İsmael hocanın eğitimine, bilgisine, hem oyunculuk hem de teknik direktörlük tecrübesine saygım sonsuz. Bütün bunlar ekibindeki tüm kişiler için de geçeri. Hocanın kendi kafasındaki sistemi oynatma ısrarına ve bunun için çok yoğun bir şekilde çalışmasına, kafa yormasını da takdir ile karşılıyanlardanım. Dizilişten öte direkt oyun mantelitesi bizim gibi uzun zamandır topa sahip olup sabırla hücumetmeye alışmış camiaya ters gelse de br tercihtir bu da tamam. Bu satırlarda  daha önce yazdığım gibi şahsen 3’lü stoperle oynamanın 2’li stoperle oynamaya göre daha defansif olduğunu daha doğrusu ofansa daha az destek verebildiğini düşünürüm. Sol ve sağ stoperlerin en önemli hücum özelliğnii 1. Bölgeden 3’e ve 2’ye verdiği direkt paslar olarak görüyoruz. Bunu 2’li stoperli oynarken de yapmamız mümkün. 3’lü deki stoperlerin hücuma verdikleri en büyük destek çok öne giden kanatlarının kademesine girmek ki bu da bir savunma aksiyonu. Neyse konum savunma dizilişi değil benim. Aslında şu andaki Beşiktaş’da sorunun arka tarafta değil (ki kalite ve sayı olarak eksik zamanla oturacaktır) çok güvendiğimiz ön taraf ile ilgili olduğunu düşünüyorum.

Son yıllarda seyrettiğimiz en iyi Beşiktaşın 2015-16 sezonundaki takım olduğunu düşünen sayısı az değildir sanırım. Hafızanızı lütfen zorlayın o dönemde  puan yada puanlar kaybettiğimiz her maçın sonlarında Şenol hoca Gomez’in yanına Cenk’i atardı. Ben çevirdiğimiz bir maçı inanın hatırlamıyorum. 2’li santrafor dönemi bende Gordon’dan sonra kapandı sadece dahi insan Lucescu’nun döneminde bir istisna oldu ki o kadro zaten kalbur üstü idi. Şu andaki durumumuzda  bence en büyük tıkanmayı önde 2’li 9 numara ile oynarken yaşıyoruz. Biri denge biri gezgin forvetlerin hücum zenginliğimize hiçbir katkısının olmadığını hatta ve hatta birbirinin koşu yollarını tıkadıkları kanaatindeyim.  Arkalarında oynayan 10 numara tipindeki oyuncunun da çok sıkışıp kalması ön tarafta top tutma ve pozisyon üretme konusunda sıkıntı yaşatmaya devam edeceğinii tahmin ediyorum. Tabi ki tahmin bunlar yarın bi gün takım hakikaten denildiği gibi, yorgun kaslar patlayıcılık ve kuvvet kullanır hale gelir, topçular başlar uçmaya o zaman işler bambaşka olabilir. Ama bu olasılığın gerçekleşmeme ihtimali sanki daha muhtemel gibi durduğu için benim bu hazırlık dönemini hocanın bir sorgulması gerektiği yönünde bir saptamam var.. Yoksa bu hoca büyük takım hocası değil, bu kadro tam Şenol Güneşlik yada Sergen Yalçın gelse bu kadro uçar tarafında olmadım sonuna kadar da olmayacağım.

Benim gibilerin önceliği sadece Beşiktaş. Yoksa hocayı çamurlayıp sonrasında işler kötü giderse ben demiştim demek işin en ucuzu. Ha ben kendi adıma söyleyeyim. Hocaya bakarım, bir daha bakarım hatta bir daha bakarım. Işler kötü gider ve gitmeye devam eder yapılan eleştiriler artık sağlam verilere dayanır hale gelir ama İsmael hoca hala ben şu kadar maç 3’lü oynadım değiştirmem bu direkt oyun tek oyundur inadına devam eder ve bu camianın dengelerine saygı göstermez, Avrupalı ukalalığına girerse o zaman en ağır konuşanlardan biri olurum. Dur zamanında hocayı savunmuştum dur tutarlı olayım yine savunmaya devam edeyim demem kandırıldığını hissedenler gibi bir psikoloji içine girer en büyük düşmanı olurum. Bu satırlarda, takıma 2 şampiyonluk kazandırmış, Avrupada hayalini bile kuramayacağımız başarılar yaşatmış Şenol Güneş, son 2 sezonunda Talisca’lı Pepe’li kadroları sadece konsantrasyonu bozulduğu Beşiktaş düşmanı kişilerin kayığına bindi diye 3., 4. Yaptı diye acımasızca eleştirildi. O yüzden İsmael kimsenin babasının oğlu değil.

En başında da söylediğim gibi çalışıyor, kafasında bir planı var ve onu uygulama peşinde. Sonuç olarak bu takımın hocası. 2 maç seyrettik takım kötü oynadı diye Şenol Güneş tagı açmak Beşiktaş kültürü,örfü, adetiyle bağdaşmaz. Camia olarak tespitlerimizi, uyarılarımızı, gördüklerimizi bize yakışır şekilde paylaşmak en doğru olanı. Bizler kişici değil Beşiktaşlıyız. Unutulmasın ki, dürüstçe çalışan bir insanı tehdit ile baskı ile sistem dışına çıkartmaya çalışmak başka camiaların yöntemlerindendir.

Herkese saygılarımı sunarım,

Twitter // Bulent Bilirgen@BilirgenBulent