Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelen Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nde önemli ve bir o kadar da ilginç bir düzenleme yer alıyor. O da elektronik uygulama. ABD, İngiltere, İtalya, Brezilya, Kanada, Estonya, Avustralya ve Fransa gibi ülkeler ülkenin yönetimini belirleyen seçimlerde bile çoktan elektronik oylama seçeneğini de devreye soktu.

Dört büyüklerde denge değişebilir

Türkiye'de bunun ilk uygulama alanı spor kulüpleri ve spor federasyonlarının seçimleri olacak. Böylece genel kurullara daha çok üyenin katılarak oy kullanmasının yolu açılacak. Özellikle Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor genel kurullarının dengesini değiştirebilecek bir değişim olacak. Yeni spor yasası tasarısı elektronik oy verme sistemini bir seçenek olarak sunuyor. Tasarının 7. maddesinin 3 fıkrası elektronik oylamaya yer veriyor.

Elektronik genel kurul için teknolojik uygunluk

Teklifte elektronik oylama için öncelikle 'elverişlilik' koşu aranıyor: "Spor kulüplerinin genel kurul ve yönetim kurulu toplantıları spor kulübünün bu amaca özgülenmiş bir internet sitesine sahip olması, üyenin bu yolda istemde bulunması, elektronik ortam araçlarının etkin katılmaya elverişliliğinin bir teknik raporla ispatlanıp bu raporun il müdürlüğüne sunulması ve oy kullananların kimliklerinin saklanması koşuluyla kısmen veya tamamen elektronik ortamda yapılabilir."

Elektronik oyun hukuki sonuçları aynı

Maddenin devamında elektronik katılımın fiziki katılımla eşdeğer olduğuna vurgu yapılıyor: "Elektronik ortamı kullanmak isteyen spor kulübü üyeleri ve yönetim kurulu üyeleri elektronik posta adreslerini spor kulübüne bildirirler. Spor kulüplerinde, elektronik ortamda yapılan genel kurul ve yönetim kuruluna elektronik ortamda katılma, öneride bulunma, görüş açıklama ve oy verme, fizikî katılmanın ve oy vermenin bütün hukuki sonuçlarını doğurur. Buna ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından açıklanacak yönetmelikle düzenlenir."

Oy vermek kolaylaşacak katılım artacak

Elektronik genel kurul ve elektronik oyun devreye girmesiyle birlikte artık başkanlık seçimleri de boyut değiştirecek. Yönetime aday olacak kişilerin sadece fiziki ortamlarda üyelerle buluşup onları ikna etme çabası yeterli olmayacak. Dijital olanakları da devreye sokup, oy verme hakkı elde tüm üyelere daha etkin şekilde ulaşmaları gerecek. Eskiden fiziki uzaklık başta olmak üzere çeşitli nedenlerle genel kurullara gidemeyen üyeler, oy verme işlemi kolaylaşacağından kongrelere katılma yönünde daha istekli davranmaları muhtemel olacaktır.

Kanak: Ajansspor