Buna göre elle oynama ve penaltılarda yepyeni bir dönem başlıyor. Kurallar 1 Haziran’dan sonra geçerli olacak, bu sezonun kalan kısmında uygulanma tercihi ise ülke federasyonlarında. İşte detaylar...

Kural değişiklikleri 1 Haziran 2020’den itibaren geçerli olacak. Korona virüs salgını dolayısıyla yarım kalmış bir sezon var. IFAB bu konuda uygulamayı ulusal federasyonların takdirine bıraktı. İsteyen ülke yarım kalan sezonunu da yeni kurallarla oynayabilecek ya da uygulamayı yeni sezona erteleyebilecek.

KALE DİREKLERİ
Eski: Kare, dikdörtgen, yuvarlak veya elips olabilir...
Yeni: Kare, dikdörtgen, yuvarlak, elips veya bunların kombinasyonu şeklinde olabilir...

PENALTI
Eski: Kaleci vuruş yapılmadan ileri çıkarsa ve top gol olmazsa (kaleci kurtarır, auta gider ya da direkten dönerse) her şartta penaltı tekrar ediliyor ve kaleci sarı kart görüyordu.
Yeni: Kaleci vuruş yapılmadan öne çıkar ve top auta gider veya direklerden dönerse bu artık ihlal kabul edilmeyecek. sadece kaleci golü kurtarırsa penaltı tekrar edilecek.

Eski: Kaleci vuruş yapılmadan öne çıkarak, golü kurtarırsa sarı kart görüyordu.
Yeni: Kaleci sarı kart görmeyecek uyarılacak, tekrarında sarı kart görecek.

Eski: Maç içinde sarı kart gören oyuncuların kartları, maç penaltılara kalırsa, burada da geçerliydi.
Yeni: Maç sırasında sarı kart gören oyuncuların kartları, maç penaltılara kaldığında değerlendirme dışı kalacak. Yani maç sırasında kart gören bir kaleci, penaltılar sırasında tekrar sarı kart görürse atılmayacak.

ELLE OYNAMALAR
Eski: Kol ve omuz ayrımı eski kurallarda net olarak ifade edilmiyordu.
Yeni: Kol ve omuz ayrımı belirginleştirildi. Kısa kollu bir t-şortun kolu kadar kısma topun teması el olarak kabul edilmeyecek.

Eski: Top kazara hücum eden oyuncuların eline/koluna temas ettikten sonra, gol olursa gol iptal ediliyordu.
Yeni: Kazara ele çarpan topun devamında “hemen” bir gol atılırsa gol iptal edilecek. Top; pas veya driplingle belli bir mesafe yol alırsa, ele çarpmadan sonra birkaç pas olursa gol iptal edilemeyecek.

KARTLAR
Eski: Kalecinin ya da bir başka oyuncunun yaptığı bazı ihlallerde sadece teknik ceza uygulanabiliyordu, kart gösterilemiyordu. (Örn: serbest vuruşu kullanan kaleci rakibinin topu kazanacağını düşünerek, topla bir başkası oynamadan bilerek ikinci kez oynadığında, sadece serbest vuruş veriliyordu)
Yeni: Oyuncuların bu tür ihlallerinde artık umut vaat eden atak varsa, sarı kart; bariz gol şansı varsa kırmızı kart gösterilecek.

Eski: Oyun çabuk başlamışsa veya hakem avantaj uygulamışsa hakem göstermesi gereken sarı kartı oyun durduğunda gösterebiliyordu.
Yeni: Bu gibi durumlarda oyuncu “Umut Vaat Eden Atak”tan suçluysa; avantaj sonrası bu sarı kart gösterilmeyecek.

VAR
Eski: VAR, TV görüntülerinde nelerin göründüğünü hakeme anlatabilir ancak “hakeme alınacak kararı söyleyemez”.
Yeni: “Hakeme alınacak kararı söyleyemez” kısmı kuraldan çıkartıldı. (VAR’ın hakemle diyaloğunda sınırlı kalan noktalar genişleyecek gibi görünüyor) Hakemin yorum gerektiren kararlarda, monitöre gelerek pozisyonu kendisinin izleyip karar vermesinin beklendiği vurgulanmış. sanki bu açıklama ile VAR’ı farklı kullanmakta ısrarcı olan, hakemin kenara gelmesini istemeyen İngiltere’ye, bir gönderme yapılmış gibi görünüyor.

Deniz Çoban - Fanatik