Malatya şöyle konuştu:

"RIZA HOCADAN NE BEKLENİYOR?"

"Sivasspor - Beşiktaş maçı özelinde konuşacak olursak; Beşiktaş'ın ligin son 10-15 haftası içerisinde en stabil giden, mağlubiyet oranı en az olan takımla oynadığı maçta 1 puan kazanması çok da sıkıntı oluşturacak bir şey değil. '

Beşiktaş neden Sivas'ta puan kaybetti, neden bekleneni veremedi' gibi ifadelerin kullanılabilmesi için önce altını doldurmak lazım.

Birincisi maalesef bazı medya kuruluşları tarafından Beşiktaş ve Rıza hoca ile ilgili alakalı bazı yıpratıcı haberler oldu.

Rıza hocanın Beşiktaş'a karşı oynadığı bazı maçların üzerinden bazı manipülatif haberler çıkarıldı. Ve bu haberler de farklı hesaplar üzerinden körüklendi.

Bu haberleri yapan ya da yayanlar aslında istatistik bilimine inansalardı, 2018'den beri Rıza Çalımbay'ın Beşiktaş'a nasıl sportif manada çelme taktığını defalarca görürlerdi.

Ama burada bir kez daha şunu söylemek istiyorum; Rıza Çalımbay'dan ne bekleniyor?

Beşiktaş camiası ya da futbol camiası ne bekliyor? Rıza hoca kalkıp yenilsin mi?

Bunu biz farklı camialarda görüyoruz. Maalesef başka camiaların eski futbolcularının kendi camialarına karşı, çok da efektif olmadıklarına şahit olduk!"

"RIZA HOCA BEŞİKTAŞ GELENEKLERİNE UYGUN DAVRANIYOR"

"Rıza hoca ise tam Beşiktaş geleneklerine uygun davranıyor. Şu an ekmeğini kazandığı camiasının görevini yerine getirerek karşılığını veriyor.

Bunun altında bir şey aramak doğru değil. Çünkü iki tane cephe var, 'Rıza hoca Beşiktaş'a karşı hep yatıyor' diyen var; 'Rıza hoca Beşiktaş'a çelme takıyor' diyen var.

Bu kısır döngü aynı şekilde Yıldırım Demirören'in TFF başkanlığı döneminde olmuştu.

Beşiktaş o dönemde şampiyon olduğunda 'Yıldırım Demirören'in Beşiktaş'tan alacağı var' diyenler; kendileri kupa kazandığında kendileri onunla alakalı bir açıklama yapmamışlardı.

Bu da aynı onun gibi saçmasapan, dar bir zihniyet."

"SERGEN YALÇIN BAHANE ÜRETMİYOR"

"Tekrar saha içerisine dönecek olursak; Beşiktaş 3 ön libero ile çıktığı hemen hemen her maçta sıkıntı yaşadı.

Ya puan ya da puanlar kaybetti. Eğer aldığı maç varsa da sıkıntılı bir şekilde kazandı. Bu maça da 3 ön libero ile çıktı.

Ama şunu hepimiz biliyorduk ki, maç 0-0 gittiği her an takım 'Oğuzhan' diye, 'Adem' diye bağıracak.

Fakat Oğuzhan sakat, Adem var, o girdikten sonra takım bir şeyler yaptı, üretmeye çalıştı. Bu da bize şunu gösterdi; Aboubakar sakat, Larin olmayabilir.

Ama Beşiktaş'ın öyle bir hocası var ki, hepsi için 'Hallederiz' diyor ve hallediyor. 8 puan fark olacakken, 3 puana düştüğünde 'Biz şampiyon olacağız' diyor.

Sergen Yalçın sürekli çözüm üretiyor, bahane üretmiyor. Bu çok önemli bir değer."

"HERKES ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPARSA..."

"O yüzden Beşiktaş'ta sıkıntılar, tamamen hoca, takım ya da yönetim üzerinden sorgulanırsa burada ciddi bir sorun oluşur.

Ben hep şunu söylüyorum; şampiyonluğa giden yol birliktelikten geçer. Herkes üzerine düşeni yaparsa Beşiktaş şampiyonluğa gider.

Beşiktaş taraftarını endişelendiren umutsuzluğa sevk eden iki şey var; bir geçmişti yaşanmış usülsüzlükler ve bu usülsüzlüklerin karşılığında o camiaların herhangi bir sportif yaptırımla karşılaşmadıkları için Beşiktaş futbol adaletine güvenmiyor." 

"BEŞİKTAŞ KAOS YÖNETEMİYOR"

"İkinci olan ise; Beşiktaş'ın kendi içerisinde yıllardır çözemediği bir şey var; kaos yönetemiyor Beşiktaş.

Bunu olumlu anlamda da söyleyebiliriz. Mesela şu an Galatasaray'ın içinde olduğu durum; herkes birbirine girmiş, Fatih Terim ve başkan başka yerde...

Bu kaosun yüzde 10'u Beşiktaş'ta oldu mu, maalesef Beşiktaş toparlayamıyor.

Bir de bunun vermiş olduğu kırılganlık var." 

"FENERBAHÇE MAÇININ 2. YARISINDAN BU YANA..."

"Ve en önemli saha içi parametre de şu; Beşiktaş kalan 6 haftanın 5'inde kazanır diyemiyorsun, çünkü oyun olarak o ışığı vermiyor.

Fenerbahçe maçının 2. yarısından bu yana Beşiktaş'ın saha içindeki bazı şeyleri eksik. Beşiktaş'ın saha içi isyanı yok.

Rosier gol atıyor, sayılmıyor, isyan eden yok. Gökhan Töre'nin penaltı pozisyonu dışarıda başlıyor ve bitiyor, itiraz eden yok.

Beşiktaş saha içerisinde isyan etmeli. Bu nedenle de hakemler Beşiktaş'a çok rahat davranıyor.

Ben geçtiğimiz hafta da söyledim; yönetimin yapacağı iki şey var; bir futbolcuların alacaklarını vermek, -ki eksiksiz veriliyor-, ikincisi saha içindeki gibi dışında da tabela yapmak.

Başkanın bu açıklamaları kimine göre geç, kimine göre hafif ama sonuç itibarıyla en üst düzeyden bir açıklama yapılmış oldu." 

"5 MAÇ ÖNCEKİ RİTME GERİ DÖNERSE..."

"Şimdi artık bu takımın aynı Sergen Yalçın'ın Sivasspor maçından sonra yaptığı isyan etmesi lazım.

O başarıyı tırmalayarak alacak. Beşiktaş tarihinde hiçbir zaman nisanlarda şampiyonluk kutlamadı.

Saha içinde yüreğini koyduğu sezonlarda kazandı. Bu sezon da öyle olacağa benziyor.

Medyanın Fenerbahçe ve Galatasaray'ı yarışın içinde tutma çabalarını anlayabiliyorsunuz.

Ama Beşiktaş, 5 maç önceki saha içi ritmine geri dönerse, 7 düvel bir araya gelse şampiyonluğu ondan alamaz."

 DUHULİYE  / ÖZEL RÖPORTAJ