Geçen ay, Nisan’ın son gününde bir maç oynandı. Hiç de sıradan bir maç değildi… Adana Demirpor - Fenerbahçe maçındaki tartışmalı ve hatalı kararlarından sonra uzun süre dinlendirilen (!) FİFA hakemi Ali Palabıyık’ın göreve dönüşü TFF 1.Lig’deki Altınordu-Bandırmaspor maçıyla programlanmıştı. Sıra dışı maç sıra dışı gollerle ve beklenmeyen bir skorla bitti: 3-3…Geçen ay, Nisan’ın son gününde bir maç oynandı. Hiç de sıradan bir maç değildi… Adana Demirpor - Fenerbahçe maçındaki tartışmalı ve hatalı kararlarından sonra uzun süre dinlendirilen (!) FİFA hakemi Ali Palabıyık’ın göreve dönüşü TFF 1.Lig’deki Altınordu-Bandırmaspor maçıyla programlanmıştı. Sıra dışı maç sıra dışı gollerle ve beklenmeyen bir skorla bitti: 3-3…Maçı unutulmaz kılan bir olay da Bandırmaspor’un 3-0 öne geçmesinden sonra, son 10 dakika ve uzatmada (80, 85 Pen., 90+5) Altınordu’nun 3 gol atıp sonucu ilan etmesiydi.Ali Palabıyık 85.dakikada Altınordu lehine penaltı kararı vermiş sonra da VAR’daki hakem Mustafa Öğretmenoğlu’nun davetiyle pozisyonu yeniden izlemişti. Kararını değiştirmedi. Yeniden penaltı noktasını gösterdi. Altınordu o atışla durumu 2-3’e taşıdı. TFF 1.Lig’deki VAR uygulaması Süper Lig kadar net görüntülere dayanmıyordu. Süper Lig’deki 12 kameraya karşılık 1.Lig maçlarında 6 kamera kullanılıyordu. Bu fark değişik açılardan pozisyonu değerlendirme şansını azaltıyordu. Açılarda kesin sıkıntı oluşuyordu. Bu müdahalenin VAR protokoluna aykırı olduğunu öne sürenler de var. Şu da dikkat çekici: Palabıyık pozisyonu görür görmez penaltı düdüğü çalarken, o karara neden olan Soukou hiç itiraz etmeden yürüyüp olay yerinden uzaklaşmıştı.Sonrasında hakemlerle ilgili açıklamalar peş peşe geldi. İlk açıklama 22 Nisan’da MHK tarafından yapıldı ve başarısız yönetim gösteren hakemlerin belli sürelerde dinlendirildikten sonra göreve dönecekleri bildirildi. Gayet normal bilinen bir uygulama.Ali Palabıyık’a sezon sonuna kadar “performans yetersizliği nedeniyle” görev verilmemesi kararı ise 3 Mayıs Çarşamba günü (bir hafta önce) MHK tarafından değil, doğrudan TFF tarafından açıklandı. Sert ve keskin bir karar.

Bazı hakem hocalarına göre “dışlayıcı” bir tavır. Bu karara göre Ali Palabıyık seminer ve testlere katılacak, sezon sonuna kadar maaşını da alacak; ancak maç görevi verilmediği için maç başı ücretlerini de alamayacaktı. İşin profesyonel yönü böyle.Asıl önemlisi “kariyer”..

Ali Palabıyık, öfke ve sıkıntı yaratan kararlarından sonra, Deniz Ateş Bitnel gibi seçilmiş bir kurban mı olacaktı? 21 Şubat 2016’da Bitnel Galatasaray - Trabzonspor maçında 4 kırmızı kart gösterince kıyamet kopmuş, klasman düşürülerek alt kategoriye, TFF 1.Lig’e indirilmişti..

Artık hakemlik yapmıyor. Aynı kararlar kendisine de uygulanırsa, Palabıyık hakemliği bırakabilir.Ali Palabıyık FİFA kokartlı Türk hakemlerin ikinci sırasında bulunuyor. İlk sıra elit kategorideki Halil Umut Meler’in.

İkinci sırada “Birinci Sınıf” FİFA Hakemi Ali Palabıyık var. Listedeki öteki hakemlerimiz henüz alt kademede.Bu öykünün en dramatik yanı Palabıyık’ın yalnızlığı… FİFA’daki gururumuz Cüneyt Çakır, yıllar önce Jaap Uilenberg’in mentörlüğü ve yakın ilgisiyle önündeki engelleri aşıp yükselmişti. Çakır hızlıca kademe atlayarak Şampiyonlar Ligi, Avrupa Futbol Şampiyonaları ve Dünya Kupaları’nın final aşamalarındaki maçları başarıyla yönetti.

Hepimiz için “sır” olan bir kararla bu sezonun başında beklenmedik biçimde hakemliğini sonlandırmıştı.Palabıyık’ın bir mentörü yok. Onu motive edecek, destekleyecek, hatalı kararlarından sonra yaşadığı dramayı atlatmasına yardımcı olacak bir Uilenberg varlığından söz edemiyoruz. MHK ile ilişkisi bitmiş gibi gösterilip doğrudan TFF açıklamasıyla sezon sonuna kadar görevinin askıya alınması çok doğru bir uygulama gibi gelmiyor bana.

Elbette bu bir yetki sorunu değil. TFF kendi otoritesiyle alınan kararı açıklayabilir. Ancak sorun Palabıyık’ın kazanılmasına değil, kaybedilmesine yol açacak gibi görünüyor. Bu kararda şefkat ve anlayış yok.İnsanları kaybetmek kolay, kazanmak zordur. Korkarım ki TFF kolay yolu seçti.   

Attila GÖKÇE / Milliyet