Spor yazarlarının maç değerlendirmesi şöyle:

ATTİLA GÖKÇE - KAPKARA, BEMBEYAZ

Süper Lig’in iki kaliteli takımı karşı karşıya… İkisi de alıştıkları istikrarlı sonuçları sürdüremiyor. Ummadıkları puan kayıplarıyla hesapladıkları yerin gerisine düşmüşler. Yine de Sivas-Beşiktaş maçlarının farklı heyecanı var. Bu heyecan skora da yansıdı dün. En iddialı dönemlerinde kendi evlerinde yenilip, deplasmanda kazandıklarına da tanık olduk. Sivasspor’un başında Beşiktaş’ın efsane kaptanı Rıza Çalımbay var. Önder Karaveli de kaptanlığına ve antrenörlüğüne saygı duyduğu Rıza hocaya karşı özel kariyer sınavına çıktı ve kazandı.

Sivasspor’da Max Gradel yok… Beşiktaş’ta Larin, Pjanic, Rıdvan, Oğuzhan, İstanbul’da kalmış. Son anda Vida da boyun ağrısıyla tribüne çıkıyor.
Tamam, “Karakartal”, biliyoruz da… O kadar kara da değil yani. Takım, beyazsız formayla, “kapkara” çıkıyor maça. Yeni Zelanda sporcuları gibi... Onlar da spor dünyasında formalarından dolayı “All blacks” (Kapkara) diye tanınıyorlar, malum!


Beşiktaş için ters rüzgarla başladı maç… Oyun ilerledikçe güzelleşti, kudret ve bereket gösterisine dönüştü.

Fikstüre baktım… En son Rize’de 2 gol atmışlar, iki golle yakalanıp berabere kalmışlardı... O günden beri Beşiktaş koşuyor, vuruyor, zorlanıyor… Ancak tek gol atıyor, sonrasında öne geçtiği çok maçı kazanamadan bitiriyordu. Üç gole gelince… Rizespor’a, Antalyaspor’a üç atarak lige başlamışlar. İstanbul’da da Adana Demirspor (3-3) maçı var. Gol bakımdan kısır geçen bir yılın en gollü maçlarından birini oynadılar dün.

Sivas’ta açılışı hem de Batshuayi ile yaptılar. Yatabare’ye yakalandılar. Aaa… Ghezzal’la (hem de kafayla) ikinciyi de buldular. Sonra sonra? Yoktan VAR edilmiş penaltı golleri geldi. Hayır, Atilla Karaoğlan’ın çağrılarına, Sarper Barış Saka’nın penaltı kararlarına itiraz etmiyorum. Doğal halinde gözden kaçabilen penaltılar bunlar. VAR da zaten bunun için var. Sivassporlu Hakan’la, Beşiktaşlı Josef’in sol kolları vücuttan açıkta…

Kazanan takıma yeniden bakalım: Ersin, Yatabare’nin kafa vuruşuna ve Fajr’ın penaltı atışına engel olamadı ama en az üç golü önledi. Savunmada eksik oyuncularına ve bozulan kurguya rağmen iyi mücadele ettiler. Batshuayi’nin, attığı gole sığınmadan, şımarmadan savunmada sol bek Umut’un kademesine girip aut çizgisine kadar rakibini kovalamasını da takdir etmek gerekiyor.Maçın en gereksiz iki hareketi: Beşinci dakika dolarken Welinton’un serbest vuruş kararı için yardımcı hakem Cevdet Kömürcüoğlu’na ısrarla itiraz edip, Saka’dan sarı kart görmesi (Düşük çene semptomları)… Bir de başarılı Ersin’in son dakikalarda topu oyuna sokarken işi ağırdan alması. Bir sarı da ona!

Önder Karaveli hoca, dün en çok sevindiği galibiyeti kazandı bence. İki golü aşıp üçüncüyü attıkları için… Eksik-noksan demeden tüm takımın baştan sona kazanma mücadelesi vermesiyle… Atiba, Ghezzal, Batshuayi, Umut, Montrero... Tümü… Güven, Josef, Can Bozdoğan dahil hepsi de alkışlı hak ediyor. Sivasspor da çok istekliydi. Kendilerini tüketircesine oynadılar ama Max Gradel’in cezası onlara pahalıya mal oldu.Son bir not: Kim ne derse desin, yılın skoru 3-2… İnanılmaz güzel maçlar izledik. Unutulmaz kararlar ve gollerle… Hem gole, hem de futbola doyduk…Teşekkürler. 

BİLAL MEŞE - KARTAL İZ PEŞİNDE

Beşiktaş’ın gizli kahramanlarından Souza ağrıları nedeniyle 11 yerine, yedeğe çekildi, mecburiyetten! Ya Vida’ya ne demeli, ısınırken, kendinin kenarda buldu! Vida’yı ister beğenin, ister aldığı parayı çok bulun fark etmez, tecrübeli oyuncu savunmanın sigortası olduğunu dün bir kez daha gördük! Acaba Vida, sahada olsaydı, Hakan Aslan, ilk yarıdaki tek golü atan Yatabare o kafa şutlarını rahat atabilir miydi, asla! Eee olmayınca, değerleri ortaya çıkıyor!

