Süper Lig lideri Beşiktaş, Çaykur Rizespor'u 6-0 yenerken, 4 gol ve 1 asistle oynayan Cyle Larin yıldızlaştı. Kanadalı oyuncu, Ali Gültiken'den tam 32 yıl sonra bir maçta 4 gol atan ilk oyuncu oldu. Ve Larin toplamda da 10 gole ulaşarak, siyah beyazlıların da ligin de en çok gol atan oyuncuları listesinde zirveye çıktı. Büyük umutlarla alınan ama sonrasında hayal kırıklığı yaratan Larin yeniden nasıl doğdu. Bu öykünün arkasında iki isim var: Biri Başkan Ahmet Nur Çebi, diğeri teknik direktör Sergen Yalçın... Ama önce gelin bandı biraz başa saralım:

Bedelsiz denildi 1.8 milyon Euro ödendi

Fikret Orman yönetiminden kulübü büyük bir borç yüküyle devralan ve dahası geleceğe ait bir çok geliri de temlik altında olan Beşiktaş'ta Ahmet Nur Çebi ve ekibi eli kolu olarak koltuğa oturdu.

Sezon başında kılı kırk yarıp nereden ne şekilde kaynak bulacaklarını düşünüp duruyordu. 'Bırakmam Seni' bağış kampanyası bir nebze olsun soluk aldırdı. Diğer yandan eldeki pahalı oyuncularla, verimsiz olanlarla yolların ayrılması da ilk planlar arasındaydı. Sözleşmesi biten ama yenisi için yüksek bedeller isteyenlere de taviz verilmeyecekti.

Nitekim Gökhan Gönül ve Caner Erkin'e primlerle birlikte bile 1 milyon Euo'yu aşmayan teklifler sunuldu. Onlar da kabul etmedi ve yollar ayrıldı.

Vida ve Lens gibi pahalı oyuncular kulüp bulunsa satılacaktı ama olmadı. Oğuzhan Özkayup ise yüksek maaşında indirim yaptı.

Atiba ona kefil oldu

Bir de Cyle Larin vardı. Beşiktaş'a geleceğin yıldız adayı olarak alınmış ama beklentileri bir türlü karşılayamamıştı. ‪2017-18‬ sezonun ara transfer döneminde Amerikan Futbol Ligi kulübü olan Orlando City'den transfer edildi. Siyah beyazlılarda şimdiden efsaneleşen Atiba Hutchinson da ona kefil olmuştu. İlk sezonunda 8 gol atsa da Süper Lig için çok yumuşak ve ağır bulundu.

Ve zamanla maliyeti de eleştiri konusu oldu. Önce bir bedel ödenmeden alındığı söylense de Larin için 1 milyon 850 bin Euro ödendiği ortaya çıktı. 4.5 yıllık bir kontrat imzalandı. Orlando'da sadece 192 bin dolara oynayan Larin'e Beşiktaş, ilk yarım sezon için 750 bin Euro, sonraki sezonlar içinse yıllık 1 milyon 250 bin Euro ödeyecekti.

Waregem'in oyununu bozdu!

Geçen sezon başında Belçika'nın Waregem'e kulübüne 2.5 milyon Euro satın alınma opsiyonuyla kiralandı. Üstüne üstlük maaşının 1 milyonu da Beşiktaş ödemeye devam etti. Belçika kulübü ise sadece 250 bin Euro ödedi. Waregem'de iyi bir sezon geçirdi. 9 gol ve 11 asistle oynadı 33 maçta. Bu onu en azından fiziksel olarak daha iyi bir duruma getirdi. Beklenti, Belçika'da kalmasıydı. Böylece Çebi yönetimi 2.5 milyon Euro'luk bir kaynak yaratacaktı. Ancak gerek pandemi gerekse de Belçika kulübünün bonservis ödememek için saptığı yollar transferi suya düşürdü.

Larin'in kalan 2 yıllık kontratından doğan 2.5 milyon Euro alacağı için Beşiktaş yönetiminden 1.2 milyon Euro istedi. Kanadalı oyuncunun alacağının yarısından vazgeçmesi siyah beyazlı yönetimin kafasını karıştırdı.

Başkan rest çekti ve...

Yönetim, Zulte Waregem Kulübü'nün oyuncuyu kullandığına kanaat getirdi ve Larin'e şunu dedi: "İki sezonda Beşiktaş'tan 2.5 milyon Euro alacakken yarısından vazgeçiyorsun. Yoksa gerçek hak edişin bu mu? Bu şartlarda yıllık 1 milyon 250 bin Euro'yu nereden kazanacaksın? Gitmek istiyorsan bonservis bedelini getir" diyerek, rest çekti. Sonuçta Larin Beşiktaş'ta kaldı. Ahmet Nur Çebi'nin transferdeki satrancı, bugün gol krallığı tahtına oturan Larin'in yeniden doğuşunu da sağladı.

Sergen Yalçın özel çalıştırdı

Elbet Larin'in form tutmasında ve golleri sıralamasında teknik direktör Sergen Yalçın'ın da payı büyük. Beşiktaş Youtube kanalına konuşan Yalçın, idmanlarda ona özellikle arka direk çalışması yaptırdığını söyledi. Yine Yalçın, Larin'in bir çok maçta sol kanatta oynatarak, bir gizli golcü gibi de kullandı. Sonuçta Larin, ligin ilk devresi bitmeden 10 gole ulaşırken Beşiktaş kariyerinin en iyi istatistiklerine imza attı.

2020-2021 sezonu
_______________

Maç sayısı: 17
Attığı gol: 12
Yaptığı asist: 2

2018-2019 sezonu
_______________

Maç sayısı: 17
Attığı gol: 4
Yaptığı asist: -

2017-2018 sezonu
_______________

Maç sayısı: 4
Attığı gol: 4
Yaptığı asist: -

Kaynak: Ajansspor