Süper Lig kulüplerinin genel kurulu boykot etme yolundaki eğilimi, dün sabah saatlerine kadar süren toplantıların ardından ortadan kaldırıldı.

Ara verildi

Genel kurulun açılmasından sonra ilginç bir olay yaşandı.

TFF Yönetim Kurulu, Divan’a başvurarak gündeme konan önergeyi geri çektiklerini bildirdi. Ancak salonda bulunan bazı kulüp hukukçuları en az 64 imza gerektiği uyarısında bulundu.

Divan başkanı bu gelişme üzerine oturuma 10 dakika ara verdiğini açıkladı.

Sürenin dolmasından sonra bu kez, “Tahkim, Disiplin ve Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’nun seçimle göreve gelmesi” teklifi, 93 delegenin imzası ile verilen önergeye dönüştü ve tekrar gündeme alındı.


Divan Başkanı Mehmet Büyükekşi, üyelerin toplantı bitimine kadar salondan ayrılmamaları istedi.

Maddenin görüşülmesi ve gerekirse kabulü için en az 212 delegenin onayına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Gerginlik yaşandı

Gündemin son maddesine gelindiğinde söz alan Galatasaray Başkan Vekili Rezan Epözdemir, hukuk kurullarının adil olmadığını, atanmış kurulların tarafsız yargılama yapamayacağını belirterek, AİHM kararlarını vurgu yaptı. Bu sırada TFF başkanvekili Mehmet Baykan ile Özdemir arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

Büyükekşi salonda statü değişikliği için 3’te 2 çoğunluğun olduğunu ifade edip, önergeyi oylamaya sundu.

Türk futbolunda Tahkim, Disiplin ve Uyuşmazlık Çözüm Kurulları’nın atama değil, genel kurul oylarıyla görevlendirilmesini içeren önerge kabul edilmiş oldu.

İlk etapta genel kurul delege yapısı içinde yer alan paydaşların tamamının vereceği temsilciler ile 13 kişilik bir “hukuk danışma kurulu” oluşturulacak ve gelecek yıl yapılacak TFF genel kurulunun onayına sunulmak üzere bir statü değişikliği metni hazırlanacak.

Kabul görürse 2022-23 sezonundan itibaren adı geçen hukuk kurulları, TFF genel kurulunda seçilecek.

‘Daha da dibe ineceğiz’

Mali genel kurul, son zamanların en yüksek katılımı ile gerçekleştirilirken, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor başkan düzeyinde temsil edildi.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, “Finansal ve uluslararası rekabet konusunda Avrupa’nın son derece gerisindeyiz.

Avrupa’nın en yaşlı oyuncu grubu bizim ligimizde. Futbolcu ihracatından uzağız.

Stat konusunda birinci olabiliriz ama bir stat yerine 40 futbol akademisi kurulabilir. Devletin bir futbol politikası olmalı. Bu kafa ile gidersek daha da dibe ineceğiz. TFF kulüplerle çekişmeyi bir kenara bırakıp iletişim ve koordinasyon ile harekete geçmeliyiz. Yeni bir futbol aklına ihtiyacımız var” diye konuştu.

Üye olmama şartı aranıyor

Uyuşmazlık Çözüm Kurulu ve Disiplin Kurulu üyeleri minimum 10 yıl, Tahkim ve Etik Kurulu üyeleri 15 yıl kıdemi olan hukukçulardan seçilecek. Seçilen isimler hiçbir spor kulübüne ve şirketlerine üye olmayacak.

Kaynak: Milliyet