Kupa maçlarıyla birlikte yoğun bir fikstür var. Takımları ne gibi zorluklar bekliyor?

REHA KAPSAL: Fiziksel ve zihinsel zorluklar bekliyor. Her iki kulvarda yarışan takımlar için bunların altından kalkmak da kolay değil. Profesyonel hayat da böyle zor bir durum. Futbolcuların öz veride bulunması gerekir. Yapılan iş amatör değil profesyonel. Bunu unutmamak gerekir. Önce insan sağlığı önemli. Bu süreçle başa çıkmaları için kulüplerdeki psikologlardan alacakları destek, teknik adam ve antrenör departmanı da çok önemli. Aynı zamanda arkadaş gurubu da. Hepsinin halkalarının doğru bir şekilde geçmesiyle 7 haftalık süreci oyuncuların atlatacağını düşünüyorum. Saha dışında sıkıntı yaşayan takımların saha içi performansının sıkıntılı olacağını söyleyebiliriz.

Maçların seyircisiz oynanacak olması özellikle taraftarını etkili kullanan şampiyonluğa oynayan takımlara ne gibi zarar verir?
REHA KAPSAL: Etkiler. Almanya'dan bir örnek verelim; seyircisiz oynanan son 22 maçtan 3'ünü ev sahibi takım kazanmış. Böyle bir istatistik sezon başından beri yok. İkincisi deplasman takımları daha fazla gol atıp, daha az yemişler. Topun oyunda kalma süresi yaklaşık 54 dakikadan 57 dakikaya çıkmış.Tabii ki seyircisiz oynamanın, seyirci kitlesini arkasına alan takımlar için çok olumlu olacağını söyleyemeyiz. Bunun Almanya örneğini de baz alabiliriz. Seyirci tabii futboldaki en önemli unsurdur. Bir laf vardır; sen neye hazırsan o da sana hazırdır. Sen seyircisiz oynamaya ne kadar hazırsan, yapılan araştırmalarda yüzde 99 motive, konsantrasyonu olan oyuncu ve takımların yüzde 1 bile kaybetmek için önemli bir etken olacağını dile getiriyorlar. Onun için yüzde yüz motivasyon ve konsantrasyonla en üst seviyede, en doğru şekilde hazırlık yapmalılar.

Almanya Ligi sorunsuz bir şekilde devam ediyor. Bu örnek corona virüsü nedeniyle tedirgin olan takımlarımıza kaybettikleri özgüveni sağlar mı?

REHA KAPSAL: Tabii teknik adam için de futbolcular için de korkuları olabilir. Almanya örneği bu yönden çok önemli. Burada altını basa basa da söylüyorum; oyuncular mutlaka stat ve tesisler yani bunlar arasında izole bir şekilde yaşamalı. Almanya gibi o zaman bu sıkıntının minimuma indiği hatta hiçbir vakanın görülmediği ortaya çıkmaya başladı. Oyuncularımız ve kulüplerimiz bu protokole en iyi şekilde uyarsa büyük bir sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum.

Bizde de takımların Almanya gibi sadece otellerde kalmasının yolu izlenmeli mi? Bir takım bir otelde kalıyor ve kimse bu süreçte evine gitmiyor.

REHA KAPSAL: Bu tesisler de olabilir özellikle tesis veya otel olabilir. Orada izole bir şekilde 7 haftayı geçirmesi gerekir. Almanya'daki gibi. Bana göre birincisi tesistir. Otel yerine tesislerde olmaları, 7 haftayı geçireceklerini düşünüyorum. Bu protokolde de var. Büyük olasılıkla bu böyle olacak. Doğrusu da bu.

Fotomaç