Nihat Özdemir’in 4 Nisan’da “Bu kulüplerle daha fazla yol yürüyemeyeceğimi gördüm” diyerek TFF Başkanlığı’ndan istifa etmesi, beklenen bir sonuçtu. Sabırla, herkesi dinleyerek, kavgadan, kışkırtıcı kampanyalardan uzak çalışma anlayışıyla iyi şeyler yapmaya çalıştı. Ama 8 Mart’ta 12 hakeminin MHK tarafından lisans iptaliyle ipinin çekilmesi gibi büyük hata, onun imzasıyla gündeme geldi. Bu yıpranmışlık haliyle hiç de alışık olmadığı bir süreç yaşadı Özdemir. Sonunda, tavsiye edileni yaptı ve istifa etti.

Şimdi, 16 Haziran’da yeni TFF Başkanı’nı seçecek genel kurul. Sadece bir yıl için. Özdemir’in eksik kalan süresini tamamlamak üzere.

İki adayın rüzgarı esiyor. Haziran 2023’deki normal kongreye kadar Özdemir’den sonraki başkanlığa hazırlanan Servet Yardımcı, beklenmedik biçimde iki hafta sonraki olağanüstü kongre nedeniyle adaylığını bir yıl erkene almak zorunda kaldı.

Bugüne kadar genellikle “uygun görülen, tavsiye edilen” tek başkan adayı ile seçime giren TFF Genel Kurulu, bu yıl olağanüstü kongre sürecinde iki adayla sandığa gidecek : TFF Başkan Vekili ve UEFA İcra Kurulu üyesi Servet Yardımcı ile Gaziantep FK’nın eski Başkanı sanayici Mehmet Büyükekşi. TFF’de çok alışılmış bir durum değil bu...

Bazı kaynaklar, adaylardan birinin çekilebileceğini söylüyor. Ama şimdilik elde var iki! Kulüpler Birliği ve futbolun öteki paydaşları iki adayı da demokratik bir olgunlukla dinleyip “vaat devşirmeye” çalışıyor.

Yayın haklarının devredilmesi ile ilgili anlaşma kulüplerin kaderini etkileyecek. Hepsi de anlaşmayı ve ilk ödemeyi bekliyor. MHK başkan ve üyelerinin atanması da çok tartışılan hayati bir konu. Borç ve faizleri, kur farklarıyla tavana vuran kulüpler, limit aşımı sorununun da çözümünü istiyor.

Yeni sezonda takım kadrolarında yer alacak yerli ve yabancı oyuncular, maç içindeki yerli/yabancı formülü de çok önemli. Kulüpler geçen yılın 3+8 formülünün devamını istiyor. Çoğu kulübün daha uzun süreli sözleşmeler nedeniyle yabancı sayısını azaltma olanağı sınırlı. 4+7 için bir yıl ertelemeyi öneriyorlar. Haksız sayılmazlar.

Her bakımdan zor bir sezonu geride bıraktık. Neyse ki şampiyon, lig sıralaması, düşenler ve kalanlar, vicdanları yaralamadan belirlendi. Sonuca herkes saygı duydu.

Yeni federasyonun sadece kulüplerle değil, hakemler, antrenörler ve futbolcularla da samimi, sıcak ilişkiler oluşturmasını, onların sorunlarını da çözmesini bekliyoruz.

TFF’nin işi sadece milli takımları yönetmek de değildir. Genç futbolcuların yetiştirilmesi ve gelişimi için “akademia” temelli bilimsel çalışmaları da örgütlemesi beklenir.

Attila GÖKÇE / Milliyet