- Beşiktaş’ın üst üste gelen yenilgileri hakkında ne söylersiniz?

2 hafta maç kaybedince böyle oluyor, ama geçen sene Beşiktaş Sergen hoca ile iyi bir çıkış yakaladı. İyi top oynadılar. Hele içerde Beşiktaş-Trabzonspor maçını canlı seyrettim o maçın 30-35 dakikası İngiltere’de maç izlermiş gibiydim. Bu seneye iyi başlayamadılar. Doğaldır. Ekonomik nedenlerle istediğin oyuncuları transfer edemiyorsun. İç pazara yönleniyorsun. Santrfor bölgesinde belki istedikleri oyuncuyu bulamadılar.

Sergen hocanın maçtan sonra yapmış olduğu bir basın toplantısı var. Beşiktaşlılar bence sakin olmalı. Başta Ahmet Nur Çebi olmak üzere sakin olmakta fayda var. 2 maç üst üste kaybedilmiş olabilir ama geçen sene iyi futbol oynayan bir takım ve teknik ekibi vardı. Sergen hoca 15 gün antrenmana çıkamadı. O süreci yaşadı. Pozitif çıktı. O süreçte yaşadıkları, takımdan ayrı kalması. Bence bunlar önemli konular. Mutlaka bazı oyuncu gelişimler ve seçimleri önemli. Ben bu hafta Rıdvan Yılmaz’ı inanılmaz beğendim. Eksikleri olabilir bir önceki maçta bariz hatalar yapmış olabilir ama ekonominin böyle zor olduğu dönemlerde gelişime açık oyunculara destek vermek gerekiyor.

Gençlerbirliği maçında bir şeyler vermek için can atan bir oyuncu vardı. Sergen hoca, Rıdvan gibi 3-4 oyuncuyu bulabilir. Bunun için biraz daha zamana ihtiyacı var. Burada taraftar ile bütünleşmek gerekiyor. Çünkü bazı gerçekler vardır ve bu gerçekleri saklamak, hayal dünyasında yaşamak ilerde daha büyük hastalıklara yol açabilir. Genel konuşuyorum, çünkü siz oyuncunuza para ödeyemiyorsanız, istediğiniz transferi yapamıyorsanız, pozitif vakalar çıkıyorsa, bazı şanssızlıklar yaşıyorsanız o geçiş sürecinde birbirinizi desteklemeniz gerekiyor.


Başarısızlıklar tek bir kişi ile olmamalı. Orada herkes kendine bir görev bir vazife çıkarmalı ki başarıya giden yolda birliktelik olsun. Onun için Sergen hocanın basın toplantısında empati kurdum, biraz sabırlı olmak lazım. Oyuncuların da daha çok çalışmaları gerekiyor hem bireysel olarak hem takım anlamında. Lige baktığımızda bizim ligimiz zor bir lig değil. Bütün takımlar birbirine denk. Şu anda sadece Fenerbahçe alternatif transferleri çok iyi yapmış durumda. Yeni bir teknik adamları var. Aynı sancı Galatasaray’da da var.


Trabzonspor çok iyi oyuncularını kaybetti. Onların da yeni bir teknik adamı var. Alanya’nın kaybettiği oyuncular var, yeni oyuncuları var. Kolay bir lig olmayacak. Antrenman periyotlaması, hazırlık maçlarının olmaması falan bunların hepsi bir süreç. Taraftarın yani itici gücün olmaması, ligde büyük takımlar için zor oldu. Bu maçlar seyircili olsa çok farklı olabilirdi. Ama özellikle büyük takımlara gelen oyuncu grupları için bir kaliteniz varsa bunu sahaya koymak zorundasınız. O kapasiteyi vermeliler. Büyük takımlar maalesef taraftarları olmadığı yerde Anadolu takımlarına karşı o kapasiteyi ortaya koyamıyorlar.


- Galatasaray için ne söylersiniz?

Düşüş değil de şöyle söyleyelim, Avrupa kupalarının olması, ilk 3 haftada golleri erken bulması. Çünkü Galatasaray takımında şöyle bir şey var. Golü bulduktan sonra daha iyi oynayan bir oyuncu grubu var. Gol gelmediği zaman bireysel yetenekleri olan oyuncular da ön plana çıkıyor.

Gol yediklerinde takımın morali hemen bozuluyor. Bunu Rangers maçında gördük. Fenerbahçe derbisi ona nazaran iyiydi ama son Kasımpaşa maçında gerçekten çok zorlandı Galatasaray. Orada özellikle hücum hattında zaman zaman orta saha-defans içinde geçerli bir türlü o koşular yok takımda. Falcao çok büyük bir oyuncu ama o eski Falcao yok artık. Kalitesi olan ama maç içerisinde zaman zaman düşük tempoyla zaman zaman zekasıyla, deneyimiyle oynayan bir oyuncu var.

Diagne bir türlü Kasımpaşa’da sergilediği performansı Galatasaray’da göstermeyi başaramadı. Andone zaten sakatlandı. Muslera çok önemliydi. Bir kaleci bir takımın bazen yarısından fazlasıdır. Muslera oynadığı dönemde inanılmaz toplar çıkartıyordu. Dolayısıyla bu talihsizliği de Galatasaray yaşadı. Şu çok konuşuluyor: Fatih hoca niye gitti 5 dakika kala… Mutlaka bazen bazı beden dilleri, bazı aksiyonlar bir mesajdır.

Bunlar zaman zaman doğru kabul edilir bazen doğru kabul edilmez. Teknik adam o anda o duyguyu yaşıyor. Sonra eyleme dönüştürüyorsun. Dolayısıyla demin Beşiktaş’a söylediğim gibi bunu bütün kulüpler yaşıyor. Bu sezon Beşiktaş ve G %3'e varan iade!