Kartal’ın kuşkusuz forvette en büyük kozu Batshuayi’dir...Öyle durağan bir fotoğraf değil, rakip savunmayı yıpratan çapraz koşular yapıyor, boş durmuyor. Ghezzal’ı biliyoruz, tanıyoruz, yeter ki sakatlığı olmasın, Kartal’ı üç puana uçuran isimlerin başında geliyor. Nitekim 12’de her ne kadar Teixiera’nın asistinden Batshuayi golü bulsa da, asıl beceri Ghezzal’ındır... O topu sıfıra kadar indirmek, yetenek ve soğukkanlılık ister. Ghezzal - Rosier ikilisini uyumunu iyi biliyoruz, gelin görün ki dünkü maçta bu alanın aksadığını gözlemledik, nitekim Sivasspor’un golü ve tehlikeli pozisyonları hep bu kanattan geldi. Bunun da temelinde Rosier’in tutuk oyunu, belki de sakat sakat oynadı, biz farkında değiliz!

İşte dakika 23 yine bu kanattan gelen yüksek topu iyi yükselen Hakan Aslan, biraz dikkatli olsaydı, skoru o dakika eşitlemesi işten bile değildi! Nitekim Sivasspor’un soldan bindirmeleri ve baskısı Yatabare’nin kafa golünü getirdi, stoperler bizim gibi seyretti! Eksiğine - gediğine rağmen kazanmayı hedefleyen Kartal’da Welinton’un kafa şutunda top direkten dönerken, Kartal’ın en iyisi Ghezzal, bitime iki dakika kala kafa golüyle skoru belirledi. Ghezzal’ın da ikinci yarıda bir şutunun direkten döndüğünü anımsatalım.

Ofansif futbol her türlü skora açıktır,sürekli tabeladaki rakamlar değişir, tıpkı dünkü maç gibi... Özellikle iki takımın kazanma duygusu oyun kalitesini bir tık yukarı taşırken, heyacanı da birlikte getirdi. Önder hocanın Souza ve Güven Yalçın hamleleri işe yaradı. Nitekim 73’te Güven Yalçın’ın Hakan Aslan ile girdiği ikili mücadeleden penaltı kararı çıktı, atışı Batshuayi gole çevirerek, farkı ikiye taşırken, bu 85’te VAR tekrar devreye girdi. Souza’nın eline çarpan toptan penaltı kararı çıktı, atışı Fajr şık bir vuruşla farkı yeniden bire indirdi. Eğer ceza aalanı içindeyseniz, elinize - kolunuza sahip çıkacaksınız, yoksa radara yakalanırsınız! Son dakikalar adeta nefes kesti, top bir o kalede, bir bu kalede, pozisyon üretimi müthiş, kalecilerin kurtarışları ise mükemmel ötesi, kazanan Beşiktaş oldu.

SERDAR SARIDAĞ - BEŞİKTAŞ BÜYÜK İŞ BAŞARDI

Kolay değildir Sivas deplasmanları. Hele kış şartlarında gitmesi de zordur oynaması da. Zaten birçok oyuncusundan yoksun kadroyla Sivas’a giden Önder Karaveli, maç öncesinde Josef ve Vida’nın da kadrodan çıkmasıyla büyük bir sıkıntının içine girdi. Fakat Atiba ve Ghezzal’in muazzam oyunu tüm eksiklikleri kapatıyordu.

Batshuayi’nin 12. dakikada attığı golün öncesindeki Ghezzal geçen seneki Ghezzal’dan daha ötesiydi. Sivasspor’da Yatabare skoru 1-1’e getirse de, Ghezzal 43’teki kafa şutuyla takımını bir kez daha öne geçirdi.

İkinci yarıda Beşiktaş’ın orta sahadaki sıkıntısı, Sivasspor’a ciddi bir avantaj sağlıyordu. Sakatlıktan yeni çıktığı için bazı riskleri yanında taşıyan Rosier’in bölgesi, Rıza Çalımbay’ın en çok üzerinde durduğu noktaydı. Önder Karaveli, Necip’i çıkartarak Josef’i oyuna aldı. Bu değişiklik orta sahaya denge getirdi. 62’de Sivasspor Caner ile ciddi bir şans yakaladı. Keza 67’de Yatabare’nin penaltı noktası üzerinden auta giden şutu da önemli bir andı. Beşiktaş’ta Batshuayi, VAR’dan gelen penaltıyı 73’te gole çevirince, oyundaki hakimiyetini daha da sağlamlaştırdı. Ghezzal’in 80. dakikada direkten dönen topunu da buraya yazmak gerek. 86’da yine VAR’dan gelen penaltıyı bu kez Sivasspor’da Fajr gole çevirdi. 90+7’de Konate’nin kafasında Ersin’in kurtarışı ise maçın en kritik anıydı.