12.03.2026 - 08:29

Takip Et:

“VAR takımına göre karar veriyor”

Gülengül Altınsay’ın Cumhuriyet gazetesindeki köşe yazısı.

Anımsayın neyin sözünü vererek TFF’nin başına geçmişti İbrahim Hacıosmanoğlu, “Şeffaf ve adil bir yönetim”. Öyle değil mi? Çünkü acilen futbolun şeffaflığa ve adil bir yönetime gereksinimi vardı. Peki geldiğimiz noktada herhangi bir şeffaflık ya da adil yönetim emaresi görebiliyor musunuz?

Beşiktaşlılar skandal kararlarla yönetilen Galatasaray maçının VAR kayıtlarını istiyor mesela. Ayrıca VAR koridorlarının kamera görüntülerini de. Ama Hacıosmanoğlu Trabzon’un bir pozisyonunda avantaj kuralı uygulanmadığı için telefonla canlı yayına bağlanmış ve “Pazartesi günü hakem arkadaşla görüşeceğim. Hakem hatasını anlarım, VAR hatasını kabul etmem” demişti. Fakat Beşiktaş’ın hakları hem de katmer katmer yenirken kendisi ortada yok. VAR kayıtlarını ve VAR odası görüntülerini istemek böylesi bir maçtan sonra Beşiktaş’ın hakkı değil mi? Zaten doğranmışsın, rakibin istediği gibi, “Nasıl olsa bize kart gösteremezler” rahatlığıyla oynamış, bari kayıtlarını gösterin. Ben Galatasaray’ın golünden de şüpheliyim. Statta seyrederken ofsayt sanmıştım, VAR düzeltir diye boşuna beklemiştim. Ayrıca öylesi kritik pozisyonlarda VAR’ın insafı da önemli. Yarı otomatik denen sistemde topu göremiyorsunuz. Pozisyonu hangi karede durduruyorsunuz, esas belirleyici olan bu. Peki şu dakikadan sonra güvenebilir miyiz onlara? Taa en başta insanların “VAR gelecek adaletsizlikler bitecek” sevinci yaşadıkları zamandan beri, “VAR tam tersine başımıza yeni dertler açacak manipülasyon aracı olacak” demiştim. Çünkü VAR kadrosu uzaydan gelmiyor ki. Onlardan çok farklı bir tutum beklemek niye? Bakın sadece 1 gün sonra Kayserispor, Dorukhan’a 8. dakikada VAR’dan gelen kırmızı kartla Trabzon karşısında 10 kişi kaldı. Yani dün öyle bugün böyle. O zaman insanlar “VAR takımına göre karar veriyor” demez mi?

Değil farklı maç aynı maçın içinde bile iki takıma farklı standartlar uygulayarak futbolda adalet nasıl sağlanacak? Sonra taraftarlar arasında düşmanlık olursa bunun sorumlusu kim olacak? Futbolu kurallarıyla takım ayrımı gözetmeksizin yönetmek, işini doğru yapmak bu kadar mı zor?

Zaten beni asıl üzen uğradığımız ahlâk erozyonu. Şunun veya bunun şampiyon olması ya da 2. veya 3. olması değil. Futbolcusu sahada düzgün oynamaz, çeşitli numaralar yapar, hakemi düzgün maç yönetmez, maçı çığrından çıkarır, TFF’si, MHK’si tüm bunlara müdahale edemezse biz nasıl şeffaflıktan ve adaletli yönetimlerden bahsedebiliriz? Bu durum sürdükçe, bu çürümenin asıl sorumlusu sahadaki hakemler değil, sistemin başındakilerdir böyle biline.

Gülengül Altınsay Cumhuriyet 

HABER1903 farkını yaşamak için İNDİR..

YORUMLAR (16)

Bordo mavi
13.03.2026 - 06:32

Ya ne kadar uzadı bu konu anlamış deyilim beşiktaş takımı topmu oynadıda haleda eleştiriyor. 10 kişi kalan takıma gol atamadın haleda neyi savunuyon

Yanıtla Beğenme (1)
Muhammed
14.03.2026 - 09:22

@Bordo mavi Siz milyarder olamadınız diye her hafta evinize hırsız mı girsin? Bu nasıl mantık? Öne adalet olacak. Rekabet adil olmayan alanda zaten gerçekleşemez. Sizinki suçluyu aklama çabası. Bıktık sizin bu kafa yapınızdan.

Beğenme (0)
Balıkçı
12.03.2026 - 18:53

Derbiden sonra kendimize gelemedik orta hakem i de var daki hakemi de oraya onları atayanlari da toponu s......

Yanıtla Beğenme (0)
Fazıl
12.03.2026 - 14:25

TFF Başkanı, MHK Başkanları piyon. TFF'yi yıllardır REALSARAY yönetiyor. Nokta.

