Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 1 Eylül'de yıllık olağan genel kurulunu toplayacak. Bu genel kurulda denetim kurulu, TFF'nin mali raporlarını ortaya koyacak ve ibra oylaması gerçekleştirilecek.

Bu genel kurulda bir de önemli bir statü değişikliği var. Futbol kamuoyunun üzerinde pek durmadığı bu konu aslında çok önemli.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski Trabzonspor'lu Ömer Rıza'nın açtığı bir dava sonucunda TFF'nin hukuk kurullarının bağımsız olmadığına ve dolayısıyla verdiği kararların da adil olmadığına hükmetmişti. 

5 kurulun yapısında değişiklik

Bu karar sonrası TFF'nin hukuk kurullarının yapısını değiştirmesi kaçınılmaz olmuştu. Zaten yönetim de bu yönde adım atılacağını ilan etmişti. İşte, 1 Eylül'deki genel kurulda Tahkim Kurulu, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (UÇK), Kulüp Lisans Kurulu ve Etik Kurulu gibi tüm kurulların belirlenme biçimi, görev süreleri ve görevlerini yapma konusundaki işleyişlerini değiştiren taslağı oylayacak.

Görev süresi TFF yönetimden bağımsız

Peki taslakta ne öngörülüyor? 1 Eylül'de genel kurul üyelerinin oylarına sunulacak TFF Statüsü'ndeki değişiklik önerilerine Ajansspor ulaştı.

İşte TFF Hukuku Kurulları'na dair yapılacak temel değişiklikler:

Kurulların başkan ve üyelerinin TFF Başkanı tarafından teklif edilmesi kaldırılıyor. Kurul üyeleri Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu tarafından önerilecek.

Kurulların görev süresi 4 yıl olacak. Yani TFF yönetimi değişse bile bu kurullar 4 yıllık sürelerini tamamlama hakkına sahip. Başkan ve üyeler istifa etmedikçe, çekilmiş sayılmadıkça yerlerine yeni üyeler seçilemeyecek. Boşalan bir üyeliğe seçilen yeni üye, kurulun kalan görev süresi boyunca çalışacak.
Kurul üyeleri görevlerinde tarafsız ve tam bağımsız olacak. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi kurullara emir veremeyecek, tavsiyede bulunamayacak veya telkinde bulunamayacak.

Kurul üyelerinin, karalarından ötürü hiçbir kurum kişi veya taraf karşı cezai sorumluluğu olmayacak.
Kurul üyeleri, 'Görevi kabul, bağımsızlık, tarafsızlık ve göreve uygunluk beyanı' imzalaycak.
Kurul üyeleri göreve başlamadan önceki ilk toplantılarında kurul sözlü olarak önünde yemin edecekler.
Kurul üyeleri, bir menfaat çatışması yaşandığında, tarafsızlıkları ve bağımsızlıkları şüpheye neden olduğunda bunu yazılı olarak bildirmekle mükellef olacak.

Kurul üyeleri tarafsızlık ve bağımsızlıklarına dair ciddi bir şüphe oluştuğunda baktıkları dostayadan çekilecek.

Söz bundan sonra hukukçularda

TFF'nin hukuk kurullarının yapısında önerdiği bu değişikliklerin olduğu genel kuruldan geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Başkanın kurul üyelerini önerme yetkisinin kaldırılması, görev süresinin de TFF'nin görev süresinden bağımsızlaştırılması önemli değişiklikler. Sözlü yemin ise ilginç bir değişiklik olarak göze çarpıyor.

Ancak bu değişikliklerin AİHM'in istediği bağımsız yapıyı sağlayıp sağlamayacağı ise spor hukukçuları için bir tartışma konusu olacak. Bu konuya dair de haberlerimiz devam edecek. 

(Ajansspor)