Futbol gündemimiz saha içindeki rekabet, VAR uygulaması, yanlış karar veren hakemler, sistemi eleştiren kulüp başkanları, transferler ve puan farklarıydı bir zamanlar. Şimdi hiçbiri konuşulmuyor. Futbol durdu. Korona virüsün yarattığı koskoca bir belirsizlikle bizi başbaşa bıraktı. Şimdilik eski maçlarla idare ediyoruz. Eskisi gibi olur mu bazı şeyler? Maalesef bilmiyoruz.

Avrupa futbol ekonomisinin %70’ini oluşturan 5 büyük ligde finansl krizle başedebilmenin formülleri aranmaya başlandı. Nisan sonuna kadar ertelenen ( ki Nisan sonu bile şuan riskli görünüyor) maçların Avrupa’nın 5 büyük ligine zararı 4 milyar Euro’dan fazla.) Naklen yayın gelirleri yok, maç günü gelirleri yok, ticari gelirlerin büyük bir kısmı yok.

UEFA kara kara düşünüyor. En büyük karı elde ettiği 2 dev organizasyondan biri Avrupa Şampiyonası, 2021’e ertelendi. Bu seneki Avrupa Şampiyonası için öngördüğü gelir, 2 milyar Euro’dan fazlaydı. En son gerçekleşen turnuvadan 1,9 milyar Euro gelir elde etmişti UEFA. Bir diğer turnuva UEFA Şampiyonlar Ligi.

UEFA’nın Şampiyonlar Ligi’ndeki gelirleri toplamı 3 milyar Euro’nun üzerinde. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’ndeki maçlar bu sezon oynansa bile büyük olasılıkla seyircisiz olacak. Bu da maç günü gelirlerinden mahrum kalınması demek. 

Kulüpler ve ligler devam eden kriz ortamında şimdiden kendi önlemlerini almaya başladılar. Salgının en hızlı yayıldığı ülkelerden biri olan İspanya’da Futbol Federasyonu,  500 milyon Euro’luk bir yardım fonu oluşturacağını belirtti. Real Madrid,  stadı Bernabeu’yu virüsle mücadelede medikal ekipman ve malzeme deposu olarak kullandıracağını açıkladı. Ardından Barcelonalı futbolcular Messi’nin önderliğinde maaşlarından %70 oranında bir kesinti yapılması öngörerek kulüplerine destek olacaklarını belirtti. İspanya’da birçok kurum finansal durgunluk ve mücbir durumlardaki yüksek maaş kesintisi anlamına gelen #ERTE uygulamasına geçmiş durumda. Burger King, Volkswagen, Nissan gibi markalar da çalışanlarıyla #ERTE anlaşmaları yaptı. Atletico Madrid de oran belirtmese de futbolcu maaşlarında indirime gitti.

Futbolcuların, teknik direktörlerin verdikleri mesajlar, takımların virüsle mücadelede başlattıkları kampanyalar ile aslında futbolun spordan da öte bir işleve sahip olduğunu, toplumsal hayatımızda farkındalık yaratan gücünü bir kez daha gördük. Örneğin Bundesliga ekiplerinden B.Dortmund, B.Münih, Leipzig ve B.Leverkusen kulüpleri dayanışma eylemi kapsamında maddi anlamda zorluğa düşen kulüplere 20 milyon Euro yardımda bulunacaklarını açıkladı. Dortmund’un kale arkası tribünü virüs yüzünden darboğaza düşen esnaf için kendi aralarında 80 bin Euro bağış topladığını belirtti.  Bu arada Bayern Münih de futbolcu maaşlarında %20 oranında indirim yapacakların duyurdu.

Premier Lig’de görüşmeler devam ediyor. İtalya’da Juventus’un başlattığı tasarruf önlemleri diğer kulüplere de öncü olacak gibi. Juventus'ta oyuncuların maaş kesintisi ile kulübe 90 milyon €'luk tasarruf sağlandı.

 Ülkemizde futbolcu maaşları konusunda şimdilik alınan bir karar yok. Bununla birlikte futbolcular, basketbolcular ve farklı spor branşlarından profesyoneller Kızılay’a, AHBAP’a bağışlar yapıyorlar.  Sosyal medyadan meydan okumalarla dar gelirli ailelere destek olacakları söyleyerek toplumsal bir farkındalık yaratıyorlar. Bütün bu şartlar altında ilerleyen günlerde kemerlerin daha da çok sıkılacağı aşikar. Futbolda artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bol sıfırlı bonservisler, yüksek rakamlı sponsorluk anlaşmaları, marka iş birlikleri, pahalı kombineler… İlerleyen günlerden bambaşka bir futbol ortamı bizi bekliyor olacak.