Öncelikle hanımefendiler deyip kadın futbol takımından başlayalım.

Kadın futbol takımımız geçen seneki ünvanını bu sene Gaziantep takımı ALG’ye kaybetti. Olabilir her sene şampiyon olmamız şart değil. Önemli olan doğru planlama ile devam edip, temelini sağlam attığınız yapı ile yükselmek bu dalda.

Hala dünyadan çok ama çok gerideyiz kadın futbolunda. Gidilecek çok yol var anlayacağımız.Peki Beşiktaş kulubü ne yaptı? Son iki senede takımın direktörlüğünü yapan futbol dünyasında çok tecrübeli, vizyonu geniş, dünyanın önde gelen kulupleri ve temsilcileri ile çok yakın,kolay ilişki kurabilen sayın Necmettin Çelikhan ile yollarını ayırdı. Hele de Çelikhan önümüzdeki senenin transferlerini bitirmiş, kamp programına kadar hazır etmiş, kısa orta uzun vadede atılacak adımların planlarını yapmış halde iken. İnanılacak gibi değil.

Sanki kadın futbolundan anlayan camiada binlerce adam var ve onlardan biri gelecek şubeyi uçuracak da biz elimzdeki değeri harcıyoruz. Sözlerim siz başkanın etrafını saran ve her kulübün sorunu olmuş teşkilatçı şakşakçılara; yahu yapmayın, etmeyin bu kafaları değiştirin artık. Liyakata saygı duyun bırakın bu ahbap çavuş ilişkileri peşinde koşmayı. Yada bırakmayın, yine başkan çıkıp kadın takımımıza söyledim herkese 5-10 atmayın rakibe saygı duyun gibi saygısızca cümle kurunca , çılgınca alkışlar, yalakalık yapmak için sıraya girersiniz. Suç sizde değil oralara seçilerek gelip de örümcek ağı tutmuş sistemleri değiştirmek için adım atmayanlarda.

İkinci konu basketbol. Ben demiyorum ki tüm harcamalarını reklam bütçesinden yapan ve giderleri vergiden düşen Anadolu Efes gibi olalım. Yada bundan 16 yıl önce Ülkerspor ile birleşip tek kulüp olan böylece Euroleague ‘A’ lisansı almaya hak kazanan, bu birleşmenin ilk yıllarında basketbol yönetimini tamamı ile Ülkerspor yetkililerine yaptıran hatta o dönemlerde arazisini çok iyi şartlarda aldıkları bir de salon sahibi olan ve bu rüzgarı aldıktan sonra son yıllarda da tamamı ile kendi imkanları ile çok para harcayan Fenerbahçe gibi olalım.

Hadi Karşıyaka’yı da geçiyorum onların arkasında reklamdı vergi idi avantajı olan bir holding var. Yahu bir Galatasaray, bir Gaziantep, bir Daçka bir Bursapor kadar da mı olamıyoruz? Tamam anlıyorum Banvit sayesinde alt yapıda 2 sene önce önemli adımlar atıldı 2 tane oyuncu parladı satıldı, ayrıca bu sene alt yapı takımları çok iyi dereceler aldı ve önemli işlere devam edecekler buraya kadar super.

Peki ‘A’ takım? Peki Kadın ‘A’ takım? Vallahi sıkıldım Tweeter’da milletin yaptığı transferlerinin önüme çıkmasından. Beşiktaş takımı evet genç yetiştirir, onlara önem verir, değer katar da birader biz de bu ülkenin alt yapıspor kulubü de değiliz yani. Bu kulübün tarihinde, kültüründe, genlerinde bom balasi vardır. Ya yaşatın ya da öldürün, süründürmeyin artık.

Son olarak 2022-2023 sezonu futbol A takımı kadro çalışmaları hakkında bir kaç kelam.. Saiss, Gedson şu anda kesin imzalılar. Hollandalı santraforun işi bitti bitecek gibi ki o da bence bu ülke futbolu için ideal golcü. Cenk, Muleka gibi de bitmeye yakın isimler var.

Burada şu yorum yapılabilir ki geçen sene tabelaya yansıtamadığımız poziyonları değerlendirecek dokunuşçular alınıyor. Buraya kadar herşey süper. Fakaaat çok ama çok önemli bir detayı atlar isek kafamzı taşlara vururuz Eylül’den sonra. O da şu ki bütün sezon Gheazzal’in yaratıcılığı ile gitmez. Saha içinde yada kulubede yukarıda saydığımız son topçular bol olabilir buna itirazım yok. Ama hem kenarda hem de içeri sarkıp problem çözen ve takımın taraftarın tabiri ile sihirbazı olan birden fazla adam lazım.

Ciğeri çıkacak bir Gedson’dan yada daha 19 yaşındaki Emirhan’dan böyle bir katkı bekliyor isek yaya kalırız gibi geliyor. İşte bu yüzden ister kanadın diğer tarafına ister de Gheazzal’in arkasına onu yedekleyecek bir inceci kadroda kesinlikle olmalı. Normalde bu sayı 3 olmalı ama bu sene maç sayımız çok değil. Son olarak yerli statüsünde oyuncu sayısı konusu.

Ben daha düne kadar ona takılıyordum ama artık şunu düşünüyorum Beşiktaş gibi yılların çınarı bir camia ilk 11 inde oynatacak 3, onları yedekleyecek 5 yerli oyuncuyu da bulur herhalde. İster aşşağıdan ister dışarıdan ister stoper ister solbek ister ortasaha birileri bulunacaktır herhalde..

Bekleyip görelim bakalım.. Hekese iyi haftalar dilerim.

Bülent BİLİRGEN /  Duhuliye.com