Sponsor ve yayın gelirlerine bağlı olarak hayatını sürdüren futbolda da geri dönüş konusunda tartışmalar devam ediyor.Ülkemizde de TFF Başkanı Nihat Özdemir, 12 Haziran tarihinde geri dönmeyi planladıklarını açıkladı ancak Bilim Kurulu'nun tavsiyesi ile sezonun iptal edilmesi de ihtimaller arasından çıkarılmış değil. Peki sezon oynanamazsa ne olacak? Şampiyon, Avrupa'ya gidecek takımlar, küme düşenler nasıl belirlenecek? UEFA'nın tavsiyesi nasıl, beklentisi nasıl?

TFF, LİGİ İPTAL ETME KARARI VEREBİLİR Mİ?

UEFA, 55 ülke federasyonunun temsilcileri ile yaptığı son toplantında, 'Ligleri oynatabilmek için elinizden geleni yapın' talebini iletti. Bu karar sonrasında Fransa ile Hollanda, 'bizden bu kadar, bu sezonu oynayamayız' dedi. Bu noktada UEFA'nın iptal için federasyonlara iki şartı var.

Yerel yetkililer (Devlet) 'oynanamaz' diyecek.

Futbolun oynanması, 'ekonomik olarak' karşılanabilir olmayacak.

Yani federasyon, ligi oynatma ya da iptal etme kararını tek başına verebilecek durumda değil. Hükümet 'oynatamazsın' diyecek ya da ligi oynatmanın mali yükünün kaldırılamayacak seviyede olduğu UEFA'ya raporlanacak. Öyle ki, Fransa ve Hollanda'da, hükümet 'Spor organizasyonları iptal' kararını verdi.

LİG İPTAL; UEFA NEYE BAKACAK?

Diyelim ki TFF, ligi iptal etmek için gerekli şartlardan birini sağladığını düşünerek 'sezon oynanmayacak' kararı verdi ve devlet de bu kararı onayladı. Bu noktada UEFA, 'Avrupa katılımı için 'sportif başarı' esasına göre takımları bize bildir ancak biz 4 ana başlık altında inceleyeceğiz' diyor. Bu maddeler;

Karar adil mi?
Karar şeffaf mı?
Karar tarafsız mı?
Lig, tamamlayamama şartlarına uygun mu?

FEDERASYONUN SEÇENEKLERİ


UEFA, federasyonun Avrupa katılımı için belirlediği takımları 4 maddede inceleyerek onaylayacak. 'Sportif başarı' kıstası için ise, federasyonlar kendi kararını verecek. Şu ana kadar bu anlamda gündeme gelen 3 farklı seçenek var;

Mevcut puan durumu: Ligin iptal edildiği haftadaki duruma göre Avrupa katılımı (Maç başına kazanılan puan)

Bu plana göre Süper Lig;
Şampiyonlar Ligi:
 Trabzonspor
Şampiyonlar Ligi Ön Eleme: Başakşehir
UEFA Avrupa Ligi: *Türkiye Kupası hakkı
UEFA Avrupa Ligi Ön Eleme: Galatasaray
UEFA Avrupa Ligi Ön Eleme: Sivasspor

İlk devre sonundaki puan durumu: Ligin ilk yarısının bittiği (Bizde 17. hafta) haftadaki puan durumuna göre Avrupa katılımı. Bu düşüncenin, her takımın birbiriyle oynamış olduğu son hafta olduğu için öne çıkarıldığı savunuluyor.

Bu plana göre Süper Lig;
Şampiyonlar Ligi:
 Sivasspor
Şampiyonlar Ligi Ön Eleme: Başakşehir
UEFA Avrupa Ligi: *Türkiye Kupası hakkı
UEFA Avrupa Ligi Ön Eleme: Trabzonspor
UEFA Avrupa Ligi Ön Eleme: Fenerbahçe

UEFA Puanına göre: Ligdeki takımların UEFA sıralamasına göre (Son 5 yıl) Avrupa'ya gönderilmesi. Ülkemizde Beşiktaş ile Fransa'da Lyon bu öneriyi sıklıkla dile getirdiler.

Bu plana göre Süper Lig;
Şampiyonlar Ligi:
 Beşiktaş (27)
Şampiyonlar Ligi Ön Eleme: Fenerbahçe (51)
UEFA Avrupa Ligi: Galatasaray (64)
UEFA Avrupa Ligi Ön Eleme: Başakşehir (71)
UEFA Avrupa Ligi Ön Eleme: Trabzonspor (75)

Avrupa'da, UEFA'nın mevcut puan durumu üzerinden verilen kararlara sıcak baktığı yönünde birçok haber bulunsa da, bu konuda resmi bir açıklama yok. Bununla birlikte sezonu iptal eden Fransa ve Hollanda da mevcut puan durumu üzerinden Avrupa katılımını belirlediğini duyurdu, UEFA'dan da herhangi bir itiraz gelmedi.

ŞAMPİYON KİM OLACAK?
KÜME DÜŞME NASIL BELİRLENECEK?


Ligin iptal edilmesi durumunda şampiyonun ya da küme düşenlerin kim olacağı ile ilgili UEFA'nın bir önerisi yok, kararı federasyonlara bırakmış durumda. Fransa'da 12 puan farkla lider olan PSG şampiyon ilan edilirken, Ajax'ın, 2. AZ Alkmaar'ın averajla önünde lider olduğu Hollanda'da beyaz sezon ilan edildi ve kimseye şampiyonluk verilmedi ancak Avrupa'dan elde edilecek gelirlerin, tüm takımlara eşit olarak dağıtılması kararı alındı.

Bu noktada da federasyon, isterse ligin liderini şampiyon ilan edebilir ya da beyaz sezon ilan edebilir. Ancak her takımın bu karar üzerine UEFA'ya başvurma, maddi zararlarını temin etmek için girişimlerde bulunma hakkı da var.

YEREL KUPALAR NE OLACAK?

Tüm liglerde yerel kupalar üzerinden verilen UEFA Avrupa Ligi katılım bileti için UEFA, federasyonlara yolladığı mektuplarda bir öneride bulundu.

UEFA, yarıda kalan kupa müsabakaları nedeniyle, oradan kazanılacak AVrupa Ligi katılım hakkının, mavcut puan durumuna göre Avrupa katılım hakkı alamayan ilk takıma verilmesini istiyor. UEFA'nın önerisine göre Süper Lig'de bu hak, mevcut sıralamada 5. sırada olan Beşiktaş'a verilebilir.