Spor kulüpleri ve federasyonlarının yapısını değiştiren düzenlemeleri içeren 'Spor yasası' Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi

"TÜRK SPORU İÇİN HAYIRLI OLACAK"

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir konuyla ilgili şunları söyledi:

"Kulüplerimizin en önemli sorunu mali yapıları. Çünkü yönetimler göreve geldiklerinde hep kulüplerini borçlandırmışlar.

Yönetimler gelirleri kadar ancak borçlanabilecekler. Bunun dışında borçlanmalar yapılırsa kulüp yönetim kurulu üyeleri ya da kulüp başkanları bundan direkt sorumlu olacak.

Yasayla bütün spor kulüpleri dernek statüsünden anonim şirket statüsüne geçecek. Türk sporu için hayırlı olacak" dedi.

Açıklanan yasanın satır başları şu şekilde...

Yasa, 3 bölüm ve 62 maddeden oluşuyor. 1. bölüm spor kulüplerini ilgilendiriyor. Şeffaf, denk bütçeyle, denetime açık ve yine bütün kulüp yöneticilerinin ve federasyon yöneticilerinin sorumluluklarını belirliyor.

Türkiye'de yaklaşık 6 bin tane amatör ve profesyonel futbol kulübü, 12 bin tane de diğer branşlarda kulüpler var. Yöneticilerin eğitim durumları, suç işleyip işlememeleri dikkate alınarak belirli ilkeler ortaya konuyor.

1 yıldan aşağı olmamak üzere bir suçtan mahrumiyet kararı alan kişilerin spor kulüplerinde yönetici olamayacak.

Şike, uyuşturucu madde, doping gibi spor camiası için önemli yüz kızartıcı suçlardan mahkum kişiler yönetici görevinde bulunamayacak.

25 milyar TL borç spor camiasının sırtında bir yük olarak duruyor. Borçlanmaya sınır getiriliyor.

Bir önceki brüt bütçenin yüzde 10'u kadar borçlanılabilecek.  Bu borçlanma sınırına uyulmazsa yöneticilere hukuki ceza sorumluluğu getiriliyor.

Kaynak: Sabah