Beşiktaş'ta İsmael'le birlikte bir sistem sorunu yaşanacak gibi görünüyor.

Çünkü mevcut kadronun stoperleri geriden oyun kurmak için çok uygun değil. 4'lü savunmada bile rakip baskısını kıracak paslaşmalar yapamayan oyuncular 3'lüde hiç yapamaz.

Taktik mi takıntı mı?

Bir teknik adam mevcut kadroyu kendi kurmuş ise ve kafasındaki sisteme uygun oyuncular aldıysa o sistemi oynatmakta ısrar etmesinde hiçbir sakınca yok.

Ancak kendi kurmadığı bir takıma ve kafasındaki sisteme hiç uymayan oyunculara 'mutlaka böyle oynayacaksınız' diyen teknik adam benim nazarımda -1 puanı almıştır bile. Çünkü takımın başına geçen kişiden ilk beklenen şey gerçekçi olması ve elindeki futbolcuların oyun karakterlerine göre en uygun sistemi tercih etmesidir.

Tersi taktik değil takıntı olur.

Avcı yapmış pişan olmuştu.

Abdullah Avcı dönemi benzer sıkıntılar yaşanmıştı. Beşiktaşlılar hatırlayacaktır Avcı, geriden oyun kurarken kalecinin ayağına topun kaç defa değeceğini bile söylüyor, kendi istatistik takıntılarını oyunculara da şırınga ediyordu.

Bu şartlarda Beşiktaş, G.Saray derbisine kadar galibiyet alamamıştı.

O maçta futbolcuların aldığı inisiyatifi fark eden Avcı "Biz de kendimizi sorgulayacağız, bazı şeylerde ısrar etmeyeceğiz, daha uygun sistemle oynayacağız" diyerek gerçeği görmüş ve galibiyetler gelmişti.

Umalım ki İsmael, üst üste mağlubiyet yaşamadan bu gerçeği görebilsin.

Turgay DEMİR / Fotomaç