Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, sezonun ikinci yarısında kadroda bulunabilecek yabancı oyuncu sayısını 16'ya yükselttiğini belirterek "Bunlar bir defaya mahsus olmak üzere alınan kararlardır. Çok sıkıştırılmış bir lig takvimini yaşıyoruz. Kararların hepsini sıkışık takvim ve pandemi sebebiyle aldık. Sahada oynayan oyuncularla kulübedeki yabancı oyuncuların sayısı 12'den 14'e çıkacak" açıklaması yaptı.

2020-21 sezonu başlamadan sahadaki yabancı sayısını 8'e düşüreceğini söyleyen Özdemir, bu karara nasıl imza atmıştı? işte perde arkası...

Kulüpler önce toplantı yaptı

Kulüpler Birliği, TFF ile görüşmeden önce kendi aralarında bir toplantı yaptı. Pandemi nedeniyle bazı başkanlar toplantıya online olarak katıldı. Toplantıda devre arasında Euro'nun 9 TL'ye sabitlenmesinin limit sıkıntısına yol açtığı konuşuldu. TFF'den kurun sezon başı sabitlenen rakam olan 8.3 TL’ye çekmesinin istenmesine karar verildi.

Hükmen yenilgi kararı etken oldu

Daha sonra TFF'nin pandemi nedeniyle sahaya çıkamayacak takımların hükmen yenik ilan edilmesine dair kararı karşısında uygulanacak tedbirler konuşuldu.

Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, yabancı sınırı nedeniyle kadroya alınamayan futbolcuların bu dönem içinde oynatma fikri tartışıldı. Çebi, kadroya yazamadığı oyuncuların performanslarının ve piyasa değerinin düştüğünü vurguladı.

Kural nedeniyle kadroya alamadıkları 4 futbolcunun kendilerine 8.5 milyon Euro'ya mal olduğunu belirten Çebi, yabancı sayısının 18'e yükseltilmesini istedi. Rizespor Başkanı Hasan Kartal ve Kayserispor Başkanı Berna Gözbaşı'nın başını çektiği bir grup Çebi'ye destek verdi. Tartışmaların ardından yabancı futbolcu sayısının iki arttırılması için TFF'ye başvuru yapılması konusunda bütün başkanlar uzlaştı.

TFF Başkanı Nihat Özdemir, bütün kulüplerin fikir birliğine varmadığı konularda değişikliğin yapılmayacağını daha önce dile getirmişti.

Başakşehir beklemiyordu

Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ'ın bugünkü toplantı öncesi yabancı sayısının artması konusunda bir gelişme beklemediği iddia edildi.

Başakşehir Teknik direktörü, Okan Buruk, Tuzlaspor maçı öncesi yaptığı açıklamada "Martin Skrtel ile yabancı kısıtlaması nedeniyle yollarımızı ayırmıştık. Şimdi yabancı sayısı 16 oldu. İnşallah sezon sonu Martin ile yeniden anlaşırız ve bir yıl daha Başakşehir forması giyer" diyerek bu iddiayı doğruladı.

Kaynak: Ajansspor