- Kulüpler Birliği'nin tepkisinin ardından TFF harcama limitlerinde yeniden düzenlemeye gitti. Bu kararı nasıl yorumlarsınız?

"Pandemin daha da ivmesini arttırmasına neden olan bir ekonomik daralma var. Bu futbol ekonomisi için de geçerli. Bu daralmaya kulüplerin uzun zamandır devam eden kötü yönetimlerinin de etkisiyle iş artık kontrolden çıktı. Kulüplerin hepsi teknik olarak iflas etti.

"BU LİMİT GEÇEN SEZONUN DA ALTINDA!"

"Bu yüzden Beşiktaş Başkanı Sayın Çebi ve diğer başkanlar da günü kurtarmaya ve nefes almaya çalışıyor. Son değişikliklerle birlikte Beşiktaş yaklaşık 350-370 milyon TL civarında bir limite sahip olacak gibi görünüyor. Bu bütçe rakamı brüt; net bütçesi 300 milyon TL'nin de altında olacak. Bu da bu seneki kadro bütçesinin de altında bir bütçe ile yarışmanız gerektiği anlamına geliyor."

"20-25 MİLYON EURO'LUK KADROYLA ŞAMPİYONLAR LİGİ'NDE..."

- Başkan Çebi, TFF'den anlayış beklemekte haklı mı?

"Aslında konu haklı ya da haksız olup olmaması değil. Eğer değişiklikler olmazsa rekabet edemeyeceklerinin farkındalar. Kulüpler şampiyon olmak ve Şampiyonlar Ligi'ne gitmek zorunda olduğu bir finansal yapıya sahip. Şampiyonlar Ligi'nde 20-25 milyon Euro'luk bir kadro ile alınacak sonuçların ne olacağı yaklaşık olarak belli. Buna çözüm aranıyor. Buna çözüm ararken de finansal gerçeklerden uzaklaşma dahi göze alınıyor."

"HER ŞEY PARA İLE ÇÖZÜLEMEZ, BASKETBOL TAKIMI..."

- Mevcut harcama limiti ile Beşiktaş'ın yeni sezondaki harcama durumu nasıl şekillenecek?

"Beşiktaş yönetimi eğer kulübün borcunu azalmak ve finansal yapıyı düzeltmek istiyorsa buna göre rekabet etmeyi öğrenecek. Nasıl basketbol takımı ligin en düşün ikinci bütçeli takımı olmasına rağmen ligi dördüncü bitirip yarı final oynayabiliyorsa; futbol takımında da bu olacak. Her şeyin para ile çözülemeyeceğini 15 yıllık süreç gösterdi. Profesyonel ve işini bilen liyakatli kadrolarla planlı bir şekilde çalışıp hareket ederseniz sizden daha büyük bütçeli takımları geçebilirsiniz. Bugün Premier Lig'de son sırada yer alan takımın geliri 1,5 milyar TL'nin üzerinde. Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi'nde oynayacağı takımların maaş bütçeleri 600-700 milyon Euro'ları bulacak. Bu bütçelere çıkılamayacağına göre altyapınıza, oyuncu izleme ekibinize ve profesyonel kadrolarınıza yatırım yaparak uzun vadeli plan yapılacak. Bunun başka çaresi yok."

"YENİ YAPILANDIRMA ANLAŞMASI DA ÇÖZÜM OLMAYACAK"

- Limit konusunda TFF'nin attığı bu geri adım, Beşiktaş'a fayda getirir mi? Uzun vadede mali disiplin açısından zarar verme riski var mı?

"Açıkcası ben Beşiktaş'ta uzun vadeli gerçekçi bir plan yapıldığına inanmıyorum. Buna neden inanarak söylediğimi de şöyle açıklayayım: İlk yapılandırma anlaşması yapıldığında 12-13 yıldan az sürede olmasının Beşiktaş'a zarar vereceğini söylemiştik ve bunun dayanaklarını rapor halinde de sunmuştuk. Yeni yapılan anlaşma da Beşiktaş'a kısa vadece nefes aldıracak ama çözüm olmayacak. Bugün varlık satışı olmadığı sürece 15-20 yıllık finansal plana ihtiyaç var. Peki, biz böyle bir şey gördük mü? Hayır. Galatasaray kongre üyelerine 3 ay içerisinde yani mart ayında faaliyet raporunu sunuyor. Beşiktaş ise rapor hala hazırlanamadı diye söyleniyor. Burada yönetime de suç bulmuyorum. Çünkü bu durum Beşiktaş'ın karakteristik bir özelliği haline geldi."

"BEŞİKTAŞ HER 1 LİRA İÇİN 2 LİRA HARCIYOR!"

"Sorunun limit kısmına gelir isek; Beşiktaş'ın borcu neredeyse 4 milyar TL'ye ulaştı. 2020 yılı faaliyet raporu açıklandığında sadece 1 yılda 600 milyon TL'nin üzerinde zarar edildiğini göreceğiz. Her 1 lira için 2 lira harcanıyor. Şaka değil; 600 milyon gelir elde ediyorsunuz 1 milyar 200 milyon TL harcıyorsunuz. Aradaki bu farkı kapatmak için sadece giderleri kısamazsınız. Kaldı ki son 1-1.5 yıllık periyotta kesintiler yapılmasına rağmen bu sonuçla karşılaşıldı."

"YÖNETİM PLANSIZ VE DAĞINIK BİR GÖRÜNTÜ VERİYOR"

"Bence Beşiktaş'taki asıl sorun yönetimin plansız ve dağınık bir görüntü vermesi. Bu böyle demiyorum ama görüntüleri bunu yansıtıyor. Bütçenin %90'ını oluşturan futbol takımının futbol aklının kim olduğunu köyiçinde 10 kişiye sorsak 3-4 farklı isim duyarız. Beşiktaş'ın son 15 yılının en çok konuşulan sorunlu alanı finans oldu. Peki, Beşiktaş'ın mali işlerini kim yönetiyor, başında kim var? Soru sormaya başladıkça çoğu sorunun cevabının başkan olduğunu görüyoruz. Bu da olması gerekenden fazla yük demek. Bu yüzden olmamasını gereken hataların olması da doğal sonuç oluyor."

Duhuliye.com / ÖZEL RÖPORTAJ