Türk oyuncular ücretlerinde indirime gidecek mi? Koronavirüs transfer ve ücret piyasasını nasıl etkileyecek? Menajerler açıkladı...

Selçuk İnan ve Caner Erkin’in menajeri Batur Altıparmak, "Kulüplerden oyuncuların ücretlerinde indirime gitmemiz konusunda hiçbir talep gelmedi. Bu salgın sonrasında futbol ekonomisi hem ülkemizde hem de dünyada etkilenecektir. İndirim olacaksa herkesin eşit seviyede indirime gitmesi lazım. İspanya'da Celta Vigo tüm oyuncularında %15 indirime gitti, bu konuda kulüpler adil ve eşit olmalı. Futbolcuların ücretlerinde indirim olacaksa o indirim miktarından personellerin ücretleri ödenebilir. Böyle bir şey olursa da oyuncular gönül rahatlığıyla indirime gidebilir." dedi.

“Transfer dönemi Ocak ayına kadar uzatılırsa sıkıntı yaşanmaz”
Göztepeli Halil Akbunar’ın menajeri Ulaş Ortakaya, Türk futbolu için yapılması gereken fedakarlığa hazır olduğunu belirterek, “Şu anda indirim konusunda kulüplerden bize ulaşan bir bilgi yok. Biz, Türkiyemiz için Türk futbolu için payımıza düşen ne varsa yapmaya hazırız. Virüs bittiğinde liglerde maçlar oynanıp tamamlanınca zaten çok kısa bir süre sonra diğer sezona başlanacak. Transfer sezonu ocak ayına kadar uzatılırsa transferle ilgili bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum." şeklinde konuştu.

“İndirim oyuncuların tavrına bağlı”
Soner Aydoğdu, Sinan Kurumuş, Yusuf Emre Gültekin’in menajeri Cem Can, “Şu anda indirim konusunda bir talep yok. Bu indirim konusu bizim inisiyatifimiz dışında oyuncunun tavrına bağlıdır. Bu durum futbol ekonomisini mutlaka etkileyecektir. Burada iki taraf da mağdur olmamalı. Süreç sonrasında transfer piyasası etkilenecektir. Oyuncu maliyetlerinde düşüş olacaktır, bence yabancı sayısını düşürmenin tam zamanı, kulüpler bu süreçte altyapıya yönelebilirler." diye konuştu.

“Sadece ben karar veremem”
Barış Alıcı, Berke Özer, Salih Uçan’ın menajeri Ömer Koray Uzun, kulüplerden indirim konusunda bir talep gelmediğini ifade ederek “Ücretlerde indirim konusunda hiçbir talep gelmedi. Bu konuda sadece ben karar veremem. Oturup, konuşulması gerek. Gelecek sezon transfer ücretlerinde mutlaka düşüşler olacaktır. Futbol ekonomisinde bir daralma olacaktır. 2-3 yıllık süreci iyi yöneten kulüpler önemli bir yol olacaktır." açıklamasında bulundu.

“Futbolun paydaşları olumsuz etkilenecek”
Galatasaray’ın eski futbol direktörü ve menajerlik lisansına da sahip olan Cenk Ergün, "Türkiye'de futbolcuların maaşlarında indirim konusu resmi olarak gündeme gelmedi. Bu süreçte futbol ekonomisin darlığı net bir şekilde ortada. Bu süreçten sonra futbolun paylaşları olumsuz etkilenecektir. Kulüplerin ücretlerde indirim talep etmesi normal. Şu ana kadar bu konuları tarafların değerlendirmesi lazımdı. Biraz geç kalındı. Oyuncu ücretleri düşecektir. Çünkü kulüplerin gelirleri azalacak." ifadelerini kullandı

Fenerbahçe’den Vedat ve Serdar için indirim talebi geldi mi?
Vedat Muriç, Serdar Aziz ve Serkan Kırıntılı’nın menajeri Haluk Canatar, “Kulüplerden oyuncu ücretleri ile ilgili bir indirim talebi gelmedi. Sözleşmeye dayalı alacaklarla ilgili bir düzenleme talebi gelmesi durumumda bugün bir fikir beyan edemem, lakin kulüplerin ekonomik yapısı sadece oyunculara ödenecek rakamlarla sınırlı değildir. Lig sürecinin devam etmesi, yayın gelirleri, reklam gelirleri vb. Yani tüm gelirlerin aksama süreci göz önününe alınarak alacaklarla ilgili yapılacak ödemeler bu süreçlerle eş anlamlı olarak yayılabilir.

Önümüzdeki sezonlarda devam eden mevcut sözleşmeler ile ilgili olası bir düzenleme talepleri gelmesi durumunda, koronavirüs süreci sonrasında öngöremediğimiz, dünya ve ülkemizdeki ekonomik koşullar ve futbol ekonomisinin menfi ya da müspet koşulları değerlendirilerek oyuncunun potansiyeli ve piyasa değerlerine göre karşılıklı oturarak değerlendirilir.” ifadesini kullandı.