Hakemlerin performansından memnun olmayan Sergen Yalçın, "Takımların kazanıp kaybetme durumuna VAR karar veriyor. Hakemler rezalet. VAR kaldırılsın" açıklamasını yaptı. Peki, VAR kaldırılacak mı? Yalçın'la aynı fikirde olan futbol adamlarının talebinin karşılığı ne? Tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Sergen Yalçın, Alanyaspor maçı sonrası patlama yaşadı

Alanyaspor karşılaşmasının ardından Sergen Yalçın, Merkez Hakem Kurulu'na seslendi ve hakemlerin futboldan çok uzak olduğu vurgusunu yaptı. Yalçın ayrıca, VAR'ın Türkiye'de daha çok tartışma yarattığı fikrinde. Yalçın, VAR'ın kaldırılması fikrini şu sözlerle açıkladı:

"Bu şekilde devam etmez. VAR’ı kaldırın yani çok önemli değil. Hiç olmazsa hakem hata yapsın. Hakem hata yaptı diyelim. Penaltıyı yanlış versin, ofsaytı kaçırsın. Oyunun bütün doğallığı gitti. Tamamen VAR’da oturan arkadaşların zevkine göre maç oynuyor herkes. Ve en dertli taraf biziz. Geçen yıl da başımıza geldi. Bu sene de başımıza gelmeye devam ediyor. Biz nasıl yarışmacı takım olacağız? Yani sen böyle durup dururken, hiçbir şey olmayan pozisyonlarda zart diye çağırıp penaltı noktasını gösterirsen oyunun doğallığı gitti. Doğallık falan yok. O yüzden çok dertliyiz, çok üzgünüz."

Sergen Yalçın'ın talebinin karşılığı yok

Siyah-beyazlıların teknik patronu Sergen Yalçın'ın VAR ile ilgili talebinin ardından Türk futbolunda yine gündemde aynı konu var: Hakemler. Yakın zamanda Avrupa futbolunda da 'VAR kaldırılsın' cümlesi sıkça duyulmaya başlandı. Ancak; kural koyucu durumda olanlar ise VAR'ın kaldırılması fikrine hiç de sıcak yaklaşmıyor!

Premier Lig'de de bu fikri destekleyenler oldu ama...

Premier Lig'de Liverpool forması giyen Jordan Henderson ile Aston Villa'dan Jack Grealish, 'VAR kaldırılsın' yönünde beyanlarda bulundu. Bu fikri Türkiye hakem camiası içinde destekleyenler olsa da FIFA Başkanı Gianni Infantino'nun geride bıraktığımız günlerde yaptığı açıklamalar dikkat çekici. Kural koyucular hataların asgariye indirilmesini destekliyor. VAR'ın kaldırılması ise söz konusu değil.

Infantino, VAR konusunda net açıklama yapmıştı

Gianni Infantino bu konuyla ilgili olarak, "VAR'ın futbola zarar verdiğini düşünmüyorum. Yararı olan noktaları bence daha fazla. Bu teknoloji hayatımıza gireli 20 yıl değil, sadece 2 yıl oldu. Yanlış kararların çoğu deneyim eksikliğinden kaynaklanıyor" açıklamasını yaptı. FIFA, teknolojinin futbolda yer alması gerektiğini düşünüyor.

VAR'ın kaldırılması gibi bir çalışma yok

Türk futboluna VAR'ın kazandırılması için emeği geçen isimlerden biri olan Merkez Hakem Kurulu Başkanı Serdar Tatlı, sistemin doğru kullanılması gerektiğini daha önce vurgulamıştı. Mevcut durumda VAR'ın kaldırılması için ise uluslararası düzeyde olduğu gibi MHK kanadında da herhangi bir çalışma yok. Sistemin daha iyi işleyebilmesi ve hakemlerin daha iyi eğitilmesi noktasında ise gayret olduğu dile getiriliyor.

VAR konuşmalarının yayınlanması konusunda da değişiklik yok

Daha önce gündeme gelen 'VAR konuşmaları yayınlansın' talebi de yine karşılık bulmayan taleplerden biri olarak öne çıkıyor. Bu konuda ise Serdar Tatlı daha önce verdiği röportajlarda, "Bu konuda da IFAB’ın kesin yasağı var. Dünyada birkaç örnek gösteriliyor. Onlar, sadece merak edenlere küçük bir anlatım. IFAB; “Bu konuşmaları ancak hakemlerle kendi içinde yaptığın eğitimlerde kullanabilirsin” diyor. Bu konuşmaları yayınlarsak, IFAB ile yaptığımız sözleşmeyi ihlal etmiş oluruz" diyerek durumu açıklamıştı. Yani; Türk futbolunda VAR'ın kaldırılması söz konusu olmadığı gibi konuşmaların yayınlanması konusunda da bir çalışma bulunmuyor.

Kaynak: Ajansspor