İşte Sarıdağ’ın açıklamaları:

“BEŞİKTAŞ’IN MÜCADELE ETMESİ GEREKEN BİR YAPI VAR”

Alanyaspor maçı bittiğinden beri Beşiktaş’ta bir tartışma yaşanıyor. Bu maçın bu hale gelmesinin sorumlusu Yasin Kol mu yoksa Valerien Ismael mi? Kesinlikle Yasin Kol. Beşiktaş yönetiminin bu maçtan sonra kesinlikle hakem kararlarının üzerine eğilmesi gerekiyor çünkü bu konu Yasin Kol'un da ötesinde. Beşiktaş'ın bütünüyle mücadele etmesi gereken bir yapı var.

Geçen sezon MHK'da yaşanan değişim, bazı hakemlerin görevden alınması, yeni MHK süreci ve Başkan Ahmet Nur Çebi'nin "Hata yapacaksa genç hakemler yapsın" yönündeki demeçleri, bu operasyonun başında Ahmet Nur Çebi varmış gibi bir algı yarattı. Daha doğrusu bilerek böyle bir algı yaratıldı. Ahmet Nur Çebi; bu operasyonun başındaki isim gibi lanse edildi ve bazı hakemler de bunun bu şekilde olduğunu düşünüyorlar. Bu Beşiktaş için ciddi bir handikap.

Beşiktaş bugün bunlarla uğraşırken eleştirmeyi, suçlu aramayı bırakıp muhalefetiyle, sosyal medyasıyla birlik olup hep birlikte mücadele etmek zorunda. Bugün yönetime muhalefet edenler buna dahil. Çünkü akıllı bir muhalefet der ki; "Ben bu yapılanların karşısında kulübüm için mücadele etmezsem yarın bu ve benzeri olaylar bana karşı da yaşanacak."

"VALERIEN ISMAEL GİTSİN DEMEK YANLIŞ"

Bu maçın bu şekilde bitmesine bakarak Valerien Ismael gitsin, yerine şu hoca gelsin demek yanlış olur. Bunların Beşiktaş'a hiçbir faydası olmaz. Dediğimiz gibi Beşiktaş'ın birlikte hareket etmesi gereken zamanlardan geçiyoruz. Ancak birinin de Valerien Ismael'e Beşiktaş'ın ne olduğunu, nasıl bir kulüp olduğunu anlatması lazım.

Beşiktaş Bayern Münih deplasmanında on kişi kaldı, Alanya maçındaki kadar mahkum oynamadı. Beşiktaş Konyaspor'a karşı 75 dakika on kişi oynadı, maçı kazandı, o kazanılan maç üç kupalı şampiyonluğun kırılma noktalarından biri oldu. Kadıköy deplasmanında on kişi kaldı, deplasmandan derbi galibiyetiyle döndü. Ismael Hoca gerekiyorsa bu maçları izlesin.

Beşiktaş taraftarı kendisine Kayserispor maçında terminatör lakabı taktı ama bu oyunların tekrarı halinde başka türlü konuşabilecek kadar da zeki ve esprili bir taraftar grubu. Ben Beşiktaş'ın Valerien Ismael ile yapmak istediği yeni yapılanmayı destekleyen, bunun bir futbol devrimi olduğuna inanan birisiyim. Bunun da yarım kalmaması, başarıya ulaşması, desteklenmesi gerekiyor ancak böyle bir oyunun kabul göreceğini düşünmüyorum.

"HOCANIN YANINA YERLİ YARDIMCI ŞART"

Valerien Ismael'in maç içerisinde yaptığı uygulamaların, çalışmaların dünya futbolunda genelgeçer bir geçerliliği olabilir. Teknik ekibi gayet sistemli, bilimsel çalışmalar yapıyor olabilir. İngiltere, Almanya, üst düzey Avrupa ülkeleri için doğru uygulamalar olabilir. Ancak burası Türkiye.  Buranın kendine özgü bir sertliği, futbol kültürü var.

Bunun için de geldiği günden beri söylüyorum, Ismael Hoca'nın yanına Beşiktaş'ın mutlaka Türk bir yardımcı hoca koyması lazım. Beşiktaş'ın yıllar önce görüştüğü dünyaca ünlü bir teknik direktör, göreve gelmesi halinde kendisini sorgulayacak, itiraz edecek, tabiri caizse kendisiyle kavga edecek bir yardımcı hoca istediğini söylemişti. Ismael'e hatta oyunculara bu ligi anlatabilecek yerli bir yardımcı hocanın büyük katkısı olur.

Ben şimdi merak ediyorum. Weghorst dünyanın en büyük liglerinde forma giymiş dünyaca ünlü bir oyuncu. Weghorst'a kaleciyle karşı karşıya pozisyonda bir faul yapıldı. Belki bariz gol şansından kırmızı kart bile olabilecek bir pozisyon. pozisyonun dönüşünde Weghorst sarı kart gördü. Bunu Weghorst'a nasıl açıkladılar acaba...

"OYUNCULARDA BİR SİTEM SEZDİM AMA..."

Alanyaspor maçı sonrası açıklama yapan oyuncular, Beşiktaş'ın 3-0 öne geçtiği maçta puan kaybetmemesi gerektiğini söylediler, burada ikinci yarıdaki oyundan herkes gibi oyuncuların da memnun olmadığını anlıyoruz. Oyuncularda Ismael Hoca'ya küçük bir sitem sezdim ama oyuncularla hocanın arasında sorun olabileceğini düşünmüyorum.

Ismael; oyuncularla iletişimi son derece iyi olan bir hoca.  Sistem değişikliğinde de gördük ki sabit fikirli bir teknik adam değil. Değişimlere, esnemelere, fikirlere ve diyaloğa çok açık. Böyle bir hocaya oyuncular medya üzerinden mesaj vermez, ne gerekiyorsa gidip yüz yüze konuşabilirler. Futbolcular Ismael'i seviyor, diyalogları iyi. Beşiktaş bu tarz maçların ardından kırılmalar yaşayabilen bir camia ama ligin henüz sadece ikinci haftası. Kaybedilmiş bir şey yok. 2 maçta 4 puan kötü bir puan değil. Beşiktaş bundan sonraki iki lig maçını üst üste kendi sahasında oynayacak. Bu maçların favorisi olacağını düşünürsek 4 maçta 10 puan Beşiktaş için iyi bir başlangıç. Alanya da sonuçta bu ligin zor deplasmanlarından bir tanesi.

Transferin sonuna kadar eksikler de tamamlanırsa Beşiktaş şampiyonluk yarışında oldukça iddialı olacaktır. Bir stoper, bir orta saha oyuncusu, bir de kanat oyuncusu düşüncesi var Beşiktaş'ın. Bunlar da tamamlandığında şampiyonluk yarışının en güçlü adaylarından biri olarak yoluna devam edecek.

"YASİN KOL'U SADECE BEŞİKTAŞ DEĞİL, DİĞER TAKIMLAR DA İSTEMEZ"

Beşiktaş'ın yaptığı açıklamada açıkça "Yasin Kol'u ve böyle bir maç yönetimini bir daha maçlarımızda görmek istemiyoruz" mesajı var. Bu gayet haklı bir istek.

Bence sadece Beşiktaş'ın değil, diğer takımların da bu hakem yönetimine karşı durması gerekiyor. Futbolumuzun marka değeri, yöneticilerin, çalışanların, oyuncuların emekleri, seyircinin futbola bakışı için bunlar hep birlikte düzeltmemiz gereken şeyler. Beşiktaş'ın çağrısını yerinde buluyorum.

Doruk KOÇ /  Duhuliye