LİGLERİN YENİDEN BAŞLAMASI ZOR GÖRÜNÜYOR
Bu salgın ortamında liglerin yeniden başlama ihtimalini zor görüyorum. Üzülerek söylüyorum ki bu salgın öyle hemen geçecek bir hastalığa benzemiyor. İtalya, İspanya gibi majör liglerde durumlar bizden de kötü. Geçen Rıza Çalımbay Hoca’nın bir röportajını okudum. Temmuz ya da Ağustos’ta maçların Antalya’da oynatılarak ligin tamamlanması gerektiğini söylüyor. O sıcakta, o nemde bu maçları oynama fikri bana çok sağlıklı gelmiyor. Bu şekilde tescil edilmesi de doğru değil ama liglerin oynanabileceği bir zaman dilimi ne yazık ki göremiyorum. UEFA’nın kararları belirleyici olsa da bu sezon için iptal kararı gelebilir diye düşünüyorum.

FUTBOLCULARIN ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMASI GEREK
Ülkemizde futbol kulüpleri ekonomik olarak zaten zor durumdaydı. Şu an futbol kulüplerinin yayın, stat, müsabaka gelirleri de durduğu için daha da zor durumdalar. Oyuncu ücretleri konusunda hepsiyle konuşulmalı ve anlayış istenmeli. Tüm dünyanın savaştığı böyle bir durumda vicdanı olan herkes kulüplere anlayış gösterecektir. Burası Beşiktaş, Beşiktaş’ta kimsenin parası kalmaz ama böyle bir durumda dahi halen maddiyatı ön planda tutup bir şeyler talep eden oyuncu varsa derhal gönderilmeli. Bu kriz ortamı kulüpler için bu anlamda bir fırsat olabilir. Özellikle yabancı oyuncular çok sağlam kontratlar yaptıkları için bu konularda pek geri adım atmazlar. Önümüzdeki sezondan itibaren daha fazla yerli oyuncuya ve özkaynak düzenine yönelmek gerekiyor. Bu Beşiktaş’ın geleneğinde, kültüründe var olan bir yapı. Beşiktaş kesinlikle böyle bir modele dönmeli.

YURT İÇİNDEKİ YETENEKLERE YOĞUNLAŞILMALI
Yurt dışında scouting ekipleri kuruluyor, bu ekipler her kulüp için oyuncu izliyor. Bunlar Beşiktaş’ta çok daha az maliyetle kurulabilir. Scout denildiği zaman sadece yabancı oyuncu olarak bakmamak lazım. Biz Beşiktaş’ın efsane oyuncularını, Metin’i, Feyyaz’ı, Zeki’yi, Ali’yi hep yurt içinden bulup Beşiktaş’a kazandırdık. Türkiye çok büyük, çok fazla yetenekli gencin olduğu güzel bir ülke. Ciddi bir altyapı hamlesiyle izleme ekipleri kurulmalı. Son derece düşük bütçelerle, Beşiktaş için bu yetenekleri keşfedebilecek onlarca spor adamı bulunabilir. Sayın Çebi’nin geçenlerde yaptığı bir açıklama da bu modeli tarif eden güzel bir açıklamaydı. Yönetimler şunu bilmeli: Taşıma suyla değirmen dönmüyor. Artık yüksek ücretlerle yabancı oyuncu getirme devri bitti. Serdar Bilgili Başkan benim çok sevdiğim kardeşim, başı ağrısa koşarak giderim ama onun yönetiminden bu görüş ayrılıkları sebebiyle ayrılmak durumunda kalmıştım.

YAPILANMA İÇİN EN DOĞRU İSİM…
Sergen Yalçın Beşiktaş için çok doğru bir isim. Kendini geliştirmiş, göreve gelirken var olan çekincelerimizin hepsini kısa sürede boşa çıkardı. Kendisi de altyapıdan yetişmiş bir oyuncu olduğu için oraya da gereken önemi gösterecektir. Yönetimin bir sportif direktör düşüncesi var. Bu pozisyon için adı geçen Lucescu bence doğru bir isim değil, kesinlikle olmamalı. Lucescu kendini düşünen, en ufak olumsuzlukta oyuncularını medyanın önüne atabilen bir isim. Türkiye’de çok kıymetli, çok daha düşük bütçelerle çok daha büyük işler yapabilecek futbol adamları var. Bir dönem çok yakın dostum Mustafa Denizli’ye de böyle bir teklif gittiği iddia edilmişti. Çok yakın dostum olduğu için biliyorum, böyle bir görüşme olmadı. Beşiktaş’tan gelecek olan böyle bir teklife Mustafa Hoca’nın hayır diyeceğini sanmıyorum. Mustafa Denizli, inanılmaz futbol bilgisi olan, ülke futbolu adına çok önemli bir değerdir. Yeni yapılanma sürecindeki Beşiktaş için de en doğru isimlerden biri olur. Sergen Hoca da sürekli Mustafa Hoca ile görüşüyor, fikirlerini alıyor. Bunu kompleks yapmayıp fikir alması çok saygıdeğer bir olay. Sergen Hoca ile Mustafa Hoca arasında karşılıklı sevgi saygıya dayalı çok iyi bir ilişki var. Sergen Hoca’nın tanımadığı, iletişimi olmayan birini getirirseniz Sergen Hoca’yı da üzmüş olursunuz. Sergen Yalçın – Mustafa Denizli birlikteliği Beşiktaş için çok faydalı olacaktır. Bunu ilk fırsatta Ahmet Nur Çebi başkana da ileteceğim.

BEŞİKTAŞ BUGÜNLERİ ATLATACAKTIR
Beşiktaşlılara mesajım sakin ve sabırlı olmaları yönünde. Beşiktaş böyle krizlerden sağlam çıkmayı hep başardı, yine başaracaktır. Bizler de ömrümüz yettikçe Beşiktaş için ne yapabiliyorsak hizmet etmeye devam edeceğiz. Sabır ve destekle birlikte güzel günler Beşiktaş için yakındır.


Duhuliye.com