Tüm Türkiye cumartesi günün oynanacak olan Galatasaray - Beşiktaş derbisine kitlenmiş durumda. Zirvenin kaderini etkileyecek olan mücadele öncesi Sabah Spor Yazarları haftanın maçlarını analiz etti:

ALİ GÜLTİKEN
Beşiktaş derbi ve final maçlarını çok dominant oynuyor. Bu saatten sonra sürpriz kelimesi de bence kendi içinde bir sürpriz barındırır.

GÜRCAN BİLGİÇ
Puan farkı Beşiktaş'ı rahat oynatıyor, Galatasaray ise şampiyonluğa layık olup olmadığını gösterecek bu maçta.

BÜLENT TİMURLENK
Sergen Yalçın'ın derbiyi mutlak kazanmak gibi plana ihtiyacı yok. Derbide beraberlik ve Karagümrük'ten 3 puan Beşiktaş'ı şampiyon yapar.

ALİ GÜLTİKEN: Bu saatten sonra sürpriz kelimesi de bence kendi içinde bir sürpriz barındırır. Ben bunun olabileceği kanaatinde değilim. Beşiktaş'ın çok büyük puan avantajı var. Ama en önemlisi, oyun gücü var. Bu güçle bugüne kadar geldi. Beşiktaş'ın bir özelliği daha var, derbi ve final maçlarını çok dominant oynuyor. Takım motivasyonu yüksek. Bu maçı da artık şampiyonluğa uzanış maçı olarak görüyor.

BÜLENT TİMURLENK: Fenerbahçe ve Galatasaray evlerinde Gençlerbirliği ve Rizespor mağlubiyetleriyle şampiyonluk yarışındaki seslerini kendi kendilerine kıstılar. Galatasaray'ın Trabzon, Fenerbahçe'nin de Alanya beraberlikleri fişin çekilmesidir. Fenerbahçe'ye karşı ikili averajda üstün, Galatasaray'ı ilk derbide 2-0 mağlup etmiş Beşiktaş, mevcut puan farkı ve Hatay maçında oynadığı futbolla şampiyonluk için sadece gün sayıyor. Fenerbahçe, 7 günde Beşiktaş'ın 3 maçta iki kez takılmasını bekliyor ama Belözoğlu'nun takımının da önünde zorlu Ankaragücü deplasmanı ve dış sahada uçan Sivas ile Kadıköy'de maçı var.

ÖMER ÜRÜNDÜL: Futbolun içinde her şey var ama Beşiktaş'ın da büyük avantajı bulunuyor. Üstelik futbol açısından da iki rakibine karşı belirgin artıları var. Derbide G.Saray kazanırsa ne olursa olsun son iki maç tabii ki önemli olacak. Ama unutmamak lazım ki F.Bahçe'nin küme düşme mücadelesi veren Kayseri ve A.Gücü deplasmanları var.

FATİH DOĞAN: Sergen Yalçın'ın derbi performansı ve Beşiktaş'ın şampiyonluğa olan inanmışlığı eklenince Beşiktaş bu dakikadan sonra şampiyonluğu bırakmaz diyorum. Galatasaray'ın da Fenerbahçe'nin de planlarını Galatasaray'ın Beşiktaş'ı Aslantepe'de yeneceği üzerine kurulu. Ancak ben Beşiktaş'ı, Galatasaray deplasmanında da galibiyete yakın yani favori görüyorum. En kötü kaybetmez diyorum. G.Saray'la 6, Fenerbahçe ile 5 puanlık fark ve averajı da düşündüğümüzde Beşiktaş'ın bu derbiden sonra şampiyonluk kapısını iyice aralayacağını düşünüyorum.

GÜRCAN BILGIÇ: Derbiyi Galatasaray kazanırsa, son iki maçı Beşiktaş taşıyabilir mi? Çok iyi getirdikleri bir sezonda, bu baskıyı taşıyıp, taşıyamayacaklarına göre işler değişecek. Tecrübeli oyuncuları var ama sürekli itiraz eden, panikle konuşan, bahaneler arayan da yönetim biçimi izliyoruz. Puan farkı Beşiktaş'ı rahat oynatıyor, Galatasaray ise şampiyonluğa layık olup olmadığını gösterecek bu maçta. Bir yerde Fatih Terim'in, çiçeği burnunda meslektaşlarına göre farkını belli edipetmeyeceğini de izleyeceğiz.

