İngiliz The Times gazetesi dün yayınladığı haberde UEFA’nın son olarak İsviçre Sistemi olarak adlandırılan bir organizasyon üzerinde çalıştığını ve başkan Ceferin’in bu sistemi uygulamak istediğini duyurdu. UEFA kaynaklarından benim edindiğim bilgi ise yazılanların doğru hatta şu anda masada olan modellerden en çok benimseneni olduğu yönünde.

Yeni düşünülen modele göre grup maçları ortadan kaldırılarak 32 takım lig sistemi ile 10 maç yapacak ve her kulübün 10 karşılaşması kura ile belirlenecek. Bununla birlikte daha önce grup maçlarında 6 maç oynayan takımlar 4 maç daha fazla yapma ve gelirlerinde artış sağlamış olacaklar.

Oynanan 10 maçın sonrasında tamamı birbiriyle karşılaşmayan 32 takım birlikte bir puan sıralamasına sokulacak. Sıralamada öne çıkan ilk 16 takım bir sonraki turda elemeli olarak karşı karşıya gelecekler.

Eşleşmeler ise 1-16, 2-15 şeklinde yapılacak. Ancak eleme maçlarının çift maç mı yoksa tek maç üzerinden mi oynanacağı henüz belli değil. Sıkışık takvim nedeniyle tek maç üzerinden üstteki takımın sahasında oynanması ihtimali fazlasıyla var. Sıralamada 17-24 arasında kalan 8 takım ise yollarına Avrupa Ligi’nde eleme turundan itibaren devam edecekler. Kalan 8 takım ise Avrupa’ya veda edecek.

UEFA’nın daha önce yaptığı çalışmalardan biri olan 8’erli 4 grup fikri ise özellikle büyük kulüplerce rağbet görmedi. Bu planda takımların grupta 14 maç oynayacak olmalarına karşın daha düşük kalibreli takımlarla oynamak durumunda kalacak olmaları bazı maçlara olan ilgiyi azaltacağı için bu düşünce şimdilik askıya alındı. İsviçre Sistemi ise yüksek düzeyde 10 karşılaşma yapılmasını ön görmekte.

Yeni formatta Şampiyonlar Ligi’ne katılacak takımların torbalarının ülke puanı yerine kulüplerin kendi 10 yıllık başarı puanına göre belirlenmesi hedefleniyor. Böyle bir durumda ise yerel liglerin Avrupa kupalarına takım gönderme fonksiyonu minimuma inme tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.

Avrupa’da büyük düşüş yaşayan Türk kulüplerinin ise önümüzdeki 4 sezonun sonundaki 10 yıllık değerlendirmede ilk 32 içinde olmaları çok mümkün gözükmüyor.

Kaynak: Ajansspor