SANDALYEYE SON TEKMEYİ ISMAEL VURDU

Beşiktaş ’ın hocası Valerien Ismael, Alanya maçı sonrasında, “Sanki intihar ettik” dedi. Maça dair söylediği ve yaptığı tek doğru, bu ifadesi olmalı... Evet; bunun adı intihar... Ama Beşiktaş intihar ederken, altındaki sandalyeye son tekmeyi Valerien Ismael vurdu.

Beşiktaş’ın 8-0 kaybettiği Liverpool maçlarını da hatırlarız, başka kâbus gibi sonuçlarını da... Ama Beşiktaş, bu dramatik sonuçlarda bile Alanya maçının ikinci yarısındaki kadar “çaresiz” kalmadı. Allah aşkına, ikinci yarıdaki şu rakamlara bakın, Beşiktaş gibi büyük bir takıma yakışır mı? Topla oynama: % 17... Şaka gibi... İsabetli pas: 39... İsabetli şut: Sadece 1 (İnanmanız için bir de yazıyla vurgu yapayım; sadece bir şut)... Ceza sahasına orta: 3.İlk yarıya 3-1 önde tamamlamışsın, bir eksik kalmışsın. Alanya’nın ikinci yarıda topuyla tüfeğiyle saldıracağı, savunmasında az adam ve geniş alanlar bırakacağı, büyük riskler alacağını görmek için hoca olmaya gerek yok.

N’Koudou’yu çıkarırsan...Belli ki, savunmada kalıp kontratakla o geniş ve boş alanları kullanıp, hızlı hücumla gol arayacaksın. Yani tam N’Koudou’luk maç... Üstelik ilk yarıyı bir gol, bir asistle bitirmiş. Sen tutup ikinci yarı başlarken oyundan alıyorsun. Baskılı oynayamayacağına, kalabalık gidemeyeceğine göre, bari ağır Weghorst’u çıkart, çabuk N’Koudou oyunda kalsın. N’Koudou oyunda kalsa, Alanya o kenardan ortalama 15 saniyede bir atak geliştirebilir miydi? N’Koudou‘yu çıkarırsan, saniyede bir atak yersin. Bitmedi; rakip ceza alanına dürbünle bakarsın.

BEŞİKTAŞ’IN BÜYÜKLÜĞÜNÜ ÖĞRENEMEMİŞ

İkinci yarıda sadece 39 isabetli pas... Lig tarihini karıştırın, istatistiklere bakın, böyle bir rakamı, beş-on maçta ya bulursunuz ya bulamazsınız. Öndesin, top tutmaya, pas yapmaya, rakibin hızını kesmeye ihtiyacın var. O zaman Salih Uçan’ı niye çıkarırsın. Bırak kalsın, topla oyalansın, arkadaşlarıyla pas alışverişi yapsın, tempoyu yavaşlatsın. Oynadığın rakip Barcelona değil, Real Madrid değil, kadrosu geçen yılın gerisinde kalan Alanyaspor... Bu kadar korku, bu kadar savunma, bu kadar kapanma, bu kadar panik niye? Valerien Ismael belli ki Beşiktaş’ın büyüklüğünü henüz yeteri kadar öğrenememiş. Başkan Ahmet Nur Çebi, hocasına Beşiktaş’ın büyüklüğünü bir daha, bir daha, anlayana kadar anlatmalı...

BU KALİTEYE YAKIŞMADI

Beşiktaş orta alanının en etkili, en kaliteli, en tecrübeli ismi Gedson Fernandes... İlk yarının uzatma bölümünde Gedson ceza alanı çevresinde bir faul yaptı, o frikik gol oldu. Aynı Gedson, bu defa maçın uzatmalarında son derece acemice bir penaltı yaptı, Alanya’nın beraberlik golü geldi. İki Gedson faulü, iki gol... Bu tecrübeye, bu kaliteye yakışmadı.

ALANYA MI ATTI BEŞİKTAŞ MI YEDİ?

Beşiktaş’ın yediği üç gole dikkatinizi çekerim. Alanya’nın ilk golü frikikten, son golü penaltıdan, ikinci golü, Beşiktaşlı Saiss’in kendi kalesine attığı kafa vuruşundan... Yani, Alanya mı attı, Beşiktaş mı yedi, tartışılır...

YASİN KOL İKİNCİ OLUR

Beşiktaş’ın Alanya maçının hakemi Yasin Kol’a sert tepkisine hak veriyor ve saygı duyuyorum. Ancak Beşiktaş, 3-0’dan 3-3’e yakalanırken, yanlışlar zincirinde birinciliği Beşiktaş’ın hocası Valerien Ismael’e, ikinciliği maçın hakemi Yasin Kol’a veriyorum.

BIRAKIN SARIYI FAUL ÇALMAZLAR

Alanya-Beşiktaş maçında hakem Yasin Kol’un Beşiktaş aleyhine verdiği yanlış kararlar roman olur. Bu yanlış kararlar içinde, belki sizlere garip gelebilir ama en fazla Emrecan’ın gördüğü ilk sarı karta tepki duydum. Faulün bile tartışılacağı bir pozisyonda sarı kart çıktı. Avrupa liglerinde çoğu hakem bu pozisyona faul bile çalmaz, çalmıyor zaten...

Şansal BÜYÜKA / Milliyet