Şafak Malatya'nın açıklamaları şöyle:

"ÖZKAYNAKTAN YETİŞEN SERGEN YALÇIN..."

"Yıllardır Türkiye'de bazı kavramlar, aslında herkesin kullandığı ama kimsenin aklına tam olarak oturmayan kavramlardır. Mesela fundamental, mesela altyapı, mesela özkaynak. Birincisi bu ülkede Serpil Hamdi Tüzün gerçeği var. Taraflı tarafsız herkesin üzerinde birleştiği bir isim. Bu adam çıktı dedi ki, 'Altyapı değil, özkaynak'. Sonra da bu, yıllar boyunca şu an efsane denilen birçok futbolcuyu yetiştirdi. Bunlardan biri de 8 yaşında Sarıyer'den minibüse binip Fulya'ya antrenmana gelen Ali Rıza Sergen Yalçın'dı." 

"KİMSE GÜVENMEZKEN O ARKALARINDA DURDU"

"İşte bu Ali Rıza Sergen Yalçın, Beşiktaş'a Rıdvan'ı kazandırdı, Beşiktaş'a Ersin'i kazandırdı. Şu an Serdar Saatçı'yı kazandırıyor. Kimse arkasında durmuyorken hatta bir kısım Beşiktaşlı bile 'Ersin veya Utku bu takımın kalibresinde değil' derken çıkıp televizyonlarda insanların gözlerinin içine bakarak 'Niye olmasın? Ben bu çocuklara güveniyorum' dedi. İşte bu güvenin meyvesini de pazartesi günü derbide Beşiktaş taraftarı doyasıya yaşamıştır."

"PJANIC'LER GİDİNCE, MASADA YİNE ERSİN, RIDVAN VE SERDAR KALACAK"

"Peki sadece Rıdvan ve Ersin özelinde mi? Aslında Sergen hoca, altyapıdaki devrimi gelir gelmez, Ozan Köprülü hocayı yanına almakla yaptı. Ozan Köprülü kim? Bu saydığımız isimlerin 14-15 yaşındaki hallerini, hatta daha öncesini bilen bir hoca. Burada bizim kendimize biraz dertliyim. Ben 3-4 senedir, her mecrada 'özkaynak' derken belki de hayatım lincini yedim. Hala da yiyorum. Ama yediğim en gururlu linçlerden birisidir bu. Bundan sonra da böyle devam edeceğiz. Çünkü insanların şunu anlaması lazım; Beşiktaş'ın kurtuluşu, Mario Gomez'lerde, Aboubakar'larda ya da Batshuayi'lerde değil. Bakın Beşiktaş'ın şu anki yıldızı Pjanic, Koeman'a 'Hoşçakal' diye mesaj atıyor. Yani diyor ki 'Ben sene sonu yine Barcelona'dayım'. Bu Pjanic'in suçu değil, o zaten Pjanic olduğu için Barcelona'da. Ama biz bize kaldığımızda masanın etrafında yine Rıdvan'lar Ersin'ler, Serdar'lar, Kartal'lar olacak."

"SERGEN YALÇIN'A SADECE BEŞİKTAŞLILAR DEĞİL, HERKES TEŞEKKÜR ETMELİ"

"Onun için Beşiktaş taraftarının şunu çok iyi bilmesi lazım; Beşiktaş'ın altyapıya çok önem veren, altyapıyı çok iyi bilen bir teknik kadrosu var. Aldığı kararlarda da Sergen hoca şunu çok net gösterdi ki, 'Ben bu oyuncuların hangi maçta demoralize olacağını, hangi maçta parlayacağını çok iyi biliyorum. O yüzden benim tercihlerime karışmayın' mesajını çok net verdi. Burdan bir kez daha Serpil Hamdi Tüzün tedrisatından geçen Ali Rıza Sergen Yalçın'a teşekkür etmek lazım. Sadece Beşiktaşlılar değil, tüm Türk futbolu paydaşları etmeli. Çünkü Türk futbolunun önümüzdeki 10 yılına hizmet edecek adamlar yetiştiriyor."

"BEŞİKTAŞ, GALATASARAY'I ÇARESİZ BIRAKTI"

"Derbi bitti ama yankıları henüz bitmedi. Ben basın toplantısında sayın Fatih Terim'e şu soruyu sormuştum; 'Siz Galatasaray olarak hep felsefenizle baskılı oynayan bir takım olduğunuzu vurguluyorsunuz ama son 3 maçtır, buna Beşiktaş maçı da dahil, hep topla daha az oynayan, şutu veya isabetli pası daha az olan bir takımsınız' diye soru sorduğumda 'Bu benim tercihim değil' demişti Fatih Terim. 'Bundan ben de muzdaribim' demişti. İşte bu, Beşiktaş takımının Galatasaray'ı çaresiz bıraktığının göstergesiydi aslında. Beşiktaş maçından önceki son 3 maçında istediği taktiği sahaya yansıtan bir Galatasaray vardı." 

"GALATASARAY'IN KADROSU DAHA ALTERNATİFLİ"

"Bilmem katılır mısınız ama Beşiktaş'ın kadrosu her ne kadar daha kalabalık gözükse de dakikalar 60'ı gösterdiğinde yedek kulübesine bakıldığında Batshuayi'nin yedeği Kenan, Galatasaray'da ise Babel, Halil ve Feghouli gibi isimler vardı. O yüzden daha çeşitli bir kadrosu olan Galatasaray'a karşı rakibini çaresiz bırakan bir Ali Rıza Sergen Yalçın vardı. Ama derbideki galibiyetten daha büyüklüğünü gösterdiği yer, Sergen hocanın basın toplantısı oldu. Sergen Yalçın çıktı, Türkiye'nin belki de egosu en yüksek hocasına 'Fatih hoca başımızın tacıdır' dedi basın toplantısında. 'Ona danıştık, benim hocalığımı yapmıştır' dedi. Burada bir kere daha sadece teknik adam olarak değil, karakter olarak da ne kadar büyük bir hoca olma yolunda olduğunu göstermiş oldu."

"HATAY MAÇININ TANSİYONU YÜKSEK OLACAK"

"Şimdi Galatasaray galibiyetini perçinlemek için Beşiktaş'ın önünde 2 tane şans var. Hatay ve Trabzonspor maçları. Diyeceksiniz ki 'Niye Sporting'i saymadın?' Avrupa'daki devam etme serüveni artık sadece Beşiktaş'a bağlı değil. İpler elimizde değil. O nedenle Beşiktaş'ın burada biraz daha lige odaklanması gerekiyor. Hatay maçı, bana göre Trabzonspor maçından biraz daha tehlikeli bir maç. Çünkü Hatay ne yapacağı belli olmayan, her ne kadar yöneticileri açıklamalarında kabul etmeseler de üzüntü ve kinin olduğu bir maç. Benim endişelerimden bir tanesi Josef ve Pjanic'in yokluğu. Umarım Trabzonspor maçı öncesinde -ki Beşiktaş'ın ligdeki tek rakibi Trabzonspor'dur şu ana kadar ki görüntüde- bir sakat vermemesi önemli. O yüzden Hatay maçının tansiyonunun daha yüksek olacağını, maçın saati itibarıyla da Beşiktaş'ın çok alışık olmadığı bir saatte oynanmasından dolayı sıkıntılı bir maç olacağını düşünüyorum."

Duhuliye.com / ÖZEL RÖPORTAJ