Yeni sezon, yeni umutlar taşıyordu. Özellikle, hakem konusunda, beklenti yüksekti. Çünkü artık atamalar, "Yapay zeka" ile yapılacak ve hakemler konusunda, tüm yanlışlar bıçak gibi kesilecekti!

Daha dün bir, bugün iki... Puan kaybeden, kendini kaybeden (!), hakem konusunda sitem ve telaş başladı. Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, hem Giresunspor'u tebrik etti hem de; "Tüm kararlarla Galatasaray aleyhine sahada olan bir hakem vardı. Çok Süper Lig tecrübesi olmadığı için bu ligdeki oyunu hızlandırma anlamında sınıfta kaldı diye düşünüyorum" dedi.

Beşiktaş ise, çok daha ağır yüklendi; "Corendon Alanyaspor maçı da, hakem yönetimiyle, Türk Futbol Tarihi’ne yeni bir kara leke olarak geçti. Maçın hakemi Yasin Kol’un kolları, maç boyunca defalarca sonuca etki eden ve üç puanımızı gasbeden kararları işaret etti" sözlerinin ardından, Başkan Ahmet Nur Çebi, Türkiye Futbol Federasyonu'na kadar gitti.

Ligde ilk iki maçından yenilgiyle ayrılan Sivas Teknik Direktörü Rıza Çalımbay'ın sözleri de farklı değildi:

"Hakemlerde birazcık düşünce olur. Bu kadar düşüncesizlik olmaz. Bu nasıl bir hakemlik. Bu vicdansızlıktır. Hakem görmediyse bile VAR bile görmüyor. VAR'ın başındakinin de sahadaki hakemin de suçu var."

Bu ve bunun gibi sitem, eleştiri vs. şeylerle her hafta karşılaşılacak. Bu ne ilk, ne de son...

Ancak Çebi'nin, TFF çıkışında yaptığı konuşma çok değerli... Ne diyor Beşiktaş Başkanı?: "Bir cerrah, ameliyatta hata yaptığında sonucu ölüm oluyorsa hakemlerin de hata yapma lüksleri yok."

Çünkü hakem, yaptığı her yanlışta, bir kulübe zarar verebilir, hatta öldürebilir. Sahada ter döken her futbolcunun hakkına girebilir.

Ama ya yönetimler... Onlar da, aynı "cerrah" titizliğine sahip olmaları gerekmiyor mu? Mesela, ameliyat masasındaki hastasını bırakıp gitmek, bünyede "cerahat"a sebep olmaz mı?

Lafı uzatmadan, kestirmeden söylüyorum; Abdullah Avcı ile anlaşmadan, yolları ayırmak ve bu nedenle para ödemek konusunda, "Hiç hatamız yok" diyebilir misiniz?

Daha da ileri gidiyorum; Victor Ruiz konusundaki unutkanlık (ya da ihmalkarlık), Beşiktaş'a kaç paraya malolacak? Henüz kamuoyuna yansımayan bu yanlışlık(!) konusunda, çıkıp "özeleştiride" de bulunabilecek misiniz?

Dönelim tekrar hakem konusuna... Bu yapay zeka, ince hesaplar da yapmıyor değil! Mesela, kaleci Erce Kardeşler, Trabzonspor'dan ayrılır ayrılmaz, 4.5 yıldır bordo-mavililerin maçına çıkamayan Arda Kardeşler'i atadı.

Bakalım, hakem dünyasında daha ne yapaylıklar yaşanacak?

Mustafa Anıklı / Milliyet