Süper Lig 34. haftasında oynanan BB Erzurumspor karşılaşmasında sağ dizinden sakatlanan Beşiktaşlı Cenk Tosun'un son durumuna ilişkin siyah-beyazlı kulüpten açıklama geldi. Hava topu mücadelesi sonrasında yere düştükten sonra ayağa kalkamayan Cenk Tosun'un sağ dizinde patellar tendon kopması meydana geldiği ve sakatlığın oluştuğu bölgeye operasyon yapıldığı duyuruldu.

Beşiktaş'ın Cenk Tosun'un sakatlığına dair yaptığı açıklama şöyle:

"Futbol Takımımızın Süper Lig'in 34. haftasında Bş. Bld. Erzurumspor ile oynadığı müsabakada sağ dizindeki yaralanma nedeniyle oyundan çıkmak zorunda kalan Cenk Tosun'un yapılan değerlendirme neticesinde, sağ dizinde patellar tendon kopması tespit edilmiştir. Futbolcumuz Cenk Tosun'a, Acıbadem Altunizade Hastanesi'nde, Sağlık Kurulu Koordinatörümüz Tekin Kerem Ülkü'nün de katıldığı operasyonda Prof. Dr. Barış Kocaoğlu ve Prof. Dr Alper Kaya tarafından patellar tendon tamiri uygulanmıştır. Cenk Tosun'un rehabilitasyon sürecine en kısa sürede başlanacaktır. Cenk Tosun'a geçmiş olsun dileklerimizi iletir, acil şifalar dileriz."


PATELLAR TENDON YIRTIĞI NEDİR?

Diz kapağı ve kaval kemiği arasındaki bağlantının kopması ya da yırtılması sonucu gerçekleşir.

Dizin ön kısmında bulunan 'patella' yani diz kapağı, yassı ve küçük bir kemiktir. Patella, tendon adı verilen kiriş ile uyluk ve kaval kemiğine tutunur. Patella kemiği ile kaval kemiği arasında bulunan tendona 'patellar tendon' adı verilir. Kişi oturur bir durumda iken baldırını patella aracılığı ile düz olarak kaldırabilir. Bu hareket sırasında patella uyluk kemiğine doğru giderek yer değiştirir.

Patellar tendonun yırtılması; diz üzerine düşme, yüksekten atlama, dizin aniden düz hale getirilmesi, tendona isabet eden darbe ya da kesici delici alet yaralanmasıyla meydana gelebilir. Aşırı ve gereksiz uygulanan steroid enjeksiyonları patellar tendonun incelmesine ve zayıflamasına neden olabilir. Ayrıca kronik böbrek yetmezliği, romatoid artrit, şeker hastalığı, enfeksiyon ve metabolik hastalıklarda patellar tendon yırtılmaları daha kolay meydana gelebilir.

Patellar tendon, tamamen ya da kısmen kopabilir. Tamamen olan kopmalarda, dizin hareketleri bozulur. Diz kapağı ile kaval kemiği arasındaki bağlantı kaybolur. Patellar tendonun tam kopmalarında, dizde bir ses duyulur ya da kopma hissi olur. Dizde ağrı, şişlik, morarma, diz kapağı altında çukurlaşma ve baldırı tam olarak düzleştirememe gibi belirtiler görülebilir.

PATELLAR TENDON YIRTIĞI NEDEN OLUR?

YARALANMA

Patellar tendonu koparmak çok güçlü yaralanma olması gerekir. Direkt dizin üzerine düşmelerde, yüksek atlamalarda kopalabilir.

TENDON ZAYIFLIKLARI

Zayıflamış bir patellar tendonun kopma ihtimali daha yüksektir. Tendon zayıflığının nedenleri şöyle sıralanabilir:

* Patellar tendinit: Bu durum sporcularda görülebiliyor. Tedavisinde lokal steroid kullanımı önemlidir. Aşırı ve gereksiz enjeksiyonlar, patellar tendonun incelmesine yol açabilir.

* Oral steroid kullanımı tendon ve eklem hasarlarına yol açabilir.

* Kronik hastalıklar: Tendona olan kan akımını bozarak tendonu zayıflatabilir. Örneğin; kronik böbrek yetmezliği, romatoid artrit, şeker hastalığı, enfeksiyon, metabolik hastalıklar.


PATELLAR TENDON YIRTIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavi planlaması hastanın yaşına, aktivite seviyesine ve yırtığın tipine göre yapılır.

CERRAHİ OLMAYAN TEDAVİ

Çok kısıtlıdır ve sadece kısmı yırtıklar için düşünülebilir.

* Hareketsizlik: Uzun bacak dizlik içinde dinlendirme yapılır. Bu ortalama 3-6 hafta arasında sürer.

* Fizik Tedavi: spesik egzersizlerle eklem hareket açıklığını artırıcı ve güçlendirme verilir.

CERRAHİ TEDAVİ

Tam kat yırtıklarda cerrahi planlama yapılır. Cerrahi tamir, yırtılma sonrası erken dönemde planlanmalıdır. Hastaneden kalış süreleri cerrahi sonrası genellikle 1 gecedir. Anestezi genel veya spinal olarak planlanır.

PATELLAR TENDON YIRTIĞI NE ZAMAN DÜZELİR?

Ameliyat sonrası 6 hafta takip edilir. Uzun bacak ortez içinde ilk 2-4 hafta kısmı yük verilebilir. 4. haftadan sonra vücut ağırlığının yüzde 50'si ve 6. haftadan sonra genellikle hastanın da durumuna bakılarak tam yük verilir. Kas güçlendirme ve eklem hareket açıklığı egzersiz planlaması yapılır.

Kaynak: Karar