şampiyonluk beklentisi ve baskısından takım kurtuldu. Bu arada genç takım bozulmadan beraber oynadı ve şampiyonluk geldi. Sportif başarı her şeyi gizledi, başarının sarhoşluğu ile doğru bilgi verilmemesi bile normal karşılandı.

Yönetim borcu azaltmak ve küçülmek yerine kendi ifadesiyle ‘batışta olan kulübü’ uygun politik ortam sonucu izni alınan stat projesini kendi finansmanı ile yapma gibi finansal intihara gitti. ‘ Fulya projesi gibi yap-işlet-devret mi yapalım’ diye dalga geçen zihniyet ’battığını söylediği kulübü’ hakikaten batışa doğru sürükledi. Sportif sonuçların kötü gittiği bu dönemde üyeler ve taraftar durumu yeni sorgulamaya başladı. Bad-le harab ül Basra ( Basra harap olduktan sonra).

Stat yap işlet modeli ile yapılsaydı, Beşiktaş bu kadar büyük borca girmeyecek, stat iki sezon önce bitecek ve maliyet ve faiz yükünün altında kalmayacaktı. Yabancı para ile alınan krediler bu kadar zarar vermeyecekti.

Sportif başarı sırasında kimsenin sormaya cesaret edemediği stat maliyeti. Doğruluğu tartışılır devamlı farklı bilgiler sonunda stat normal maliyetinin 2 misline mal oldu. Bu nasıl oldu kimse bilmiyor, açıklamıyor. Açıklanan maliyet finansman giderleri hariç gider olduğu düşünülürse, stadı kendi finansmanıyla yapmak ve inanılmaz büyük maliyetle bitirmek kulübe büyük zarar vermiştir. Bunların tarafsız bir kuruluşça incelenmesi herkesi rahatlatacaktır. “Paralar nerde sorusuna” muhatap olmak istemiyorsa, Yönetimin de bunu istemesi gerekir.

Takım

İki sezon baskıdan uzak oynayan takım teknik ekibin de doğru kararlarıyla şampiyon oldu. 2‘inci sezon finansal nedenlerle şampiyon takım bozuldu, buna rağmen teknik heyet ikinci sezon da şampiyon oldu, Avrupa’da başarı kazandı. Üçüncü sezon yine takımın önemli oyuncuları gidince bu sefer yerlerini doldurma çabasıyla teknik hatalar ve Fenerbahçe kupa maçının politik kararı ve taraftarın hissi baskısıyla maça çıkılmaması şok etkisi yaptı. Bu sene finansal kaygılarla satılan oyuncular iyice boşluk yarattı, yerlerini doldurma çabalarında teknik hatalar durumu daha da kötüleştirdi. Bazı maçlarda korkak davranıp emniyetli oynama daha kötü sonuç verince kötü bir duruma geldik.

Bu arada taraftarın da maç sırasında oyuncuları protestosu işi iyice kötüleştirdi. Bu arada MHK de devamlı Beşiktaş aleyhine kararlar veren hakem seçmede maharetini gösterdi. Yönetimin hakemleri hedef alması devamlı Beşiktaş aleyhine kararların artmasına sebep oldu.

Sonuç

Yönetim de, teknik heyet de, futbolcu da ve medya da bizim, daha üzülmek istemiyorsak, problemlerimize tanı koyalım, araştıralım, ama takımı sonuna kadar destekleyelim.

İlhan Durusoy / HABER1903