Şafak Malatya'nın açıklamaları şöyle:

"İSPANYA'DA KAMP YAPILMASI BU SICAKTA NE KADAR DOĞRU?"

"Avusturya kampı ne kadar doğruysa İspanya kampı da seçim olarak o kadar yanlıştı. Valerien Ismael de dün havanın sıcaklığından ve akşam idmanlarına mecbur kaldıklarından dem vurdu biraz. Avrupa'da çünkü tarihinin en kavurucu sıcaklarının olduğu bir dönemde İspanya gibi, Portekiz gibi o iklime gitmek, deniz seviyesinde kamp planlamak ne kadar doğru bilmiyorum. Açıkçası bu noktada eleştirmek lazım. Özellikle Riva'daki ilk antrenmandan İspanya'daki son antrenmana kadar Beşiktaş belki de yakın tarihinde hiç olmadığı kadar ağır bir kamp dönemi geçirdi. Hazırlık maçlarındaki yorgunluğun aslında temel sebebi de bu. Sistem eleştirisi oluyor, oyuncu bazında bireysel hatalar da biraz fazla olabiliyor. Ama en önemlisi takım içerisinde sanki şampiyonluğu erken kaybetmiş, yanındaki arkadaşına pas veremeyecek hale gelinmiş bir hava var. Hazırlık maçının bazı bölümlerinde. İşte bunlar takımın yorgun olması ile alakalı.

"GHEZZAL'I YOK EDİYORSANIZ AÇIKLAMASINI YAPMAK ZORUNDASINIZ!"

"Bunların hepsini bir kenara bırakarak maçı değerlendirecek olursak adı üstünde hazırlık maçı. Hazırlık maçları bize eksikleri göstermek planlanan maçlar. Toplamda 8 resmi maç, 4-5 de hazırlık maçı geçiren Valerien Ismael Beşiktaş'ı var. Üçlü savunmada ısrar eden bir Ismael Beşiktaş'ı var. Beşiktaşlı taraftarlar ve yorumcular, tamamen bireysel kaliteden, oyuncu eskikliklerinden ya da sistem üzerinden dem vurarak yorum yapıyorlar. Aslında haksız da değiller. Ama şunu herkes atlıyor. En başta da söylediğim gibi bu takım çok ağır kamp dönemi geçirdi ve çok ciddi bir oyuncu rotasyonu oldu takımda. Bunların hepsini bir araya getirdiğiniz zaman da aslında şu anki durumun en az yüzde 50'sinin açıklamasını aklıselim bir zemine oturtuyorsunuz. Peki akla yatmayanlar ne mesela? Geçen sene dökülen Beşiktaş'la ondan önce şampiyon olan Beşiktaş'ın en önemli silahları Rosier ve Ghezzal'dı. Şimdi sistem değişliklikleri olabilir. Ama sizin elinizde işleyen bir demir varsa o demiri ışıldatmak yerine o demiri ziyan etmenin hangi mantığa sığdığını da açıklamanız lazım. Oynaydığınız sistem üzerinde eğer Beşiktaş'ı şampiyon yapan ya da en rezil olduğu sezonda bile sahada ayakta kalabilen Ghezzal'ı yok ediyorsanız bunun makul ve mantıklı bir açıklamasını yapmak zorundasınız!"

"ISRARIN SONUCU HÜSRAN OLABİLİR"

"Şenol Güneş döneminde hocanın maç sonu bir röportajı vardı. 'Biz Beşiktaş'ız. Bizim sistemimiz bu, bu sisteme uyacak rakiplerimiz' demişti. Ve gelinen noktada o sistemdeki ısrar, o tiki taka oynayan Beşiktaş'ı aynı sistemde kendini geliştirmeden devam ettiği için, Güneş'in son 2 sezonunda hüsrana uğratmıştı. Aynı şekilde Ismael de imza attığı gün bu sistemle 150 maça çıktığını, bu sistemi çok iyi bildiğini ve bu sistemde ısrar edeceğini söylemişti. İşte bu da aynı Güneş döneminde olduğu gibi, çok revaçta olan bir sistem olsa da şu unutmamak lazım, bu sistemle oynayan takımlar ya üst seviye takımlar, Bayern gibi mesela... Ya da Frankfurt gibi sistemi dinamo gibi işleyen takımlar."

"İLK 5-6 HAFTA İYİ SONUÇLAR GELMEZSE ÇARŞI KARIŞIR!"
 
"Beşiktaş'ta hiç olmadığı kadar sistem konuşuluyor. Ancak bir de futbolun ve Türkiye'nin gerçekleri var. Eğer siz topu o 3 direğin arasına sokamazsanız, isterseniz 3-5-2 oynayın, isterseniz 4-2-3-1 oynayın koltuğunuz sallanmaya başlar.  Beşiktaş'ın son hazırlık maçından sonra Şenol Güneş ismi sosyal medyada bir numaralı gündem oldu. Bu da futbolun gerçekleri. Half spice, box to box güzel. Bunların hepsi iç açıcı söylemler. Bir de dediğim gibi o top o kaleye girmedikten sonra bunların hepsi berhava oluyor. Bu girdaptan Beşiktaş yönetimi ve teknik heyeti, taraftarın bir şekilde güven oyunu alarak çıkar. Ama şu an gözüken ortamda maalesef ilk 5-6 hafta eğer saha sonuçları iyi gelmezse Beşiktaş'ta çarşı karışır."

"TRANSFERLER İLK 5 HAFTADAKİ KADERİ ÇİZECEKTİR"

Transferlerle ilgili bazı yanlış bilinen şeyler var; örneğin yorumlarda 14 oyuncu gitti, gidenlerin yarısı kadar oyuncu alınmadı deniliyor. Zaten planlama gidenlerin yarısına yakın oyuncu alınması ile ilgiliydi. Yani 5 ya da 6 oyuncu takviyesiydi. O nedenle bu tarz yorumlar doğru değil. Yönetim de bunu dile getirdi defalarca. Ancak Rıdvan gibi belki de N'Koudou'nun da gitmesi gündemde. Welinton'a bazı teklifler olduğu konuşuluyor. Rosier'e ve Ghezzal'e gelen teklifler reddedildi. Yapılan planlamada giden oyuncuların artması halinde belki bu rakam 6 değil de 9 olacak. İlave 2-3 transfer ihtiyacı daha doğacaktır. Bu transferler sisteme mi yapılacak takıma mı yapılacak noktası da Beşiktaş'ın ilk 5 haftadaki kaderini çizecektir diye düşünüyorum."

Duhuliye.com / ÖZEL RÖPORTAJ