SINIF ATLAMA FIRSATINI KAÇIRMAYACAKTIR!

FATIH DOĞAN: Sergen Yalçın başarıya aç. Yeni bir hikâye yazmanın peşinde, şampiyonluğu tadıp hem kariyerini hem de Beşiktaş'ta kurduğu hayalleri yükseltme peşinde. Yalçın bu sınıf atlama fırsatını kaçırmayacaktır. Fatih Terim, büyük maçların, kriz anlarının adamı. Kabul edelim ki Fatih Hoca son dönemde moral ve motivasyon olarak yüksek değil. G.Saray'ın düşüşünün en büyük nedeni seyirci yoksunluğu. Fatih Terim'in bundan etkilenmediğini söylemek gerçekçi olmaz. Bu yüzden Sergen Yalçın bir adım daha önde.

ÖMER ÜRÜNDÜL: Fatih Terim'in önemli bir kariyeri var ve aynı zamanda Sergen Yalçın'ın da faal futbolculuk döneminde hocalığını da yaptı. Yalçın daha önce başka takımlarda geçirdiği sınavlardan sonra ilk önemli deneyiminde çok önemli başarılar elde etti. Bu maçı 3 neticeli görüyorum. G.Saray'ın kazanması sürpriz olmaz.

ALİ GÜLTİKEN: Beraberlik bile Beşiktaş'ı çok rahat şekilde mutlu edecek. O yüzden bu durum avantajını, takımın ve Sergen Yalçın'ın iyi kullanacağını düşünüyorum. Galatasaray'ın işi zor. Mutlak ve mutlak kazanmak mecburiyetinde. Bu mecburiyet de oyun içinde riskleri beraberinde getirecektir. Ortaya çıkan bu durumu, çok iyi kullanabilecek bir Beşiktaş oyunu da sahada olacaktır.

GÜRCAN BİLGİÇ: Sergen Yalçın, kısıtlı kadrosuna müthiş bir oyun buldu, vazgeçmedi. Herkesi yenecek gibi oynuyor ve birbirlerini tamamlıyorlar. Dinlenerek geçirecekleri haftadan sonra oynayacaklar. Mazeretsiz bir maç olacak. Sergen hoca ligdeki bütün finallerini kazandı, takımını iyi hazırladı. Gerektiğinde saha dışını da kullandı. Bu özelliklere baktığımızda aslında Terim'in yöntemlerine benziyor. Fatih hoca da krizlerden besledi çoğu zaman gündemi. Derbi sadece sahada oynanmayacak, gerilim olursa G.Saray'ın işine yarar. Derbilerde ev sahibi takım favori başlar. Ama seyircisiz maçın denklemi farklı.

BÜLENT TİMURLENK: "Derbilerin havası başkadır, derbiler 3 ihtimallidir." Futboluyla derbinin favorisi olan Beşiktaş karşısında G.Saray'ın şansını yükseltmek için kullanabilecek klişeler bunlar. G.Saray'ın F.Bahçe ile olan 2.'lik yarışı, şampiyonluk hesabından daha gerçekçi. Sergen Yalçın'ın derbiyi mutlak kazanmak gibi plana ihtiyacı yok. Derbide beraberlik ve Karagümrük'ten 3 puan Beşiktaş'ı şampiyon yapar. G.Saray berabere bitirebileceği en az 3 maçtan mağlubiyetle ayrıldı. F.Bahçe'nin Alanya'dan aldığı 1 puan bile 2.'lik yarışında önemli kabul ediliyorsa aynı formül Terim'in takımı için de geçerli olabilir.

