Günlük yaşamımızda sıkça kullandığımız bir atasözü vardır; “Teker kırıldıktan sonra yol gösteren çok olur”...Bizde teker kırılınca, “Niçin böyle yaptın, şöyle yapsaydın” gibi söylemler gırla gider! Ancak önemli olan yapma biçimindeki yanlışlığı, tutulan yoldaki tehlikeyi önceden görmek, tedbirler almaktır. İş işten geçtikten, lastik patlatıktan sonra verilen öğütlerin pek değeri yoktur!

Demem o ki, bizler yol gösterenlerden olmadık, olmayız... Ne var ki Beşiktaş Teknik Direktörü Valerien Ismael, benim penceremden görünen köydür, kılavuz istemez! Hani kariyeri başarılarla dolu olsa gıkımız çıkmaz, ne başarısı var Allah aşkına?

Beşiktaş’ın Alanya’da ikinci yarıdaki istatistiklerini gördünüz mü? Topla oynama oranı yüzde 17, toplam 36 pas, olacak iş mi bu? Koskoca Beşiktaş bu kadar savunmasına yaslanır mı, yaslandı!

Fotoğrafın tamamına bakmak gerekir; Beşiktaş 3-0 öne geçtiği maçta 11’e 10 da oynasa puan kaybetmez. Ortaya çıkıp, faturanın tamamını hakeme kesmenin doğruluğunu kim savunabilir? Tamam, Yasin Kol, kötü değil, kötü ötesi bir yönetim ortaya koydu! Emrecan’a gösterilen çift sarı kart, asla doğru değil. Nkoudou’ya ceza alanı içinde yapılan faulu bile süzemedi. Bitmedi Weghorst ikili mücadelede rakibin önünde, faul ona yapılıyor, artı bariz gol şansı. Ne dersin Yasin Kol, o pozisyonu bir daha izle de belki bir daha böyle bir hata yapmazsın!

Bunlar hakem cephesi, bir de Kartal’ın kenar yönetimine bakmak gerekir. Valerien Ismael’in ikinci yarıya başlarken yaptığı oyuncu hamleleri, kelimenin tam anlamıyla ‘skandal’ ötesidir! Üç golü atanları kulübeye çekti, gözlerime inanamadım! Hiç olmazsa biri kalsın arkadaş, Kartal’ın savunmaya gömülmesine zemin hazırladı Ismael! Weghorst tek başına ne yapsın? Tyler Boyd’u tercih edeceğine Nkoudou’yu sahada tut, ya da Muleka’yı oyuna sür. Yooo, Ismael şapkadan tavşan çıkaracak ya, bildiğini okuyor! İlerde top tutacak, rakibin baskısını ortadan kaldıracak bir krampon var mıydı sahada? Gedson’u büyük umutlarla aldılar, almasına da iki haftada takıma katkısı var mı? Final pası var mı yok, şut var mı, o da yok!

Valerien Ismael maç bitiminde, “İntihar ettik” dedi... Hayır o takımı intihara sürükleyen senin garip oyuncu hamlelerindir, bilesin... Bir de Ismael’in sistem konusunda kafası bir hayli karışık, üçlü diyor, dörtlüye dönüyor, olmadı yeniden üçlüyü tercih ediyor, bir karar versen de, biz de seni anlasak! Değişikliklerin ikisinin taktik gereği olduğunu da vurguladı ünlü hoca! Sevsinler senin taktik anlayışını, ikinci yarıdaki istatistiklere bakarsan, gerçeği orada görürsün!

Öyle kenarda su şişelerini sağa-sola atarak şov yapacağına otur, dersini iyi çalış, enerjini boşa harcama, tabii ki varsa!

Bilal MEŞE / Milliyet