Yanıtla Beğenme (1)
1903
12.03.2026 - 12:54

VAR da pozisyonları net şekilde ağır çekimde görmelerine rağmen doğru karar veremiyorlarsa bunun adı hiledir şikedir, beceremiyorsanız beni var hakemi yapın bir tane bile yanlış karar verirsem suratıma tükürün hodri meydan !! bırakın millete masal anlatmayı camiyi çalıp minaresini kılıfa uyduruyorsunuz ama VAR a ve hakemlere sadece gs güveniyor bu ülkede, hiçkimse iddaa bahis oynamasın bu düzen çöksün artık

Yanıtla Beğenme (1)
Mehmet dumdum
12.03.2026 - 11:38

Ligde derbiler hariç 28 maç var. 84 puan eder. Bu 28 maçtan maksimum puan alırsak ancak o zaman yarışın içinde kalabilir ve derbileri rahat kafayla izleyebiliriz. Yarıştaki ve öndeki takımın da kimse rqhatça gözü kapalı hakkını yiyemez. Derbiler sezonu kurtaran veya yıkan maçlar olmamalı artık. Yarımız kadar değeri olmayan takımlara içeride dışarıda kaybettiğimiz puanlar esas sebeptir. Sen alman gerekenleri alırsan derbiler işin kreması,çileği.

Yanıtla Beğenme (0)
Kune Petro
12.03.2026 - 12:07

@Mehmet dumdum Antep maçında ofsayttan gol yedin, Jota'nın sakatlanıp çıktığı pozisyonda penaltı verilmedi. Hadi yen yarın kadar takım...

Beğenme (0)
07kartal
12.03.2026 - 10:59

BJK FIFA'ya UEFA'ya artık şikayet mercii her neresiyse oralara gitsin, gitmeli. Türk futboluna yardım olur bu.

Yanıtla Beğenme (0)
İzmirli Kartal
12.03.2026 - 10:58

Ne diyor Mecnun bey,? Maçı olan takımların temsilcileri gelsin var da otursun. Ama şartı var. Gelen kişiler uslu ve sessiz olacak, bir şeye karışmayan özellikte olacak. Bu milletin aklıyla dalga geçenler hep yönetici olmaya başladı.

Yanıtla Beğenme (0)
AGG
12.03.2026 - 12:44

@İzmirli Kartal kırmızı kart orada da varmiymis varsa yandık desene

Beğenme (0)
CAZZ
12.03.2026 - 10:49

BU ULKENIN HANGI ALANINDA ADALET VARKI VAR VE FUTBOLDA ADALET OLSUN

Yanıtla Beğenme (0)
Kazım
12.03.2026 - 10:37

Birde .ötümden borderline uydurdu beyfendiler. Yani sıkıştığında herşeye yapıştır borderline bu kırmızı yok yok borderline buna sarı yeter ne güzel dünya. Ayağa basmış ama ayakkabıyada basmış sarı yeter. O hesaptan karşıdan ayakkabının ucuna basmayada hiç kart verme.

Yanıtla Beğenme (0)
Siyaah
12.03.2026 - 10:00

Tepki şöyle olmalıydı. 28. Dakikada takım kenara gelecekti, hakem VAR a gidip pozisyonu inceleyene kadar sahaya dönmüyoruz, adil bir yönetim istiyoruz denmeliydi. En fazla hükmen mağlup olurdun, tüm dünya bu skandalı izlerdi. Maç bittikten, GS her zaman ki gibi istediğini aldıktan sonra bu hezeyanlar boş çabalar.

Yanıtla Beğenme (2)
Kartal Gözü
12.03.2026 - 10:12

@Siyaah . Hayal aleminde yaşamak ne güzel değil mi, Keşke her şey senin dediğin gibi kolay olsaydı.

Beğenme (2)
Onur
12.03.2026 - 09:28

Burada konu var değil neden büyük resimden bakılmıyor 40 yıldır bir takımın kollanması konu

Yanıtla Beğenme (1)
ZER
12.03.2026 - 09:25

Var odasının temizlenmesi yıkanması gerekiyor.

Yanıtla Beğenme (2)
Eagle
12.03.2026 - 09:15

O gol değil ablacım sane topa vuruken osimen yarım metre önde

Yanıtla Beğenme (1)
KARTALİZMA
12.03.2026 - 08:52

İnsanın adil olmadığı yerde adalet hiçbir şekilde gelmez. Maçları tamamen yapay zeka robot yönetse GS liler yazılmını ele geçirir.

Yanıtla Beğenme (1)
SYS
12.03.2026 - 08:43

Zaten sorun da burda ! Dün Tv'de izledikten sonra, sözde "Var eğitmeni" diye getirdikleri adamlar bile forma rengine göre pozisyon yorumluyor !

Yanıtla Beğenme (2)
Akrep Nalan
12.03.2026 - 08:35

Adalı bu laf sana ve sergen e. Daha takım yapamamışsınız.

Yanıtla Beğenme (14)
bozkır kartalı
12.03.2026 - 11:11

@Akrep Nalan sen takımından memlunm musun, sana ne

Beğenme (0)