DİSİPLİNSİZLİĞİN YERLİSİ-YABANCISI OLMAZ

BÜLENT TİMURLENK: Disiplinsiz futbolcunun yerlisi yabancısı olmaz. Bu kadar çok teknik adam değiştirir, binbir emekle geldiğiniz Süper Lig'de doğru kadro kurmazsanız, futbolcuların alacaklarını zamanında ödemezseniz bu son kaçınılmaz olur. Erzurumspor, geçen hafta 10 kişi kalan Başakşehir karşısında 1-0 öndeyken 2. yarıda yorulup oyundan düştüğünde Yılmaz Vurals adece iki değişiklik yaptı, Kocaman da 3 puanı alıp gitti. Kazanınca kahraman hoca, kaybedince suçlu futbolcular… Ne güzel dünya!

GÜRCAN BİLGIÇ: Tek kelime ile; haksız. Oyuncuyla anlaşma yapıyorsunuz, parasını vermiyorsunuz. Sonra şikâyet edince suçlu oluyor. Hiçbir kulüp yabancı alsın diye zorlanmıyor. Öte taraftan bir oyuncu sahaya çıkıyorsa, 'Oynamam' diyemez. Bu iş ahlakına da uymaz. Paran için mücadeleni yapıyorsun, bunu hak etmek için sahada da mücadeleni yapacaksın.

FATİH DOĞAN: Nasıl ki bir teknik adam en fazla iki takımda çalışma sınırlamasına sahipse -ki bu doğru bir karardı- takımlara da bir sezonda en fazla iki ya da 3 teknik adam ile çalışma izni getirilmeli. Yılmaz Vural burada mağdur. "Parasını almayanın kontratını talep etmesi en doğal hakkıdır" diyen bendim. Erzurum maçındaki sahaya kadar çıkmış, oyuncunun "Oynamıyorum" deme lüksü de yoktur! Bu ihanettir. Yılmaz Vural'ın sözlerine değer katar.

ALİ GÜLTİKEN: Bu kadar çok transferin olabildiği, her sezon en az 15-20 oyuncunun gelip gittiği bir ortamda düzen sağlamak mümkün değil. Oyuncuların ödemelerini zamanında yapamıyorsanız, yabancı oyuncular tam bir karın ağrısı ve büyük bir sorun olarak karşınıza geliyor. Yılmaz hocanın yaşadığı, yalnızca buzdağının görünen küçük bir kısmı.

ÖMER ÜRÜNDÜL: Erzurum'da daha önce de ilişiği kesilen yabancı isimler vardı. İşler kötü gittiğinde yabancıların infialleri de olumsuzluğa dönüyor. Bu biraz da karakter meselesi. Ne olursa olsun futbolcular bu tip hareketleri yapmamalı. Yılmaz Vural genelde oyuncu ile iyi diyalog kurar. Önemli şeyler oldu ki bu serzenişi gösterdi.

DERBİNİN HAKEMİ ÇAKIR OLUR

GÜRCAN BİLGİÇ: Görünen o ki; Cüneyt Çakır'ı yapacaklar. Yine tartışmalara hazırlanın. Halil Umut Meler bu sezonki formuyla bu maçı daha çok hak ediyor. Ama Çakır varken, MHK risk almaz. Kağıt üstünde en doğru seçim gibi gözükse de, VAR hakemi aslında bu maçı yönetecek.

BÜLENT TİMURLENK:
VAR'ın sunduğu müthiş imkânlara rağmen bir adım ileriye gidemeyen hakemlerin bütün sezon yaşattıkları tartışmaların, garip kararların ardından derbiyi kimin yöneteceğinin önemi yok. Beşiktaş ve G.Saray'ın maçlarına üçer gün arayla aynı hakemleri atayan MHK, Cüneyt Çakır'a görev verir, olur biter…

ALİ GÜLTİKEN: Büyük olasılıkla Fırat Aydınus yönetecek. Üst üste çok iyi maçlar yönetti. İyi bir hakeme böyle bir final yakışır.

ÖMER ÜRÜNDÜL: Son hafta maç yönetmeyen Fırat Aydınus ve Yaşar Kemal Uğurlu arasında tercih olur. Aydınus favorim.

FATIH DOĞAN: Emekliliği gelmiş hakem yönetmemeli. Bu maçı kaldırabilecek birçok hakem var. Mete Kalkavan derbinin altından kalkar.