Şafak Malatya'nın açıklamaları şöyle:

"ISMAEL 'TOPU ALIP EVLERİNE GÖTÜREBİLİRLER' DEDİ"

"Valerien Ismael geldiğinde Beşiktaş hangi taktikle oynar, nasıl oynar, Ismael'in geçmişteki kariyeri çok tartışıldı. Ama 9 günde bir hoca bir takıma ne kadar dokunabilir, bunu liderin karşısında Beşiktaş çok net bir şekilde gösterdi. Trabzonspor gibi oyunu kompakt oynayan bir takıma karşı nasıl savunma yapacağını, nasıl hücum edeceğini gösterdi. Alanya maçına dair bir referans oluşturdu bizde. Alanya maçında da topu rakibe bırakıp nasıl baskın oynanır onu gösterdi. Baktığınız zaman istatistiklerde Alanyaspor daha fazla topla oynamıştı ama oyunun etkinliği kısmına baktığımızda Beşiktaş aslında Alanya'dan her bölgede daha üstündü. Zaten maçın sonunda da Ismael de aslında şunu demeye çalıştı: 'Topu alıp evlerine götürebilirler. Ben skoru aldım' Fakat burada maalesef spor basınında hocanın oyun sistemi üzerinde yanlış yorumlar var. Ne gibi? Beşiktaş 3-4-3 oynuyor. Savunurken 5'li, hücum ederken 3'lü savunmaya geçiyor. Alanya karşısında Alex ile başlayıp sonrasında NKoudou'yu almasının ardından sürekli yorumlarda 'Beşiktaş sol kanada bir ismi adapte edemedi' denildi. Ama bu oyun sisteminde sol kanat yok. Bunu anlaması lazım herkesin. Neden yok? Şimdi söyleyeceğim ütopik gelebilir ama kafalarda otursun diye söylüyorum; Beşiktaş'ın şu an oynadığı sistem Barcelona'nın Messi döneminde oynadığı 3'lü sistem. Yani Beşiktaş 3 hücumcu ile oynuyor. Beşiktaş'ta orta saha sağı ve solu yok. Beşiktaş'ta sol önde oynayan bir forvet var, sağ önde oynayan bir forvet var. Dolayısıyla Alanyaspor maçında da Alex sol forvet, Batshuayi hedef forvet, Ghezzal de sağ forvet olarak çıktı. Rosier ve Rıdvan da Beşiktaş'ın sağ ve sol kanatlarını dolduran hücumcu bekleri. Bunun altını çizmek lazım ve buna göre yorum yapmak lazım."

"SOL FORVETE TAKVİYE İHTİYAÇ, BOUPENDZA VE EKUBAN..." 

"Bizim işte iyi olanı, doğru olanı anlatmak kolaydır. Ama her şey iyi giderken aksayan yönleri anlatırsan bir önemi olur. Beşiktaş'ın son 2 haftada aksayan yönleri şuydu; hoca bir kere Josef'in yanına uygun bir partneri arıyor. Can'ı deniyor. Emirhan ismi bile geçti. Ama gelecek sezon Gedson gibi bir ismi koyarak o alanı kapatabilirsiniz. Ama sol forvet büyük soru işareti... Alex orada pek bir verim gösteremedi. N'Koudou'nun da sürekliliğinin olmayışı en büyük sorun. Bunlar da sol ön ihtiyacını gösteriyor. Hoca oraya bir şeyler deniyor eldeki kadroyla. Önünde de uygun bir süre var. Ama adı Boupendza da olabilir, Ekuban da olabilir, bu profile uyan, dripling ve patlama özelliği bulunan bir hücumcu sol forvet Beşiktaş'ın hedeflerinden birisi olacaktır. Salih Uçan kirada ve sezon başı kampı yediğinde farklı bir kimliğe bürünebilir. Ya da Kartal Kayra inanılmaz işler yapıyor Ümraniye'de. O da orada denenebilir. Kartal'ı da kimse çocuk görmesin, Can ile aynı yaşta ve sezon istatistiklerinde ondan daha iyi. Tabii ki Can kötü değil, fizik kalitesi çok yüksek. Ama baktığınız zaman Can için 1.8 milyon Euro bonservis istiyorlar. Kartal ise sizin evladınız."

"BATSHUAYI KALACAKSA BU PARALARA KALMAMALI" 

"Öncelikle Batshuayi Beşiktaş'ta kalacaksa bu paralara kalmamalı. Siz 3.2 milyon Euro yıllık ücretle ortalama 20-25 milyon Euro bandına çekmeye çalıştığınız bir takımda Batshuayi gibi bir forvete o parayı ayırmamalısınız. Bathsuayi uygun bir indirime giderse ve eğer ki siz de Olunga ya da Sötlorh gibi bir ismi forvete getirirseniz, o sol forvete Batshuayi'yi getirebilirsiniz. O zaman Ghezzal, Bathsuayi, Sörloth muhteşem olur. Ama bu maliyetlerle Batshuayi'nin Beşiktaş'ta kalmasının doğru olduğunu düşünmüyorum. Ha şu da var, bazı hocalar bazı sistemler oyuncularda olumlu etkiler yapabilir. Herkes Ismael'in Barsnley'de ya da West Bromwich'te 125-126 km koşturduğunu konuşuyor ama alttan çıkardığı isimsiz futbolcuları da çok iyi yerlere getirdiğini biliyoruz. Bu şu demek oluyor, Batshuayi, Ismael'in sisteminde çok farklı bir role bürünebilir. Ama sportif manada Beşiktaş 3.2 milyon Euro'luk böyle bir kumar oynayamaz."

"STOPERE 1 TAKVİYE YETERLİ OLABİLİR"

"Ismael'in gelir gelmez yaptığı bazı neşterler var. Açıkçası kararlı olan hocalar, her zaman planlamada bir adım öne geçmiştir. Gelir gelmez Gökhgan Töre, Oğuzhan Özyakup ve Mehmet Topal özelinde aldığı karar şunu gösterdi: Benim takımımda koşmayan ya da sahte koşu atan adamlar yer alamaz. O yüzden kibarca son 2 haftada bu isimleri kadroya almıyor. Belli ki oyun düzeninde mücadele gücü yüksek oyuncularla devam edecek. Aynısını Ismael, Vida için de istiyor. 'Ya Vida'yı tutun ya da lider karakterli bir stoper alın' diyor. Sağ ve sol stoperlerde dinamik bir oyun isterken ortada da Vida gibi bir tecrübe eksikliğini tamamlamak istiyor. Eğer Vida kalacaksa sadece 1 stoper takviyesini yeterli olacağını düşünüyorum."

Duhuliye.com / ÖZEL HABER