Mehmet Demirkol: ‘Ismael, ezberleri bozmak isteyecek...’

Önder hocanın görevden ayrılmak istemesinin temel sebeplerinden biri, futbolcuların hedefsiz kalmaları nedeniyle yaşadıkları motivasyon kaybı. Bu, anlaşabilir bir durum. Beşiktaş rakip ceza sahasında en çok topla buluşan takımlardan biri. Ligde en fazla net pozisyona giren takım. Ama olmuyor ve olmadıkça da sorunun ne olduğu konusunda kafalar karışıyor, bir güven bunalımı ortaya çıkıyor. Bunu toparlamak kolay değil. Bu yüzden sistem değişikliğine farklı şekillerde bakabiliriz.

Sorun diziliş değil, dolayısıyla gereksiz diyebiliriz. Ya da oyuncuları bir silkelemek, ezberleriniz dışında bir şey yaparak yeniden motivasyon sağlamalarına yol açabilir de diyebiliriz. Ismael muhtemelen 3’lü savunmayı Wellinton-Vida-Montero gibi dizecek. Rosier ve Rıdvan iki kanadı tutacak. Merkezde Souza ve Can yer alacak. Bu aslında temel bir kadro farkı yaratmıyor. Ancak merkezi 2 kişiyle tutmanın rakibe sayısal üstünlük verme durumu ortaya çıkabilir.

Cem Dizdar: ‘Ismael şaşırtıcı bir kadro ile de çıkabilir’

Fenerbahçe ile başlayıp Milli Takım ile süren ‘üçlü savunma’ sezonun geri kalanında Beşiktaş’ın da temel tartışma konusu olacak gibi. Oysa savunmadaki oyuncu sayısını değil, icrayı gerçekleştirecek oyuncu yeterliliğini tartışmak gerek. Vida, Welinton, Montero, Serdar dörtlüsü içinde (bu hatta Necip, Atiba, Topal da takviye olarak düşünülebilir) savunmanın temel aktörü Vida gibi duruyor. (Sakatlığı ne durumda, bu çok önemli...)

Ancak bu grubun tamamı hem savunmada ilk müdahale, hem geri dönüşlerdeki hız hem de topu oyuna sokma konusunda ‘üçlü savunma düzeni’nin talep ettiği özelliklere tam anlamıyla haiz görünmüyor. Yine de üçlünün ortasına en yakın isimler Montero ile Serdar olacaktır. Elbette Ismael şapkadan tavşan çıkarıp, orta saha savunmacılarından görece ayağına daha hakim birini buraya çekmez ise! Bu hattın savunmasından çok önündeki dörtlünün yapacakları, savunma dinamikleri açısından daha belirleyici. Buradaki temel karakterler ise Josef ile yaşına rağmen Atiba’dır kuşkusuz.

Trabzon’un stoper sıkıntısı yaşadığını göz önüne alarak bu maçta yeni hocayla birlikte bir parça daha kıpırdanmış Batshuayi, Teixeira, Güven ve oynarsa Pjanic bekliyorum. Ghezzal yine ‘fırsat kollayan/yaratan oyuncu rolü’nde olacaktır. Ismael’in Can, Emirhan, Larin, Kerem, Kenan, Rıdvan’ı da içeren şaşırtıcı bir formasyonla sahaya çıkması da düşük ihtimal değil. Sonuçta öngörmediğimiz bir durumla karşılabiliriz.

Olcay Çakır: ‘Geri üçlüde oyun kurucu bir orta alan deneyebilir’

Beşiktaş’ın yeni döneme yeni formasyonla başlıyor olması; maçın en önemli belirleyici unsuru olacak. Ismael için uzmanlık alanı gibi duran konu; oyuncu grubunun kısa sürede vereceği reaksiyonla karşılık bulabilir. Haliyle daha çok idman, daha pratik bir takım anlamı taşıyorken; takım halinde çalışma süresinin kısalığı, Trabzon karşısında oyunu, oyuncuların inisiyatif kullanmalarına kadar götürebilir ve oyun içinde dönüşler görebiliriz. 3-4-3 hücum kurgusu ve pas opsiyonları açısından zenginlik anlamı taşır. Fakat savunma reaksiyonu geliştiremediğinizde de büyük boşluklar verebilirsiniz.

Haliyle burada, karşılaşma özelinde Beşiktaş savunma üçlüsü kim olacak sorusu önemli. Eğer eldeki orijin stoperlerle kurulursa, geniş alanda ağır ve rakibe alan veren bir görüntü ortaya çıkabilir. Ismael; Vida, Montero, Welinton, Necip, Serdar içinden elbette bir üçlü seçecektir gibi düşünülse de bir oyun kurucu özellikli orta alan oyuncusu da deneyebilir. Dörtlü orta alanın kenarlarında Rosier, Rıdvan olur; içte Josef ve Atiba; ön üçlü de Ghezzal, Batshuayi, Larin tercih edilir kanımca.

Deniz Çoban: ‘Üçlü savunmada mutlaka Necip düşünülmelidir’

Milli Takım dahil üçlü/dörtlü savunma tartışması uzatmalı bir konu haline geldi. Burada bütün mesele, bu sisteme uygun bir oyuncu kadronuzun olup olmadığıdır. Beşiktaş’ın bu kadrosuyla üçlü savunma oynamaya elverişli olup olmadığı konusunda emin değilim. Sezonun son virajında bu yönde köklü bir sistem değişikliğine gitmesi, kalan haftaları Beşiktaş için hazırlık maçı hüviyetine dönüştürebilir. Sahaya çıkacağı kadroların tamamını ‘sürpriz’ olarak nitelemek zorunda kalacağız.

Beşiktaş’ın, Trabzonspor gibi kanatları çok iyi işleyen bir takım karşısına üçlü savunmayla çıkması ciddi sıkıntı yaratacaktır. Visca ve Nwaakame’nin savunmayı kolay aşacağını, çizgilere kolay ineceğini düşünüyorum. Djaniny, Cornelius karşısında kaleci ve savunmacıların çok atletik ve uyanık olmaları gerekiyor. Aksi takdirde her yönüyle üstünlük Trabzon’a geçer. Kadrom şöyle: Ersin - Necip, Vida, Montero - Rosier, Josef, Can, Rıdvan - Ghezzal, Batshuayi, N’Koudou...

Kaynak: Fanatik