Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile yayıncı kuruluş beIN Sports arasında yılan hikayesine dönen yayın krizinin yılbaşından hemen önce atılan imzalarla çözüldüğü sanılıyordu. Ancak, dün Kulüpler Birliği ile TFF arasında yapılan toplantı krizin henüz aşılamadığını ortaya çıkardı.

17 Kasım'da TFF, yayıncı beIN Sports ile mutabakata varıldığını açıklamış ama resmi imza bir türlü atılamamıştı. 29 Aralık'ta TFF resmi internet sitesinden anlaşmanın imzalandığını duyurmuştu. Ancak anlaşılan miktar duyurulmamıştı.

2.6 milyar TL'ye anlaşılmış

TFF ile Kulüpler Birliği toplantısında yayıncı kuruluş meselesi masaya yatırıldı. Burada TFF ile yayıncı kuruluşun 2.6 milyar TL'ye el sıkıştığı kesinleşti. Bu paranın yüzde 80'i 21 Süper Lig takımı arasında paylaşılacak. TFF alt ligler, hakemler ve diğer harcamalar için yüzde 20'lik bir pay alacak.

İsim hakkı krizi

Yayıncı kuruluşla en büyük sıkıntı ligin isim hakkı konusunda yaşanıyor. Türkiye’de futbol ligine ilk sponsor olan şirket Turkcell’di. Yıllarca lig bu isimle anıldı. Daha sonra Spor Toto girdi. 5 yıllık 125 milyon dolarlık anlaşma sağlandı. 2015 yılında yapılan futbol yayın ihalesi ile Süper Lig’in isim sponsorluğu yayınca kuruluşa verildi. Daha sonra yayıncı kuruluş lige isim sponsoru almadı.

İddiaya göre; pandemi nedeniyle zor günler geçiren Süper Lig kulüplerine destek vermek için Spor Toto harekete geçti. Ancak, hukuki olarak isim hakkını yayıncı kuruluş satıyor. Kulüpler ile yayıncı kuruluş arasındaki anlaşmazlık yüzünden isim hakkı konusunda gelişme yaşanmıyor. Bu konuda TFF ile yayıncı kuruluş arasındaki görüşmelerin sürdüğü öğrenildi.

TRT formülü

Bu krizi aşmak için TRT formülünün gündeme geldiği iddia ediliyor. TRT, Beins Sports ile anlaşarak 1.lig maçlarını açık kanaldan yayınlamaya başlamıştı. Süper Lig için TRT'nin devreye girmesi de krizin aşılması için yapılan öneriler arasında. Buna göre her hafta oynanacak 10 maçın 1 ya da 2’sinin TRT’den yayınlanması gündemde.

Kaynak: Ajansspor