Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları yasa tasarısı, endüstriyelleşmenin (ve yozlaşmanın) etkisiyle oluşan bir “tepki yasası” olarak gündemde. Yasada finansal yanlışlar ve borç batağından dolayı hapis cezalarının öngörülmesi, tüm spor federasyonlarını merkeze, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlaması da söz konusu.

Yasa teklifinde kulüplere borçlanma sınırları getiriliyor. Bu sınırlamalarla UEFA’nın Finansal Fair Play ilkeleri benzerlik gösteriyor, ancak borçlanma yetkisinin yönetimlere bir önceki yıl gelirlerine göre yüzde 10, genel kurullara yüzde 50 sınırı getirmesi gibi daha keskin sınırlar konması da dikkat çekiyor...

Spor kulübünün dernek yapısıyla etkinlik gösterme olanakları da kalmayacak.. Hukukçu dostlar, dernek kurmanın anayasal hak olduğuna dikkat çekerek, bunun engellenemeyeceğini öne sürüyor.

Türk Ticaret Kanunu’nda mali suçlarla ilgili hapis cezalarının kaldırılmış olmasına karşılık kendi kesesinden yardım yapsa dahi kulübü borçlandıran yöneticilerin yeni yasada hapisle cezalandırılması da sakıncalı görülüyor. SPK eski üyesi ve TFF eski mali işler başkanı Erdal Batmaz, spor anonim şirketlerinde “kar dağıtımını engelleyen” denk bütçe kavramındaki yanlışa da dikkat çekiyor. Batmaz’a göre “denk bütçe” kamusal bir kavram. Özel şirketlerde denk bütçe yaklaşımı kabul edilemez. Şirketler kar amacını korurlar ve bunun paylarını da ortaklarına dağıtırlar.

Yasa teklifinde federasyon ana statülerinin Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca uygun görülüp onanmasıyla yürürlüğe girebileceği belirtiliyor. Özel yasa ile kurulmuş Türkiye Futbol Federasyonu’nda ise ana statüyü belirlemek, değiştirmek ve uygulamak genel kurul iradesine bağlı. TFF kuruluş yasası bir yana, FIFA ve UEFA, ulusal federasyonların bağımsız ve özerk olmasında ısrarlı. 13 Haziranda TFF genel kurulu toplanıyor. Başkan Özdemir’in istifası nedeniyle genel kurul seçimli yapılacak.

Geçen yıl mali kongrede Disiplin, Tahkim, Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’nun seçimle işbaşına getirilmesi konusunda Galatasaray Başkan Yardımcısı Rezan Epözdemir ve diğer hukukçu kulüp temsilcileriyle TFF arasında varılan uzlaşmanın, Haziran ayında yürürlüğe girmesi gerekiyor. Şimdi yeni yasa seçim esasını yeniden atamaya dönüştürüyor.

Kulüplerin üyeliğe açık olması da öngörülüyor. Ancak Galatasaray gibi üyelik özellikleri ve kontenjan uygulayan kulüp tüzükleri dikkate alınmıyor.

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Yasası gerçekten bir ihtiyaç. Sabır ve emekle hazırlanan tasarının uygun düzenlemelerle yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Uzlaşma bekleniyor..

Attila GÖKÇE / Milliyet